Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KLINT PETER
Foto: KLINT PETER

MRSA. DTU har testet svinekød fra 100 forskellige butikker i DK og 21procent havde bakterien MRSA.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver 5. pakke svinekød er fyldt med MRSA

Dansk svinekød er stadigt oftere inficeret med MRSA. Forbrugere risikerer smitte.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du beslutter dig for kotelet, kamsteg, mørbrad eller andet svinekød ved supermarkedets køledisk, risikerer du i hver femte pakke at få multiresistente bakterier med i købet.

Det viser en ny analyse, som TV Syd har betalt Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for at lave.

Undersøgelsen omfatter 100 pakker med forskellige udskæringer af dansk svin, og i 21 af dem fandt forskerne den multiresistente bakterie MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA.

FAKTA

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos kalder det nye fund »stærkt foruroligende«.

»Svine-MRSA kan smitte gennem kødet, og det her er et større problem end salmonella og campylobacter, for bakterien er langt mere hårdfør. Den kan ikke fjernes alene med vand og sæbe, og den kan overleve i ugevis i furerne i køkkenbordets træplader eller på et skærebræt eller andre overflader, kødet har været i kontakt med«.

Undersøgelsen er foretaget af TV Syd, som købte 100 pakker skært svinekød i forskellige udskæringer i 50 supermarkeder i 32 byer i Syd- og Sønderjylland. De er udvalgt, så de er repræsentative for kædernes andel af detailsalg af kød. Kilde: TV Syd

Stoppede med at tage prøver

Fødevarestyrelsen droppede i 2011 at tage stikprøver af dansk svinekød efter at have konstateret, at andelen af kød med svine-MRSA var steget fra knap fem procent til 10 procent på bare to år. Hans Jørn Kolmos kalder det et »massivt myndighedssvigt«.

»For mig at se kan det kun være, fordi man har ønsket at skjule problemet; hvis man ikke undersøger noget, er der heller ikke noget at fortælle«.

GUIDE

Også professor Henrik Westh, leder af MRSA VidenCenter, opfordrer myndighederne til at genoptage overvågningen af svine-MRSA i kød, så man kan holde øje med den smittevej.

»Hvis ikke, epidemien bliver bremset, vil vi inden for en kort årrække kunne tælle antallet af smittede danskere i hundredtusinder i stedet for titusinder, som vi gør i dag«.

Minister tøver med at love test

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil ikke love nye test af kød.

»Da vi stoppede undersøgelserne, pegede intet på, at kød er en smittevej. Tværtimod peger alt på, at smitten kommer fra levende dyr, og derfor har vi lagt vores fokus her. Men får vi ny viden, der giver anledning til at foretage nye test af kødet, så gør vi naturligvis det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden