smittefare. Du skal til at vænne dig til at tage dig i agt for svine-MRSA-bakterier, når du tilbereder flæskesteg og andet svinekød, råder eksperter.
Foto: JAN GRARUP

smittefare. Du skal til at vænne dig til at tage dig i agt for svine-MRSA-bakterier, når du tilbereder flæskesteg og andet svinekød, råder eksperter.

Forbrugersikkerhed

Eksperter: Pas på med håndteringen af svinekød

Når du laver mad med svinekød, risikerer du at blive smittet med svine-MRSA.

Forbrugersikkerhed

I øjeblikket slår antallet af smittede danskere med svine-MRSA nye rekorder hver måned, og eksperter taler om »en epidemi ude af kontrol«. Nu viser en ny undersøgelse, som TV Syd har betalt Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for at lave, at hver femte pakke dansk svinekød fra supermarkedets køledisk er inficeret med den multiresistente bakterie.

SE TV

Undersøgelsen er foretaget af TV Syd, som købte 100 pakker skært svinekød i forskellige udskæringer i 50 supermarkeder i 32 byer i Syd- og Sønderjylland. De er udvalgt, så de er repræsentative for kædernes andel af detailsalg af kød. Kilde: TV Syd

Det får flere eksperter til at slå alarm.

»Risikoen for at erhverve svine-MRSA, mens man arbejder med det ferske kød, er nu steget til over det dobbelte på bare tre år, siger professor og leder af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden Henrik Westh med henvisning til Fødevarestyrelsens seneste tal fra 2011, som viste, at 10 procent af kødet indeholdt den potentielt dødelige svinebakterie MRSA CC398.

Han påpeger, at smitte via svinekød stadig udgør en mindre risiko end direkte eller indirekte kontakt med levende svin eller smittede mennesker. Det samme gør professor på DTU Fødevareinstituttet Frank Møller Aarestrup, men også han advarer mod, at håndtering af inficeret kød under madlavning kan føre til, at man får svine-MRSA.

»Det er ren logik, at bakterien kan smitte gennem kød. Har du først fået den på fingrene, så kan du også få den ind i et sår på hånden eller ind i næsen«, siger han og pointerer, at det står hen i det uvisse, hvor ofte det sker, men at det indtil videre tyder på, at det er i begrænset omfang

»Men det er bestemt biologisk muligt, og det ville være fornuftigt at undersøge, hvor mange der bliver smittet via kød og andre smitteveje«.

Stort mørketal af smittede

På Statens Serum Institut erkender chefen for overvågningen af svine-MRSA Robert Skov, at kød udgør en potentiel smitterisiko, men ifølge ham tyder alle data på, at tilberedning af kød ikke er en væsentlig smittevej.

»Vi har kun konstateret få tilfælde af smittede i byerne, hvor der bor flest mennesker, og hvor der derfor bliver håndteret den største mængde af kød hjemme i køkkenerne. Hvis kød var en stor smittekilde, ville vi have set langt flere syge i byerne«, siger han og tilføjer, at så længe, man holder god køkkenhygiejne, er risikoen for at få svine-MRSA fra kød meget lille.

Professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos vurderer til gengæld, at der er et stort mørketal af mennesker, der er smittet via kød, uden de ved det.

»De fleste, der har den her bakterie, bærer rundt på den i årevis uden at blive syge, så derfor har folk ingen grund til at gå til lægen og blive testet. På hospitalerne bliver man spurgt, om man har været i kontakt med svin og bliver testet for svine-MRSA, hvis svaret er ja. Men man bliver jo ikke spurgt, om man har håndteret svinekød«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han anser især det hakkede svinekød for at være problematisk.

»Vi laver jo næsten alle sammen frikadeller, og det vil undre mig meget, hvis der ikke er endnu flere bakterier i det hakkede kød. Dels har det en meget større overflade, dels kommer kødet fra flere forskellige grise, modsat de hele udskæringer, som er undersøgt i den aktuelle stikprøve«.

Hverken han eller de andre eksperter vil fraråde folk at købe svinekød, men de understreger alle, at man skal vaske hænder ekstra grundigt, når man har tilberedt svinekød, og at køkkenbord og skærebræt skal skures helt i bund.

»Svinebakterien kan ikke fjernes alene med vand og sæbe, og den kan overleve i ugevis i furerne i køkkenbordets træplader eller på et skærebræt eller andre overflader, kødet har været i kontakt med. Det kan ikke være rigtigt, at man i princippet skal have håndsprit i sit køkken, hvis man ikke vil risikere at blive syg af madlavningen«, forklarer Hans Jørn Kolmos, som efterlyser, at myndighederne slår hårdt ned på problemet og sørger for, at svinebakterien bliver fjernet fra staldene, så den ikke længere kommer ud til forbrugerne via kød eller gennem direkte kontakt med svin eller andre mennesker, der er smittede.

Fire måske smittet via fjerkræ

I en mail til Politiken skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S), at han »tager MRSA-problematikken dybt alvorligt«.

»Det er vigtigt for mig at understrege. Derfor har vi også nedsat en arbejdsgruppe på tværs af mit og sundhedsministerens område, der skal kulegrave, hvordan vi bedst bekæmper MRSA-smitten. Desværre findes der ikke nogen enkle snuptagsløsninger, der kan få problemet til at forsvinde i morgen. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at få mere viden om smittevejene, så vi kan slå effektivt ned«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han oplyser samtidig, at han på baggrund af DTUs og Statens Serum Instituts vurderinger ikke anser tilberedning og spisning af kød for at udgøre en væsentlig smitterisiko.

I Danmark er der ingen eksempler på, at man har sporet svine-MRSA hos et menneske tilbage til svinekød, men ifølge tal fra Statens Serum Institut har 13 procent af de registrerede smittede aldrig har haft kontakt med svin, og man ved ikke, hvordan de er smittet. De fire danskere, der indtil videre er døde af svine-MRSA, havde heller ikke været i en svinestald. Derudover kom det i sidste uge frem, at fire danskere sandsynligvis er blevet smittet under tilberedning af udenlandsk kylling og kalkun, som var inficeret med den multiresistente svinebakterie.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce