stigning. Sidste år blev 648 danskere smittet med MRSA-typen CC398. I år er tallet allerede på 813. I 2010 blev kun en tiendedel af det antal smittet..
Foto: JACOB EHRBAHN

stigning. Sidste år blev 648 danskere smittet med MRSA-typen CC398. I år er tallet allerede på 813. I 2010 blev kun en tiendedel af det antal smittet..

Forbrugersikkerhed

Minister: Vi løser ikke MRSA-problemet ved at teste svinekødet

Fødevareminister Dan Jørgensen mener ikke, test er det rigtige sted at fokusere.

Forbrugersikkerhed

Den smitsomme og multiresistente stafylokokbakterie MRSA spreder sig hastigt.

Det har fået DTU Fødevareinstituttet til at anbefale omfattende tests af svinekød og også teste kyllinge- og kalkunkød. Men fødevareminister Dan Jørgensen mener ikke, det er det rigtige sted at fokusere, skriver DR Nyheder.

»Jeg vil ikke afvise, at vi skal teste, men det er ikke det, der løser problemet. Problemet er i svinestaldene. Det er kilden til problemet, og det er der, vi skal fokusere«, understreger han.

LÆS ARTIKEL

Sidste år blev 648 mennesker smittet med MRSA-typen CC398. I år er tallet allerede på 813. I 2010 blev kun en tiendedel af det antal mennesker smittet.

MRSA-tests af svinekød blev droppet i 2011, og både DTU og fødevaremyndighederne anser det stadig for at være højst usandsynligt, at MRSA smitter gennem håndtering eller indtagelse af kød.

»Der er ikke konstateret smittede gennem svinekød og derfor er vi nødt til at afveje, hvor vi kan bruge ressourcerne bedst. Vi skal ind i staldene og have sænket antibiotikaforbruget«, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

Årsagen til at DTU alligevel anbefaler at teste selve kødet er, at fire danskere kan være blevet smittede af svine-MRSA gennem udenlandsk kylling- og kalkunkød.

Og Dan Jørgensen afviser da heller ikke, at tests kan være brugbare i kampen mod bakterien, men han understreger, at de ikke løser problemet.

Hos landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer vil man ikke vurdere, om tests er en god idé. Det skal fødevaremyndighederne vurdere, lyder det fra Jan Dahl, der er chefdyrlæge i Landbrug & Fødevarer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden