Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Erbahn
Foto: Jacob Erbahn

Bakterier. Få dråber kødsaft fra kampylobacterinficeret råt kød er nok til at sende folk på langs i dagevis.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ultralyd og damp fjerner farlige bakterier i kylling

Lynhurtig kortvarig opvarmning kan dræbe kampylobakter.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år får anslået op til 80.000 danskere diarré på grund af en infektion med bakterien kampylobacter. Det er den fødevarebakterie, der gør flest mennesker syge, og ifølge fødevaremyndighederne kan over halvdelen af tilfældene kædes sammen med kyllingekød.

Få dråber kødsaft fra kampylobacter-inficeret råt kød er nok til at sende folk på langs i dagevis, og både myndighederne og fjerkræbranchen kæmper til stadighed for at nedbringe forekomsten af bakterien.

Nu har det danske selskab Force Technology udviklet en maskine - ’Sono-Steam’ - der ved at kombinere højfrekvent ultralyd og damp kortvarigt kan opvarme en slagtet kyllings overflade både udvendig og indvendig, hvor organerne er pillet ud, til mere end 90 grader på bare 1,2 sekunder.

Lydbølgerne skubber på dampen, så den lynhurtigt gør kyllingen så varm, at campylobacter og andre bakterier dør, mens kyllingens overflade ikke ændrer udseende eller struktur, fordi opvarmningen er så kortvarig. Testresultater viser, at campylobacter-bakterierne i kyllingen reduceres med et sted mellem 90 og 99 procent.

Danpo: Ingen skal blive syg af dansk kylling

Danske Danpo, som er det ene af to store kyllingeslagterier herhjemme, er lige nu i gang med forhandlinger om at installere et prøveanlæg på sit slagteri i Aars. Hvis Sono-Steam virker, som det skal, er forventningen, at de - næsten - campylobacterfri kyllinger kan ramme kølediskene i danske supermarkeder i løbet af 2015, fortæller Danpos direktør Jes Bjerregaard.

»Hvis vi kan få forekomsten af kampylobacter i den enkelte kylling ned på et niveau, der ligger under den grænse, hvor mennesker kan blive syge af det, så vil det være en kæmpe landvinding. Vores udgangspunkt er, at ingen skal blive syg af at spise dansk kylling. Det er jo lykkedes med salmonella, så lad os se, om ikke det også kan lykkes med kampylobacter«, siger han.

Det koster cirka to øre at opvarme en kylling med Sono-Steam, og det er Jes Bjerregaard helt på det rene med.

»Jeg er overbevist om, at forbrugerne gerne vil betale en lille smule ekstra for en kylling, hvor de er sikret, at kampylobacter-niveauet er så lavt, at de ikke kan blive syge af at håndtere den. I Danmark er forbrugerne meget bevidste om den slags, og det er de også på flere af vores eksportmarkeder«, siger direktøren.

Danpo producerer 50 millioner kyllinger om året. En tredjedel bliver solgt i Danmark, mens to tredjedele eksporteres til primært Sverige, Tyskland, England og Asien.

Ifølge den årlige zoonose-rapport fra DTU Fødevareinstituttet var 28,2 procent af de konventionelt producerede danske slagtekyllinger i 2013 inficeret med kampylobacter, mens hele 90,3 procent af de økologiske slagtekyllinger havde bakterien.

Engelsk slagteri køber Sono-Steam

Kyllingeproducenter over hele verden slås med kampylobacter, der er udbredt i naturen og derfor er svær at komme til livs.

Foreløbig har også den engelske slagterigigant Faccenda Foods valgt at investere i Sono-Steam. I midten af november får Faccenda Foods installeret teknologien på sit hovedslagteri i den midtengelske by Brackley, og hvis den fungerer som forventet, vil kyllingeproducenten udbrede den til alle sine slagterier.

»Vi tror på, at Sono-Steam kan reducere antallet af kampylobacterinfektioner i Storbritannien betragteligt, og at Sono-Steam vil sætte standard for hele industrien«, siger Faccenda Foods tekniske direktør David Keeble.

Det er ikke lykkedes Politiken at komme igennem til det andet store danske kyllingeslagteri HKScan Denmark for at spørge, om det også har planer om at indføre Sono-Steam i produktionen, men ifølge Force Technologys divisionsdirektør Niels Krebs er der ikke nogen igangværende dialog med HKScan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DTU Fødevareinstituttet har fulgt udviklingen af teknologien, og centerleder i afdelingen for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Hanne Rosenquist betegner Sono-Steam som »lovende«.

»Sono-Steam er umiddelbart en god metode til at reducere antallet af kampylobacter på det ferske kød. Metoden kan ikke fuldstændig løse problemet, men smittefaren bliver efter alt at dømme mindre, og det vil have en effekt på, hvor mange mennesker, der bliver smittet ved at spise kylling«, siger Hanne Rosenquist, der er spændt på at se resultaterne fra de afprøvninger, der nu skal køre både i England og på Danpo-slagteriet herhjemme.

Hun glæder sig over, at der arbejdes på at udvikle metoder, der kan bekæmpe kampylobacter herhjemme og i resten af EU. For ud over god slagtehygiejne er der ikke meget, der kan bruges mod bakterierne på de slagtede kyllinger.

»I blandt andet USA og New Zealand anvender man kemi for at blive bakterierne kvit, men der findes ingen godkendte stoffer i EU til at gøre noget lignende. Her kan Sono-Steam vise sig at være en god løsning«.

Halvt så mange syge i 2016

I Fødevarestyrelsen siger dyrlæge og specialkonsulent Gudrun Sandø, at styrelsen også har været bekendt med teknologien i en årrække, og at der er gode perspektiver i den, men at de første forsøg ikke til fulde har vist, at den effektivt kan fjerne bakterier for eksempel under vingerne og andre vanskelige steder på kyllingerne.

»Men vi byder alt, hvad der kan reducere mængden af kampylobacter i slagtekyllinger velkomment«, siger hun.

Hun tilføjer, at hvis de nye forsøg på Danpo og i England viser, at der er tale om en effektiv teknologi, kan det endda få indflydelse på Fødevareministeriets handlingsplan for kampylobacter, når det gælder bekæmpelse af bakterien på slagterierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er målet, at i 2016 skal halvt så mange danskere blive syge af at spise kampylobacter-inficeret kylling som i 2012, og her er der en direkte sammenhæng med, hvor stor koncentrationen af bakterier på en kylling er. Jo flere bakterier, der er på en kylling, jo større er risikoen for at blive syg af den.

»Hvis løbende evalueringer viser, at man er længere fremme end planlagt, kan en justering af målet i handlingsplanen tænkes«, slår Gudrun Sandø fast.

Force Technologys divisionsdirektør Niels Krebs undrer sig over Gudrund Sandøs bemærkning om, at teknologien ikke kan fjerne bakterier under vingerne, da det ikke er undersøgt. Men han glæder sig over, at både Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet er positivt indstillede og ser Sono-Steam som et potentielt effektivt våben i bekæmpelsen af de mange kampylobacter-tilfælde blandt danskere og i resten af EU.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden