Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JANUS ENGEL
Foto: JANUS ENGEL

Snapchat. Vær ven med dit barn på de sociale medier og tjek privatindstillinger kan hjælpe dit barn på Snapchat

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide til forældre: Sådan hjælper du dit barn på Snapchat

Her er Redbarnets tips til korrekt opførsel på mobil og internettet.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

700 millioner hurtige snaps bliver hver dag sendt mellem app'en Snapchats brugere. De sender billeder og videoer til hinanden i fortrøstning om, at de automatisk bliver slettet bagefter.

Men i fredags blev flere af disse private billeder og videoer lækkert, og de florerer nu på internettet.

Blandt billederne og videoerne er mange af dem fra danske brugere, og meget af materialet er særdeles privat og i visse tilfælde også pornografisk.

Gitte Jakobsen er seniorrådgiver i børns beskyttelse i Red Barnet. Hun har en række råd til, hvordan forældre hjælper sine børn til en god adfærd på Snapchat:

  • Tal med dit barn. Forældrene skal snakke med deres børn om, hvad det vil sige at være på de sociale medier, og hvad der må være på billederne. Det handler om at tænke sig godt om, inden man lægger et billede ud. Det som ligger på nettet, bliver aldrig slettet. Og børnene skal vide, at de altid kan snakke med deres forældre om det, ellers kan de ikke få hjælp til at håndtere det. Det er vigtigt, at de får hjælp til at håndtere især de ubehagelige ting, de kan opleve.
  • Vær ven med dit barn. Som forældre skal du tilføje dit barn som ven på de sociale medier. Forældre skal ikke kommentere alt, hvad de laver - men blot for at følge med i, hvad deres barn bruger Snapchat til.
  • Tjek privatindstillinger. Både på Snapchat, Facebook og andre sociale medier er det vigtigt at tjekke privatindstillinger for at undgå at dele for meget. Som forældre skal man sørge for, at vennelisten kun består af folk, man kender. Det er kvaliteten og ikke antallet, der tæller.
  • Lav regler. Når børnene for første gang får en smartphone, er det vigtigt at lave regler. Her kan forældre for eksempel sige til børnene, at de vil læse beskeder og se deres billeder igennem for at sikre mod ubehagelige og alt for private billeder og mobning.
  • Sæt en grænse. Forældre kan med fordel tage afsæt i SMART-reglerne, når deres børn bevæger sig ud på de sociale medier. Det er vigtigt, at forældrene fortæller børnene, at de skal huske at sætte en grænse, før noget bliver ubehageligt. Her er det vigtigt, at børnene gemmer de modtagne beskeder, så det bliver lettere for forældrene at hjælpe.

Her er SMART-reglerne, som Red Barnet og Det Kriminalpræventive Råds i samarbejde har lavet:

  • Sæt grænsen. Brug din sunde fornuft og dine privatindstillinger til at bestemme, hvem du vil dele hvilket indhold med. Og hvem du inviterer til at være venner med dig på sociale medier.
  • Mød ikke en net-kontakt alene. Sig til børnene, at de skal tage en ven med, hvis de skal møde en net-kontakt, de ikke har mødt før. Børnene skal fortælle deres forældre eller en anden voksen om, hvor de skal mødes med net-kontakt og hvornår .
  • Anmeld og blokér. Forældre kan hjælpe børnene med at anmelde for eksempel mobning, chikane eller overgreb på nettet. Og de kan snakke med børnene om at blokere kontakter, de ikke kender og som de ikke vil skrive sammen med eller dele billeder med.
  • Reager og gem beviserne. Snak med børnene om, at de altid skal kontakte en voksen, de har tillid til, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet. Forældrene skal hjælpe børnene med at gemme beviserne, for eksempel chatbeskeder, billeder eller sms’er.
  • Tal med en du stoler på lyder det sidste råd. Forældrene skal sige til børnene, at de altid må snakke med dem om det, de oplever på nettet.

Halvdelen af Snapchats brugere er ifølge Business Insider teenagere i alderen 13 til 17 år.

FAKTA

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden