Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Lægemiddel. På billedet ses en pakke Phenergan i tabletform. Midlet er nu kommet på recept både i tabletform og i flydende form, som sælges under betegnelsen 'oral opløsning'.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farlig køresygemedicin kommer på recept

Midlet Phenergan har så alvorlige bivirkninger, at en læge nu skal udskrive det.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er slut med at gå på apoteket eller tankstationen for frit at købe medicinen Phenergan i håndkøb.

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at der fremover skal en recept til fra lægen, før man kan købe lægemidlet mod køresyge og søvnløshed.

Det er flere indberetninger om alvorlige bivirkninger og et stigende antal af henvendelser til Giftlinjen om midlet, der har gjort, at Sundhedsstyrelsen har valgt at skærpe sikkerheden ved brugen af medicinen.

»Det er rigtig godt, at Phenergan kommer på recept. At patienter selv er nødt til at henvende sig til lægen for at få en recept til lægemidlet gør, at det bliver nemmere at styre patienters forbrug. Vi håber derfor meget, at antallet af henvendelser til Giftlinjen falder nu«, siger Gesche Jürgens, afsnitsansvarlig overlæge ved Giftlinjen.

Inden for en syv-årig periode fra 2006 til 2012 er salget af Phenergan mere end fordoblet. Hos Giftlinjen er antallet af henvendelser eksploderet inden for de seneste år fra to henvendelser i 2006 og 14 henvendelser i 2007 til 170 henvendelser i 2014.

LÆS ARTIKEL

Ifølge Gesche Jürgens kommer henvendelserne ofte fra unge voksne, der har brugt midlet sammen med andre stoffer, særligt psykofarmaka. Hun mener, at recepten kan mindske risikoen for selvforgiftning.

»De psykiatriske patienter forgifter sig med det, de har nem adgang til. Men nu kan adgangen til selvforgiftning blive sværere at trænge igennem. Recepten hjælper med til at begrænse deres misbrug«.

Læger får kontrol over medicinens brug

Gesche Jürgens forklarer, at Phenergan er et antihistamin, men at det adskiller sig fra andre antihistaminer ved, at der kan opstå alvorlige bivirkninger, når det tages sammen med anden medicin. Derfor mener hun, at det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen har ændret medicinens status.

»Ved at gøre medicinen receptpligtig mister lægerne ikke kontrollen over, hvordan lægemidlet efterfølgende bliver anvendt. De kan i stedet nu få en dialog med patienterne. Det ville være meget besværliggjort, hvis det ikke var på recept«.

Helle Holst, afdelingslæge og klinisk lektor på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor hun til daglig arbejder med rådgivning om lægemidler til børn, er enig.

LÆS ARTIKEL

Hun har tidligere udtalt til Politiken, at hun var bekymret for, at forældre ikke fik den rette information og vejledning, når Phenergan kunne købes uden recept på apoteket eller tankstationen.

»Det er et lægemiddel, der ikke er ufarligt at anvende. Derfor ser jeg det som en stor fordel, at det kommer på recept. Selv om det bliver mere besværligt, sender vi samtidig et signal om, at det er et lægemiddel, man skal være særligt opmærksom på«.

Afdelingslægen tilføjer, at recepten gør det muligt at sikre en bedre rådgivning om, hvordan man skal bruge lægemidlet, og hvilke bivirkninger man skal være særligt opmærksom på.

»Det giver en skærpet opmærksomhed at gøre medicin receptpligtigt. Det er ikke bare en slags hostesaft, man giver børnene«, understreger Helle Holst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundhedsstyrelsen skærper sikkerheden

Siden Phenergan blev markedsført første gang i 1955, er der blevet rapporteret alvorlige og livstruende bivirkninger ved brugen af lægemidlet til børn.

I USA er syv ud af 22 børn under to år over en årrække døde, efter de blev indlagt med vejrtrækningsproblemer som følge af at have taget en almindelig dosis af midlet Phenergan sammen med et andet lægemiddel.

Den amerikanske rapport førte i slutningen af 2004 til, at etiketten på Phenergan-pakningerne herhjemme fik en advarselsboks. Den skulle sikre, at børn under to år ikke måtte få lægemidlet og samtidig sikre, at der blev taget hensyn til brugen af lægemidlet til børn på to år eller ældre.

LÆS ARTIKEL

Det er den samme rapport, der nu har fået Sundhedsstyrelsen til at skærpe sikkerheden ved brugen af medicinen. På grund af Phenergans risici bør ordineringen ske ved lægen, vurderer Sundhedsstyrelsen.

»Phenergan har en halveringstid på fem til 14 timer. Recepten gør det muligt at dosere lægemidlet mere korrekt. Når børn får lægemidlet to gange om dagen, skal børnene have et ordentligt tidsrum mellem medicinen første og anden gang. Forældrene ved ikke, hvor lang tid der præcis skal gå imellem de to gange. Det ved lægerne«, forklarer Helle Holst.

Forældre får bedre information

Ifølge Helle Holst er den manglende viden årsag til, at hun tidligere var bekymret, når forældre i god tro købte Phenergan på apoteket eller tankstationen til deres børn.

Selv om indlægssedlen viser, at børn over to år må tage den flydende Phenergan to gange dagligt, kan det i værste fald føre til en forgiftning.

»Hvis børn ikke omsætter lægemidlet hurtigt nok, kommer de op i forgiftningsdoser. Herved har de allerede en del i kroppen, som de ikke kan nå at udskille, før de får en ny dosering«, forklarer Helle Holst.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun understreger, at det kan være svært for forældre at dosere medicinen til deres barn. De kan nemt komme til at give for meget.

»Ved udskrivningen af recepten kan praktiserende læger nu drøfte indikationer for brug af lægemidlet. Det er af stor betydning, så vi ikke anvender medicin unødigt til børn, der slet ikke har behov for det«.

Receptpligten kommer til at gælde for både Phenergan som tabletter og den flydende form fra i dag, 8. december 2014.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden