Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

opsang. »Dan Jørgensen kan først og fremmest gøre noget ved størrelsen på svinebesætningerne. Det handler også om, hvor tidligt man fravænner smågrisene, så man ikke er afhængig af antibiotika«, siger tidligere fødevareminister Ritt Bjerregaard i en opsang til sin partifælle..
Foto: Jens Dresling

opsang. »Dan Jørgensen kan først og fremmest gøre noget ved størrelsen på svinebesætningerne. Det handler også om, hvor tidligt man fravænner smågrisene, så man ikke er afhængig af antibiotika«, siger tidligere fødevareminister Ritt Bjerregaard i en opsang til sin partifælle..

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ritt om MRSA-bakterie: Tag dig nu sammen, Dan Jørgensen

Tidligere fødevareminister: Regeringen nøler med MRSA-problemer i svineindustrien.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frustrationen over fødevareminister Dan Jørgensens (S) håndtering af den resistente MRSA-bakterie i danske svinestalde fik før weekenden Ritt Bjerregaard (S) til at fare i blækhuset på Facebook:

»Tag dig nu sammen, Dan Jørgensen«, lød opsangen til partifællen.

For regeringen mangler at tage fat på forholdene i svineproduktionen og seriøst begrænse det høje medicinforbrug, der skaber resistens, siger den tidligere fødevareminister til Politiken.

LÆS ARTIKEL

»Jeg kan godt se, at man ikke får lavet svineproduktionen om fra den ene dag til den anden. Men man bliver altså nødt til at gå i gang og ikke bare udvide antallet af svin og dermed mængden af antibiotika«, siger Ritt Bjerregaard.

Til en begyndelse skal forbrugerne kunne købe svinekød, der er garanteret MRSA-frit:

»Man må gå ind og lave en mærkningsordning i supermarkederne. Det vil måske kun være norsk kød, der lever op til den, for der er noget, der tyder på, at de går mere håndfast til værks«, siger hun med henvisning til, at Norge har screenet svinebesætninger og slået inficerede dyr ned.

Mærkning og muligheden for at købe dyrere økologisk kød med mindre MRSA-hyppighed kan dog ikke stå alene, understreger Ritt Bjerregaard:

»Det ville sige, at vi overlod det til de folk, der har færrest penge, at løbe den største risiko. Det er jo normalt ikke en socialdemokratisk tankegang«.

Så hvad skal regeringen gøre mere?

»Dan Jørgensen kan først og fremmest gøre noget ved størrelsen på svinebesætningerne. Det handler også om, hvor tidligt man fravænner smågrisene, så man ikke er afhængig af antibiotika«.

Ritt Bjerregaard peger på, at smågrise oftest tages fra soen efter kun tre uger. Den tidlige overgang til fast foder giver diarre, som behandles med antibiotika.

Nogle i dit parti vil mene, at vi ikke kan lave regulering, der rammer dansk landbrug, når vi kæmper for at bevare udsatte slagteriarbejdspladser?

»Jeg synes godt, at man kan forvente af politikere, at de ser lidt længere ud i fremtiden. De bør spørge sig selv, om ikke vores eksport er truet, hvis ikke vi får gjort noget ved disse ting. Det tror jeg faktisk, at den er«, siger Ritt Bjerregaard, der også anklager regeringen for ikke at tage sundhedsudgifter på grund af MRSA med i kalkulerne:

»Så kan de sidde i Fødevareministeriet og sige, at det bliver alt for dyrt at lave om på dette her, mens sundhedsvæsenet står og spørger, om de er rigtig kloge. Er I klar over, hvad vi har mellem hænderne her? Vi risikerer en kæmpe stigning i udgifterne på dette område«.

»Der er simpelthen ingen vej uden om at få kigget på reglerne for griseproduktion. Det betyder, at vi kommer til at producere noget mindre, og at der så må omlægges til nogle eksportvarer, der kan opnå en højere pris«, siger Ritt Bjerregaard.

Dan Jørgensen siger, at han »har stor respekt for Ritt og deler hendes frustration«, men fortsætter: »Jeg er også nødt til at sige, at vi gør meget og har en politik om brug af antibiotika, som andre lande misunder os. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke løbende vurderer, om vi kan gøre endnu mere«.

Dan Jørgensen er uenig i, at det kan være nødvendigt at regulere svineavlen så meget, at produktionen vil falde:

»Vi kan skabe fremskridt uden at skade eksporten, for andre lande har lige så store eller større problemer end os med MRSA«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden