inficeret. Importeret kylling har et højt indhold af multiresistente bakterier, viser flere rapporter.
Foto: JACOB EHRBAHN

inficeret. Importeret kylling har et højt indhold af multiresistente bakterier, viser flere rapporter.

Forbrugersikkerhed

Der er også svine-MRSA i kylling

Importeret kyllingekød er fyldt med multiresistente bakterier.

Forbrugersikkerhed

Forleden skrev Politiken om, at hver femte pakke dansk svinekød i supermarkedernes kølediske er forurenet med svine-MRSA.

Men det er ikke kun koteletter og flæskesteg, forbrugerne skal være særligt opmærksomme på, hvis de vil undgå bakterierne. Kyllingekød importeret fra udlandet er nemlig endnu mere befængt end det danske grisekød.

Det viser Danmap-rapporterne om antibiotikaresistens fra 2009, 2010 og 2011, som var de år, hvor man i Danmark undersøgte kød for den særlige svinebakterie MRSA CC398. Hvert år steg andelen af kød, der var inficeret, og den seneste rapport fra 2011 viste, at hver tredje pakke med importeret kyllingekød var inficeret med MRSA - hovedsageligt svine-MRSA, men også andre multiresistente bakterier.

»Når der er bakterier, er der også en risiko for at blive smittet med dem. Så det er vigtigt at holde en god køkkenhygiejne, hvor man vasker hænderne meget grundigt og skurer køkkenbord og spækbrætter, som har været i kontakt med kødet. Eller man kan simpelthen vælge at spise dansk kylling i stedet for«, siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos om risikoen for at blive smittet med de multiresistente bakterier, der i yderste konsekvens kan føre til en dødelig blodforgiftning.

Bakterierne er også i oksekød

Rapporterne melder ikke noget om, hvor præcis det importerede kyllingekød, der blev undersøgt, kom fra. Men både Hans Jørn Kolmos og overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut vurderer, at MRSA-niveauet i det udenlandske kyllingekød, der findes i danske kølediske i dag, stadig er højt.

Danmap-rapporterne afslører også, at der i 2011 var MRSA i fire procent af det importerede oksekød og i 0,8 procent af dansk oksekød.

Myndighederne valgte efter 2011 at holde op med at undersøge kød for multiresistente bakterier, fordi man vurderede, at risikoen for at blive smittet gennem kød var minimal.

Den vurdering er i den seneste tid blevet anfægtet af flere eksperter, og for to uger siden kom det frem, at fire danskere sandsynligvis er blevet smittet med svine-MRSA under tilberedningen af udenlandsk kylling og kalkun.

Seruminstituttet: Risikoen er lille

Det får dog ikke Statens Serum Institut til at ændre holdning til, at risikoen for at blive smittet under tilberedningen af inficeret kød er lille.

»Vi fandt de her bakterier i kødet allerede for tre år siden, og de er der formentlig stadig - måske endda i endnu større omfang. Hvis kød var en væsentlig smittekilde, så ville vi se langt flere smittede i byerne, hvor der bor mange mennesker, som spiser kylling og svin flere gange om ugen. De håndterer masser af kød, men vi har for eksempel næsten ingen med svine-MRSA i København«, siger Robert Skov, som er chef for den afdeling, der overvåger bakteriologiske infektioner på Statens Serum Institut.

»Selv om raske personer ikke bliver syge af svine-MRSA og derfor ikke bliver testet for, om de er bærere af bakterien, så ville vi opdage det, hvis mange var smittede i storbyerne. Vi ville få flere byboer ind på hospitalerne, som var syge af det. I dag er det primært mennesker fra landområder, hvor der bliver produceret svin«, forklarer Robert Skov, som dog råder folk til alligevel at være forsigtige i køkkenet.

»Hold den gode køkkenhygiejne, og så bliver risikoen yderligere minimeret«.

Forskerne er enige om, at der ikke er nogen risiko ved at spise tilberedt kød, fordi bakterierne dør under opvarmning. Forskerne er også enige om, at der lige nu er et sted mellem 6.000 og 12.000 smittede danskere. De fleste ved ikke selv, at de er bærere af svine-MRSA.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden