Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Lægemiddel. På billedet ses pakningen for Phenergans tabletform. Den kan også købes i flydende form - solgt under betegnelsen 'oral opløsning'

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køresygemedicin kan give børn vejrtrækningsproblemer

Sundhedsstyrelsen undersøger håndkøbsmedicinen Phenergan for farlige bivirkninger.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsstyrelsen er netop nu i gang med at undersøge et meget brugt håndkøbsmiddel mod køre- og søsyge for alvorlige bivirkninger, som i værste fald kan føre til, at børn holder op med at trække vejret.

I USA er syv ud af 22 børn under to år over en årrække døde, efter de blev indlagt med vejrtrækningsproblemer som følge af at have taget en almindelig dosis af midlet Phenergan sammen med et andet lægemiddel.

Herhjemme er det flere indberetninger om bivirkninger og et stigende antal henvendelser til Giftlinjen om midlet Phenergan, som nu får Sundhedsstyrelsen til at overveje at gøre medicinen receptpligtig. I dag kan den købes uden recept på apoteker og tankstationer for cirka 160 kroner for den flydende variant, der typisk bruges til børn under 15 år.

Sundhedsstyrelsen træffer sin afgørelse i løbet af de kommende tre måneder og ønsker ikke at udtale sig konkret inden da. Men står det til Gesche Jürgens, afsnitsansvarlig overlæge ved Giftlinjen, bør Phenergan gøres receptpligtigt.

Giftlinjen: Flere henvendelser om Phenergan

Gesche Jürgens fortæller, at Giftlinjen den seneste tid har registreret flere henvendelser om Phenergan. Henvendelserne kommer ofte fra unge voksne, der har brugt midlet sammen med andre stoffer, men der er også kommet henvendelser, der involverer børn.

»Det drejer sig typisk om situationer, hvor stoffet bliver brugt som sovemiddel eller forebyggelse af kvalme ved længere bilrejser, og ved en fejl er givet i for høj en dosis«.

Phenergan er et antihistamin, der virker beroligende, og samtidig hjælper det mod køresyge, søsyge eller allergi. Ifølge Gesche Jürgens adskiller lægemidlet sig fra andre antihistaminer ved, at der kan opstå alvorlige bivirkninger, når det tages sammen med anden medicin.

»Der kan ske uhensigtsmæssige interaktioner ved samtidig brug af andre lægemidler. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt, at stoffet anvendes ukritisk uden lægelig vejledning. Det bør være receptpligtigt«, mener hun.

Lægemidlet har konsekvenser

Kim Dalhoff, professor i klinisk farmakologi ved Københavns Universitet, har stor erfaring med at identificere farlige lægemidler, der indebærer en særlig risiko for forgiftning. Sammen med Sundhedsstyrelsen er han nu i gang med at undersøge lægemidlet.

»Vi ved ikke, hvordan de registrerede patienters forløb har været. Vi skal undersøge, om der er en sammenhæng med de alvorlige bivirkninger for at finde ud af, om Phenergan er farligt eller ej«.

Dog er han ikke i tvivl om håndkøbsmidlets mulige konsekvenser.

»Hvis børn får for meget Phenergan, kan de blive forgiftede. De bliver sløve, og det påvirker deres hjerneaktivitet. I værste fald kan børnene opleve vejrtrækningsproblemer. Man bør derfor altid overveje, om et lægemiddel skal på recept, hvis det anvendes forkert og samtidigt kan være farligt«.

Helle Holst, afdelingslæge og klinisk lektor på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor hun til daglig arbejder med rådgivning om lægemidler til børn, er bekymret for, at forældre ikke får den rette information og vejledning, når Phenergan kan købes uden recept på apoteket eller tankstationen.

»Det er et lægemiddel, der ikke skal være i håndkøb. Det giver et indtryk af, at det ikke er farligt. Vi er bange for, at en forkert dosering kan give respirationsstop. Der er en stor risiko for, at forældre giver deres børn for meget af den flydende Phenergan«, siger hun.

Michael Dupont, formand for lægemiddeludvalget i Lægeforeningen, er mere tilbageholdende over for at kritisere lægemidlet.

»Det er klogt at gøre det receptpligtigt, hvis vi oplever farlige bivirkninger i Danmark. Men det er Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, hvad der skal være i håndkøb«, siger han.

En uklar grænse

Siden Phenergan blev godkendt i 1951, er der blevet rapporteret alvorlige og livstruende bivirkninger ved brugen af lægemidlet til børn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rapporten om de amerikanske dødsfald førte i slutningen af 2004 til, at etiketten på Phenergan-pakningerne herhjemme blev udstyret med en advarselsboks. Den skulle sikre, at børn under to år ikke måtte få lægemidlet og samtidig sikre, at der blev taget hensyn til brugen hos børn på to år eller ældre.

Helle Holst mener, at det er svært at vide, hvor grænsen til fatale konsekvenser går.

»Der er stor variation i, hvor hurtigt man udskiller og nedbryder lægemidlet fra kroppen. Man kan enten være en hurtig, langsom eller normal omsætter. Variation gør det svært at dosere lægemidlet korrekt, da vi ikke ved, hvem der nedbryder og udskiller det hurtigt eller langsomt«.

Phenergan er ikke testet til børn

Eftersom det er et gammelt lægemiddel, er medicinen heller ikke undersøgt til børn. Lægerne ved derfor ikke, hvordan børnene reelt skal tage køresygemidlet, forklarer Helle Holst.

»Phenergan er kun testet til voksne. Lægerne går ud fra, at når en voksen skal have en vis mængde, så skal børn have forholdsmæssigt mindre svarende til deres vægt«, siger hun.

»Hos børn tager det tid, før enzymet CYP2D6, der nedbryder lægemidler, er klar til at omsætte blandt andet Phenergan til et ufarligt affaldsstof. Nogle børn er færdigudviklede, når de er et år, mens andre børn først er klar til at omsætte lægemidler, når de er et sted mellem to og måske helt op til fem år«.

Forældre skal være særligt opmærksomme

Ifølge Helle Holst er den manglende viden årsag til, at forældre bør være særligt opmærksomme, når de i god tro køber Phenergan på apoteket eller tankstationen til deres børn.

Selv om indlægssedlen viser, at allergiramte børn over to år må tage den flydende Phenergan to gange dagligt, kan det i værste fald føre til en forgiftning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis børnene ikke omsætter lægemidlet hurtigt nok, kommer de op i forgiftningsdoser. Herved har de allerede en del i kroppen, som de ikke kan nå at udskille, før de får en ny dosering«, forklarer Helle Holst.

Sundhedsstyrelsen har godkendt og anbefalet, at børn normalt får et milligram af den flydende variant - solgt under betegnelsen ’oral opløsning’ – per kilo to gange i døgnet. Dog råder styrelsen samtidig til, at børnene højst må få fem til 10 milligram to gange i døgnet, så hvis barnet vejer mere end 10 kilo skal forældrene være ekstra opmærksomme på, at barnet ikke får en overdosis.

»Det kan i det hele taget være svært for forældre at være helt præcise med antallet af milligram per kilo, som de giver deres barn. De kan nemt komme til at give dem for meget«, erfarer Helle Holst og oplyser, at der findes andre antihistaminer til børn, som ikke har den samme sløvende virkning.

Udover den flydende form er det også muligt at købe Phenergan som tabletter. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne og børn over 15 år må tage en tablet på 25 milligram om dagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden