Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerråd: Mere kontrol sikrer os ikke mod skandaler

Bredt fødevareforlig øger indsatsen mod skadelig kemi og bakterier.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt bredt fødevareforlig mellem regeringen og Folketingets øvrige partier minus Liberal Alliance betyder, at der hvert år de kommende fire år bevilges mellem 15 og 20 millioner kroner ekstra i forhold til niveauet i det hididige fødevareforlig 2, som blev vedtaget for fire år siden.

Hele fødevaresikkerhedsområdet vil med det nye forlig komme til at koste 354 millioner kroner samlet i de kommende fire år frem til og med 2018.

Med Fødevareforlig 3 bliver fødevarekontrollen styrket, så der kan sættes mere effektivt ind over for virksomheder med behov for særligt fokus, nye risici eller farlige fødevarer.

LÆS ARTIKEL

Kampen mod bakterier i fødevarerne, herunder listeria, har fået sin egen plads i forliget, men om den øgede indsats vil kunne forhindre en lignende sag, stiller seniorrådgiver i Forbrugerrådet Camilla Udsen sig tvivlende overfor.

»Man kan aldrig garantere, at der ikke opstår skandaler som den, vi så sidste sommer, og der er et særligt problem her. Men langt hen ad vejen er det positivt, at man øger den målrettede kontrol på dette område«, siger hun.

I forliget er der flyttet penge fra den såkaldte basiskontrol af virksomhederne til blandt andet en mere målrettet kontrol af virksomheder, som man erfaringsmæssigt ved har en risiko for at sprede bakterier med deres produkter.

»Men det er altid en balancegang, hvordan man skal fordele ressourcerne mellem målrettet kontrol og en basiskontrol af alle, for selv om en risikovurdering kan pege på særlige virksomheder eller sektorer, skal man vide, at sådanne tilfælde udmærket kan opstå uventede steder. Det vil vi være opmærksomme på«, siger Camilla Udsen.

»Samlet set er vi glade for, at at man viderefører indsatsen både på forbrugersikkerhedsområdet og på kemikalieområdet«, siger hun.

Forliget skulle have været på plads i efteråret 2014, men aftalen blev udskudt, så der bedre kunne tages højde for resultaterne af den listeria-indsats, der fulgte af det udbrud, der kostede flere menneskeliv sidste sommer, efter at en fødevarevirksomhed ikke fik tilbagekaldt blandt andet pålægspølser, som var inficeret af listeriebakterier.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) er ikke overraskende glad for forliget.

»Med det nye forlig kan vi sikre et fortsat højt niveau for den danske fødevaresikkerhed. Vi kommer til at gå mere målrettet efter de brodne kar, der gang på gang overtræder reglerne samtidig med, at vi styrker Fødevarestyrelsens rejsehold«, siger han i en pressemeddelelse fra Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

»Sidste sommers listeria-udbrud viser, hvor vigtigt det er, at vi er på stikkerne og hele tiden sørger for at optimere fødevaresikkerheden«, siger han.

Det kritiske eftersyn af den danske indsats overfor listeria ovenpå skandalen sidste sommer peger på en række konkrete anbefalinger til at forbedre indsatsen.

Fødevareforliget sætter derfor fokus på initiativer, der skal øge opmærksomheden og vidensniveauet om problemet i særlige målgrupper, og forliget satser desuden på at forbedre kontrollen med listeria i fødevareproduktionen.

Også kampen mod unødig og skadelig kemi i fødevareproduktionen har sin særlige plads i det nye forlig. Med forliget fokuseres der på via forskning at skaffe bedre viden om kemiske fødevareforureninger. Arbejdet med kombinationseffekter skal videreføres og implementeres i praksis. Risici ved forskellige kemiske forureninger skal vurderes og prioriteres.

Forliget har fire hovedelementer:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En mere risikobaseret kontrol. Det vil sige, at der tages penge fra basiskontroller og gives flere penge til prioriterede kontroller og kampagnekontroller.

Fødevarestyrelsen indfører nye vejledningsinitiativer over for virksomhederne, som blandt andet nu kan rekvirere et vejledningsbesøg. Desuden videreføres de såkaldt udvidede førstegangsbesøg hos nye fødevarevirksomheder.

Fødevarerejseholdets indsats mod svindel opprioriteres. Der indføres desuden en whistleblowerordning, der vil bidrage til at højne fødevaresikkerheden og kontrollen med de brodne kar.

Forbrugersikkerhed: Et højt niveau for forbrugersikkerhed med fokus på kemiske og mikrobiologiske forurening i fødevarer. Indsatsen mod listeria styrkes, og kontrollen af udenlandske produkter målrettes risikoprodukter.

Desuden videreføres en styrket kontrol af nethandel, intensiv kontrol med pesticidrester i frugt og grønt og handlingsplanerne for salmonella og campylobacter fra Fødevareforlig 2.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden