Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SVIN. I går udkom en ny rapport, der viser, at der over de seneste fire år er der sket en firedobling af antallet af svin, der er smittet med MRSA. I rapporten anbefaler en ekspertgruppe blandt andet, at hygiejnen i de danske stalde forbedres.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

SVIN. I går udkom en ny rapport, der viser, at der over de seneste fire år er der sket en firedobling af antallet af svin, der er smittet med MRSA. I rapporten anbefaler en ekspertgruppe blandt andet, at hygiejnen i de danske stalde forbedres.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde svineavler undlader at bade efter besøg i stalden

Svinebønderne bør absolut tage et bad, når de forlader stalden, mener ekspert. Svinebønderne kalder det utopi.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde danske svinebonde tager ikke bad og skifter tøj, når de har været inde i svinestalden.

Det viser en rundspørge, som Politiken Research har lavet til 374 svineavlere. Her svarer 25 procent, at de »aldrig« eller »næsten aldrig« tager bad og skifter til rent tøj, inden svinebesætningen forlades.

Knap 8 procent gør det »sjældent«.

Foranstaltningen er ellers anbefalet som en forholdsregel mod spredning af svine-MRSA af Videncenter for Svineproduktion.

I går udkom en ny rapport, der viser, at der over de seneste fire år er der sket en firedobling i antallet af svin, der er smittet med MRSA. I rapporten anbefaler en ekspertgruppe blandt andet, at hygiejnen i de danske stalde forbedres.

Alligevel kommer ikke bag på professor dr.med. i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, at svinebønderne ikke efterlever det:

»Og det er bestemt ikke okay. Det er jo det eneste, som dæmmer op for smitten fra svinestalden og ud til samfundet. Så det er bestemt ikke i orden. Og fødevareministerens fem-punkts plan har jo netop indbygget et hygiejne-aspekt«.

I fødevareminister Dan Jørgensens (S) såkaldte fempunktsplan for inddæmning af MRSA indgår blandt andet krav om tøjskift og håndvask, når man forlader stalden og krav om en såkaldt smittebeskyttelsesplan, der skal udarbejdes i samarbejde med en dyrlæge.

Svinebønder: Utopi at skulle tage bad, når man forlader stalden

Henrik Mortensen, der er formand for Danske Svineproducenter mener slet ikke, at det er muligt for alle svinebønder at tage et bad, inden de forlader deres svinebesætning.

»I en del af vores svinestalde, der er gamle og små, er det fuldstændig utopi, at skulle kunne tage bad, inden man forlader stalden. Det er der ikke faciliteter til, og økonomien er ikke til at etablere et bad i forbindelse med en lille produktion. Så er det bedre at stoppe produktionen«, siger han.

»Jeg tror også, at svinebønderne svarer på, om de går i bad. For jeg er helt sikker på at, de skifter tøj«.

Spørgsmålet lyder, i hvilket omfang tager du bad og skifter til rent tøj, lige inden besætningen forlades?

»Jeg tror, at svinebønderne svarer på, om de går i bad«, siger han.

Videnscenter for Svineproduktion anbefaler bad som forholdsregel mod spredning af svine-MRSA. Burde I så ikke gøre det?

»Man følger anbefalingerne, så vidt man kan. Men der er jo ingen krav om, at man skal gå i bad«, siger han.

Ekspert: Bad burde være lovkrav

Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet mener, at rundspørgen netop viser, at der er lang vej igen, før MRSA-bakterien kan kommes til livs.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En ting er at skrive nogle retningslinjer. En anden ting er at få dem efterlevet«, siger han.

Professoren mener, at det kunne være en mulighed at gøre badet til et lovkrav i kampen mod at inddæmme bakterien:

»For det er jo et meget væsentligt element i ekspertgruppens råd til, hvordan vi kommer videre i bekæmpelsen af MRSA«, siger han og fortsætter:

»Hvis man ikke vil fjerne bakterien fra besætningen, men bygge hele forebyggelsen på, at bakterien ikke slipper fra stalden og ud i samfundet, så er det helt afgørende, at man tager bad, når man forlader stalden. Det er faktisk det mindste, man kan gøre«.

Han påpeger også, at et bad dog langtfra er nok, hvis man vil bakterien til livs:

»At gå i bad virker ikke 100 procent - dels fordi man ikke efterlever det, og dels fordi man kan jo heller ikke kan vaske sig selv helt inde i næsen eller i svælget, hvor bakterien også findes«.

Har smittet 6.000-12.000 danskere

Hos Danske Svineproducenter er man langtfra begejstrede for idéen om bad som lovkrav. Henrik Mortensen fastholder, at det simpelthen ikke er muligt, hvis en svineproduktion stadig skal være rentabel.

Hvis anbefalingen blev lavet til et lovkrav, ville de danske svinebønder så følge dem?

»De ville selvfølgelig følge en lov, men så ville der ske så mange andre ting med vores produktion, at det ikke er muligt. Man kan simpelthen ikke i så mange af vores små produktioner etablere bad og gå i bad, hver gang man skal ind og tilse nogle få grise«, siger formanden.

MRSA-bakterien formodes at have smittet mellem 6.000 -12.000 her i landet, hvoraf langt de fleste er i direkte eller indirekte forbindelse med svineavl.

Den officielle MRSA-melding fra myndighederne har hele tiden været, at hvis bare man sørger for god køkkenhygiejne, er det uproblematisk at håndtere kød – selv med svine-MRSA i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som regel opdager man ikke, at man er smittebærer, men i visse tilfælde kan bakterien føre til bylder og betændelse. 4 personer, som ikke havde kontakt med svin, er indtil videre døde af smitten.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har i går bebudet, at han nu vil gennemgå ekspertgruppens anbefalinger og herefter indkalde Folketingets partier til forhandlinger om, hvordan man skal stoppe spredningen af den frygtede bakterie.

Forhandlingerne begynder i det nye år.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden