Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Håndkøb. På billedet ses Phenergan i tabletform. Den kan også købes i flydende form - solgt under betegnelsen 'oral opløsning'

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giftlinjen advarer mod brug af køresygemedicin i psykiatrien

Køresygemedicin bruges som alternativ sovemedicin. Men det kan være farligt.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køresygemedicinen Phenergan, som kan fås i håndkøb, bliver i større og større udstrækning brugt som alternativ sovemedicin til Valium og Stesolid i psykiatrien. Det får nu Giftlinjen til at gå ud med en særlig advarsel mod at bruge det sammen med anden medicin, særligt psykofarmaka.

I forrige uge skrev Politiken om, at Sundhedsstyrelsen i øjeblikket er i færd med at undersøge, om lægemidlet bør gøres receptpligtigt, fordi flere læger er bekymrede for, at køresygemedicinen kan give børn vejrtrækningsproblemer - i USA har man i løbet af en årrække registreret syv dødsfald blandt små børn under to år, fordi de stoppede med at trække vejret efter at have fået Phenergan sammen med anden medicin.

Men nu slår Giftlinjen også alarm i forhold til den øgede brug i psykiatrien, fordi linjen inden for de seneste to år har fået markant flere henvendelser om psykiatriske patienter, der har fået en overdosis Phenergan.

Problemet er ifølge Gesche Jürgens, afsnitsansvarlig overlæge ved Giftlinjen, at lægemidlet kan købes i håndkøb på apoteker og tankstationer, og derfor har psykiatriske patienters læger ingen mulighed for at holde styr på patientens forbrug.

»Vi er bekymrede for, at antallet af henvendelser stiger på grund af den øgede brug af Phenergan i psykiatrien. Ud fra mønsteret af medicin, som de overdoserede patienter har spist, kan man tro, at det handler om patienter, der er i behandling for en psykiatrisk lidelse«.

Studierne fra USA viser, at der især er risiko for, at midlet kan give vejrtrækningsproblemer, når det tages sammen med anden medicin. Og da psykiatriske patienter ofte er i behandling med flere lægemidler, øger det ifølge Giftlinjen risikoen for bivirkninger og forgiftning.

I løbet af de kommende tre måneder vil Sundhedsstyrelsen træffe afgørelse om, hvorvidt Phenergan skal på recept eller fortsat skal sælges i håndkøb, og de ønsker inden da ikke at udtale sig konkret. Men står det til Gesche Jürgens, bør Phenergan gøres receptpligtigt.

»Det er et problem, hvis lægemidlet er i håndkøb. Det giver fri adgang til selvforgiftning. Folk spiser det, de har nemt adgang til. Men patienterne ved bare ikke, hvor farligt det er at blande lægemidler med psykofarmaka«, siger hun:

»I værste fald kan kombinationen af psykofarmaka og Phenergan skade hjertet. Det er en rigtig dårlig kombination, der i værste fald kan føre til, at hjertet holder op med at slå«.

Læger mister kontrollen

Tidligere var Valium og Stesolid nogle af de mest ordinerede psykofarmaka i Danmark. I dag advarer Sundhedsstyrelsen mod brugen af dem, fordi de efter en til to ugers behandling kan føre til både psykisk og fysisk afhængighed.

Herhjemme er lægerne blevet pålagt at mindske anbefalingen af benzodiazepiner som Valium og Stesolid.

Thomas Middelboe, formand for Dansk Selskab for Psykiatri og ledende overlæge hos Psykiatrisk Center København, forklarer, at »de er blevet meget tilbageholdende med benzodiazepiner«.

»Vi har været nødt til at kigge på alternativer. Derfor er vi i stedet begyndt at bruge og anbefale Phenergan til patienterne, fordi det er mindre vanedannende. Her lægger vi en præcis plan for patienten, men vi har ikke samme mulighed for fuldstændig at kontrollere brugen af lægemidlet, da det er i håndkøb. Det er ude af vores hænder«.

Ifølge Gesche Jürgens er det principielt ikke forkert at tage Phenergan som sovemiddel, men det er farligt, hvis man ikke kigger på, hvad det bliver taget sammen med.

»Phenergan kan interagere med psykofarmaka, og dermed kan lægemidlet påvirke virkningen af psykofarmaka. Det ved lægerne, men det ved patienten ikke«, siger hun:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Normalt vil læger typisk gå medicinen igennem for at se, om der er noget, der skal væk eller laves om, før lægemidlerne passer sammen. Men det kan de ikke, når det er i håndkøb. Her kan patienterne gå på apoteket og købe lægemidlet. Ingen læge har styr på, hvordan det efterfølgende bliver anvendt«.

Psykiatriske patienter har flest misbrugsproblemer

Ifølge Gesche Jürgens er folk med en psykiatrisk lidelse en patientgruppe, hvor læger skal være særligt forsigtige med, hvad de ordinerer af medicin.

»Psykiatriske patienter er overrepræsenterede blandt patienter, der overdoserer medicin. Det er den patientgruppe, der begår flest selvmord, har flest misbrugsproblemer, og det er ofte dem, der kontakter Giftlinjen«.

Hos Dansk Selskab for Psykiatri forklarer Thomas Middelboe, at læger selv står for at vurdere, om der er risiko for selvforgiftning blandt de psykiatriske patienter, når de ordinerer medicin.

»Vi vil altid være bekymrede for, om patienter tager medicin i overdosis. Vi er også altid opmærksomme på at begrænse brugen af to præparater, så vi mindsker risikoen for bivirkninger og forgiftninger«.

Læger bærer ikke skylden

I psykiatrien er et beroligende lægemiddel som Phenergan nødvendigt, da patienterne har brug for at falde til ro og få sovet. De kan ikke undvære det, forklarer Gesche Jürgens.

Men ifølge den afsnitsansvarlige overlæge ved Giftlinjen bærer lægerne ikke skylden for flere forgiftninger, selv om de anbefaler Phenergan til patienterne.

»Lægerne gør det så godt som muligt med de vilkår, som de har. Jeg vil ikke kunne udpege et lægemiddel, der er uden komplikationer. Derfor er det særligt vigtigt, at der skal en læge til at udskrive lægemidler i psykiatrien«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gesche Jürgens påpeger, at den markante stigning i antallet af henvendelser om lægemidlet til Giftlinjen kan være en konsekvens af, at læger undgår benzodiazepiner mod søvnløshed til patienterne.

»Det er en tendens, der er dukket op, som vi gerne vil være på forkant med, så der ikke sker dødsfald. Det er meget bekymrende, det der sker. Derfor skal Sundhedsstyrelsen gå ind og vurdere, hvor klogt det egentlig er, at det ikke er receptpligtigt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden