Test. Bleer er konstant i kontakt med babyers hud. Det er derfor et problem, at der er fundet spor af kemiske stoffer i tre af de ni testede bleer, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi, der står bag testen.
Foto: JACOB EHRBAHN

Test. Bleer er konstant i kontakt med babyers hud. Det er derfor et problem, at der er fundet spor af kemiske stoffer i tre af de ni testede bleer, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi, der står bag testen.

Forbrugersikkerhed

Dyreste ble taber test: Hver tredje ble har spor af kræftfremkaldende stoffer

Babyer udsættes for konstant påvirkning, når bleer indeholder kemiske stoffer.

Forbrugersikkerhed

Din babys sarte numse risikerer at blive påvirket af kemiske stoffer dagen lang, hvis du ikke vælger de rigtige bleer.

Det viser en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk, hvor ni forskellige blemærker er blevet testet. Testen viser, at tre af bleerne indeholder de kemiske stoffer PAH'er, også kaldet tjærestoffer, som kan være kræftfremkaldende.

»Det er en gruppe stoffer, som har nogle uønskede effekter. Mange af dem kan være kræftfremkaldende. Og det er dermed en gruppe stoffer, som ikke skal være i så tæt kontakt med huden, som bleer er. Slet ikke, når det er til børn«, siger Stine Müller, der er testansvarlig og projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

LÆS OGSÅ

De tre bleer, der viser spor af de kemiske stoffer, er bleerne Pampers Baby dry, Bambo Nature Maxi og MoltexNature No. 1 Ökowindeln.

Konstant hudkontakt

Koncentrationen af de kemiske stoffer er dog ikke høj nok til, at det er et kæmpe problem, vurderer testansvarlig Stine Müller.

»Det er relativt små mængder og derfor ikke noget, vi slår hårdt ned på. Men uanset hvad, er det stoffer, som vi helst ikke ser. Og den her test viser, at der altså er en sandsynlighed for, at de er i bleerne«, siger hun.

Det er derfor noget, organisationen Forbrugerrådet Tænk opfordrer producenterne bag bleerne til at være opmærksomme på.

»Bleen er konstant i kontakt med børns hud, og derfor er tilstedeværelsen af kemiske stoffer som PAH uønsket, selv om de kun findes i små mængder«, oplyser Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Ikke umiddelbart grund til alarm

Hos Miljømærkning Danmark vil de undersøge, om der er noget ved produktionen af bleerne, der skal reguleres, men for at kunne vurdere, om der er et problem, har de brug for flere oplysninger om testresultatet.

»Vi kender ikke det præcise niveau af koncentrationen af de kemiske stoffer, der er fundet. Og det er vi nødt til for at kunne vurdere, om det er noget, der skal reageres på«, siger Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef hos Miljømærkning Danmark.

Hun mener ikke umiddelbart, at der er grund til at slå alarm.

»Hvis det er meget lave koncentrationer, er det ikke noget, man behøver at være bekymret for. Men vi kigger selvfølgelig på det«, siger hun.

Det stof, PAH, der er fundet spor af i bleerne, er typisk et forureningsstof, der kommer fra eksempelvis trafikos, dækstøv og olie, forklarer Lisbeth Engel Hansen.

»Det er ikke noget, man tilsætter bleerne. Men det kan være en forurening fra produktionen, måske er der noget i maskinen«, siger hun.

Det er blevet nemmere at vælge miljøvenligt

Der blev i alt testet ni bleer, og i seks af bleerne blev der ikke fundet nogen spor af kemiske stoffer. Samtidig bliver flere og flere bleer svanemærkede, og miljø- og allergivenlige bleer er derfor lette at finde, hvis man leder de rigtige steder, oplyser Forbrugerrådet Tænk Kemi.

LÆS OGSÅ

Miljømærket Svanen og Astma-Allergi Danmarks Blå Krans er blevet langt mere udbredt på bleprodukter, end de tidligere har været. I 2010 foretog Forbrugerrådet Tænk en test af bleer, og her var kun to af de 12 testede bleer svanemærkede.

I dag er syv ud af de ni testede bleer svanemærkede.

Selvom MoltexNature No. 1 Ökowindeln er den af de testede bleer, der er dyrest, scorer den lavest i Forbrugerrådet Tænks bedømmelse, mens Libero Comfort lander på førstepladsen som 'Bedst i test' efterfulgt af Levevis fra eksempelvis Føtex eller Bilka.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce