Unge kan meget vel prøve at skjule, at de har pengeproblemer. Men hvis man spørger til deres økonomiske situation, er det ofte en lettelse for dem.
Foto: SJØRUP THOMAS

Unge kan meget vel prøve at skjule, at de har pengeproblemer. Men hvis man spørger til deres økonomiske situation, er det ofte en lettelse for dem.

Forbrugersikkerhed

Sådan spotter og hjælper du gældsramte unge

Ofte går der to år for meget, før gældsramte søger hjælp på egen hånd.

Forbrugersikkerhed

Dårlig økonomi er ofte et kæmpe tabu. Men kender man nogen med en sønderbombet privatøkonomi, ved man også, hvor ødelæggende det kan være.

Derfor giver det god mening for venner og/eller familie at gribe ind, hvis de opdager, at et menneske er på vej ud i et liv med overforbrug og ubetalte regninger.

Projektleder Turf Böcker Jakobsen fra Forbrugerrådet Tænk har talt med unge om deres økonomiske problemer, og har følgende gode råd.

LÆS ARTIKEL

  • Læg mærke til, om en person med lav løn, måske kun SU, køber masser af ny elektronik, tøj og ferier
  • Vær opmærksom. Også ’fornuftige’ unge kan træffe ringe beslutninger, når de er pressede. For eksempel hvis kæresten er gået eller jobbet er røget.
  • Har den unge et stort ’løst’ forbrug af fastfood, købekaffe, byture og lignende, kan det udhule<QL> økonomien.
  • Betragt det som et faresignal, hvis du opdager, at postkassen og/eller breve aldrig åbnes.
  • Hvis der er snak om at finansiere noget med kviklån, afbetaling eller andre hurtige lån, kan det være tegn på en usund økonomi.
  • Hvis du er bekymret, så spørg, uden at virke fordømmende. Mange unge vil gerne tale med forældrene om økonomi. Tilbyd eventuelt at være med til at lægge budget.
  • Det kan være svært at søge hjælp. Tilbyd at gå med i banken, til rådgivning eller andre steder, hvor der skal laves betalingsaftaler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden