Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

svine-bakterier. Risikoen for at finde MRSA-bakterier i økologiske svin er sandsynligvis mindre end i konventionelle svin. Men man har ingen sikker viden om det, før den kommende kortlægning af MRSA's smitteveje er klar.
Foto: JACOB EHRBAHN

svine-bakterier. Risikoen for at finde MRSA-bakterier i økologiske svin er sandsynligvis mindre end i konventionelle svin. Men man har ingen sikker viden om det, før den kommende kortlægning af MRSA's smitteveje er klar.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økologisk svinekød er ingen garanti mod svine-MRSA

Økologisk Landsforening frygter at økogrise allerede er smittet med MRSA.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man vil undgå risikoen for at blive smittet med MRSA-bakterierne i konventionelt svinekød, skal man købe kød fra økologiske grise. Her er der ingen MRSA-bakterier, lyder det ofte i de sociale medier.

Men det er der slet ingen garanti for, siger direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck.

»Vi gør en meget stor indsats for at holde de økologiske besætninger fri for MRSA-bakterier, men vi må nok forudse, at vi ikke permanent kan undgå, at nogle økologiske besætninger smittes, når bakterien spredes så voldsomt i de konventionelle besætninger. Selv om vi ikke skaber problemet, betyder det ikke, at vi ikke kan rammes«, siger Paul Holmbeck.

LÆS ARTIKEL

Overlæge og afdelingschef Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut er enig med Paul Holmbeck i, at man ikke kan garantere, at det økologiske svinekød er MRSA-frit:

»Nej, der er ingen garanti for det, men noget tyder på, at forekomsten af multiresistente bakterier er mindre i økologiske besætninger, og det skyldes nok både et mindre antibiotikatryk og bedre plads i produktionen. En anden årsag er nok, at økologiske landmænd køber deres smågrise andre steder end de konventionelle landmænd«, siger Kåre Mølbak.

Der er ingen viden om emnet

»Man kan forestille sig, at jo tættere man stuver grisene sammen, jo større risiko er der for at sprede bakterier, og noget tyder på, at for eksempel MRSA-bakterier ikke spredes lige så godt blandt fritgående grise. Men det er vigtigt at understrege, vi stort set ingen data har om disse ting«, siger Kåre Mølbak.

Der er ikke lavet undersøgelser i Danmark af, om økologiske grise bærer rundt på de multiresistente bakterier. Alene af den grund kan man ikke være sikker på at undgå MRSA-bakterierne ved at købe økologisk svinekød.

LÆS ARTIKEL

Og bakterierne vil sandsynligvis også sprede sig uden skelen til, om det er konventionelle eller økologiske grise, de invaderer, ligesom der for eksempel er konstateret multiresistente salmonella-bakterier i økologiske hønsebesætninger.

Så hvis det ved en undersøgelse skulle vise sig, at der i dag ikke er MRSA-bakterier i økologisk svinekød, så kan det være et spørgsmål om tid, før de vil dukke op.

I den kortlægning af smittevejene for MRSA-bakterierne hos svin, som sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og fødevareminister Dan Jørgensen har sat i gang, er de økologiske svinebesætninger også med.

Og det er Økologisk Landsforening glad for.

»Vi har bedt om fra starten at være med i kortlægningen, for det er vigtigt for os at vide, hvor vi står«, siger Paul Holmbeck.

I Tyskland er det derimod forsøgt klarlagt, om der er MRSA i økologiske svinebesætninger, og her viste det sig i en undersøgelse fra 2011 udført af det tyske Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Infektionskontrol, at samtlige undersøgte 178 grise på 25 økologiske tyske gårde var MRSA-fri.

Til gengæld blev der på samme tid konstateret MRSA-bakterier i tyske svin i halvdelen af de konventionelle besætninger.

Man testede også 89 ansatte på de økologiske gårde, og én af dem viste sig at være smittet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og smitte fra mennesker til grise er en af de måder, Økologisk Landsforening frygter, at bakterierne alligevel kan ende i de økologiske svin.

»Økologiske landmænd er også en del af befolkningen, og de kan smittes med MRSA ligesom andre mennesker, der ikke har haft kontakt med svin. Så risikoen for, at de kan tage det med ind til grisene er der jo«, siger Paul Holmbeck.

Han fortæller også om andre mulige smitteveje. Dyrlæger og myndigheder kommer også på besøg hos økologerne. Og økologer køber af og til konventionelle grise, når de skal udvide besætningen.

Paul Holmbeck mener alligevel, at man som forbruger reducerer risikoen for at blive smittet med bakterien ved at vælge økologisk svinekød i køledisken.

»De økologiske grise får kun mellem en tiendedel og en tyvendedel af den mængde antibiotika, som konventionelle grise får, og desuden har de mere plads, hvilket også reducerer risikoen for spredning af bakterien. Men derfor skal man alligevel altid være forsigtig med alt kød og sørge for god køkkenhygiejne«, siger Paul Holmbeck.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden