Smittefare. DTU Fødevareinstituttet anbefaler undersøgelser af både kyllinge- og kalkunkød for svine-MRSA.
Foto: Peter Klint(Arkiv)

Smittefare. DTU Fødevareinstituttet anbefaler undersøgelser af både kyllinge- og kalkunkød for svine-MRSA.

Forbrugersikkerhed

Eksperter: Genindfør bakterie-test af kød

Regeringens eksperter anbefaler, at man efter tre års pause igen tjekker kød for svine-MRSA.

Forbrugersikkerhed

I 2011 holdt fødevaremyndighederne op med at teste svinekød for den antibiotikaresistente bakterie svine-MRSA, efter at den var fundet i hver 10. pakke kød.

Begrundelsen var, at intet tydede på, at kød var en smittevej.

Alligevel anbefaler regeringens rådgivende eksperter nu, at der igen fra næste år skal kontrolleres for svine-MRSA i kød. Og det skal ikke kun undersøges i svinekoteletter og flæskesteg, men også i kyllinge- og kalkunkød, foreslår DTU Fødevareinstituttet, der netop har sendt anbefalingen til Fødevarestyrelsen.

Globalt problem

Yvonne Agersø, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, begrunder anbefalingen med, at et stigende antal danske svin konstateres smittet med bakterien, når de ankommer til slagteriet, »og det vil også kunne reflekteres i kødet«. Hun peger også på, at Statens Serum Institut for kort tid siden fastslog, at det »ikke kan udelukkes«, at 4 smittede personer har fået bakterien i sig fra udenlandsk fjerkræ.

»Dette kombineret med, at det er en stigende problemstilling globalt med høje forekomster blandt andet også i kalkuner i udlandet, gør, at vi anbefaler, at der er ekstra opmærksomhed på kødet som smittekilde«, siger hun og understreger, at riskoen stadig er »lille«.

DTU’s anbefaling af at teste kød er bemærkelsesværdig, for samtidig er den officielle melding fra myndighederne fortsat, at hvis bare man sørger for god køkkenhygiejne, er det uproblematisk at håndtere kød – selv med svine-MRSA i.

Bakterien formodes at have smittet 6.000-12.000 her i landet, hvoraf langt de fleste er i direkte eller indirekte forbindelse med svineavl. Som regel opdager man ikke, at man er smittebærer, men i visse tilfælde kan bakterien føre til bylder og betændelse. 4 personer, som ikke havde kontakt med svin, er døde af smitten.

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen kalder DTU’s anbefaling af kødtest »et input, der vil indgå i de samlede prioriteringer«: Han vil ikke »udelukke, at vi starter test af kød igen næste år«.

Professor dr.med. Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet, har længe kæmpet for test af kød, så han hilser anbefalingen fra DTU velkommen: »Det eneste logiske er at undersøge kødet, for bakterien er der jo, og så må vi følge med i, hvordan den spredes«.

TV Syd fik for nylig foretaget en stor test, som viste, at MRSA-bakterien nu har bredt sig til over 20 procent af skært svinekød i supermarkederne. Hans Jørn Kolmos vil ikke udelukke, at kommende test af især hakket svinekød vil vise endnu højere forekomster: »Hakket kød er et konglomerat af kød fra mange forskellige dyr og med en stor overflade, som bakterier kan trives på«, påpeger han.

Forbrugere dropper svinekød

At der er en vis frygt for bakterien, der er modstandsdygtig over for gængse typer antibiotika, fremgår af en Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2. Her siger knap hver femte forbruger, at de har skåret ned på forbruget af svinekød på grund af omtalen. 2 procent er helt holdt op med at købe svinekød af samme grund, 8 procent har skåret meget ned, og andre 8 procent har skåret lidt ned.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har endnu ikke hørt om den nye anbefaling fra DTU om test af kød, men han fastholder, at DTU og Statens Serum Institut stadig vurderer, at risikoen for smitte gennem kød er minimal.

»Jeg er meget mere bekymret over, at bakterien er så udbredt ude i staldene, for det er de mennesker derude, som for alvor er truet. Jeg leder hele tiden efter flere ting at gøre der«, siger Dan Jørgensen.

Tidligere fødevareminister og EU-kommissær Ritt Bjerregaard (S) er ikke tilfreds med ministerens indsats og opfordrer til en mærkningsordning: »Man skal have Coop og de andre supermarkeder til det, så man garanterer, at her er der svinekød, som er frit for MRSA«, siger hun.

Dan Jørgensen finder ikke mærkning relevant, og det gør Dansk Supermarked og Coop Danmark heller. De to detailhandelskæder oplyser, at de ikke har mærket en nedgang i salget af svinekød.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden