fokus. Med beslutningen om at udelukke DTU Fødevareinstituttet fra forskningen i, hvordan svine-MRSA smitter mennesker, skifter fokus væk fra mistanken om, at svinekød kan spille en rolle.

fokus. Med beslutningen om at udelukke DTU Fødevareinstituttet fra forskningen i, hvordan svine-MRSA smitter mennesker, skifter fokus væk fra mistanken om, at svinekød kan spille en rolle.

Forbrugersikkerhed

Førende forskere udelukket fra kortlægning af svine-MRSA-smitte

Landets førende forskere på DTU skal ikke deltage i kortlægning af smitteveje.

Forbrugersikkerhed

Fremover bliver det ikke de førende forskere i multiresistente bakterier fra DTU Fødevareinstituttet, der skal deltage i kortlægningen af, hvordan svine-MRSA kan smitte mennesker.

I den kortlægning, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har bestilt, er der ikke er plads til DTU-forskerne.

LÆS ARTIKEL

Det chokerer en af eksperterne på området, professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, skriver Ingeniøren.

»Der er tale om de forskere, der har tegnet hele billedet af MRSA-problematikken,« siger han til avisen.

Kortlægningen er bestilt, efter at det er blevet afsløret, at antallet af danskere smittet med svine-MRSA stiger, mens vores viden om, hvordan bakterien spredes, er forsvindende lille.

Men hvorfor landets førende forskere på området ikke skal deltage i kortlægningen, har Hans Jørn Kolmos kun én forklaring på: De bliver udelukket af politiske grunde.

»Det er et resultat af, at forskerne på DTU Fødevareinstituttet har været kritiske over for myndighedernes indsats mod svine-MRSA,« siger Hans Jørn Kolmos og tilføjer, at hvis han og alle andre skal have tillid til kortlægningen af smitteveje for svine-MRSA, skal DTU Fødevareinstituttet involveres.

Hidtil har DTU Fødevareinstituttet deltaget aktivt i indsatsen mod svine-MRSA. Blandt andet står instituttet sammen med Statens Serum Institut for den årlige Danmap-rapport, som overvåger forekomsten af antibiotika­resistens i mennesker, dyr og fødevarer i Danmark.

Beslutningen om, at forskningen skal udføres af DTU Veterinærinstituttet vender fokus væk fra mistanken om, at mennesker kan smittes ved at håndtere svinekød i køkkenet for eksempel.

Politiken og TV-Syd har netop i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet påvist, at der er svine-MRSA i hver femte pakke med svinekød indkøbt i et tilfældigt udvalg af supermarkeder.

Men både fødevareministeren og Fødevarestyrelsen siger, at risikoen for at smitten kan gå fra svinekød til mennesker er minimal, og ministeren vil derfor kun genoptage den kontrol af MRSA i kød, der tidligere er blevet foretaget, hvis der opstår ny viden om smitte fra kød.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce