FORKERT. Der VAR perflourerede stoffer i Urtekrms økologiske popcorn, selvom firmaet i flere måneder reklamerede med det modsatte.
Foto: JENS DRESLING

FORKERT. Der VAR perflourerede stoffer i Urtekrms økologiske popcorn, selvom firmaet i flere måneder reklamerede med det modsatte.

Forbrugersikkerhed

Urtekram stopper salg af økopopcorn efter fund af fluorstoffer

Øko-virksomheden har hidtil markedsført sine popcorn som fluor-fri.

Forbrugersikkerhed

Urtekram stopper nu salget af firmaets økologiske mikrobølgepopcorn, fordi der i modsætning til, hvad firmaet hidtil har reklameret med er fluorstoffer i emballagen.

Urtekrams markedsføring af sine popcorn som helt fri for flourstoffer blev indledt i forbindelse med, at Forbrugerrådet Tænk i juni havde ni udvalgte mikroovnspopcorn i laboratoriet, som alle viste sig at indeholde fluorstoffer.

Måneden før havde Coop besluttet at droppe alt salg af mikropopcorn, fordi der ikke fandtes produkter på markedet uden de problematiske stoffer, der er mistænkt for en lang række skadelige effekter - blandt andet kan de være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

LÆS ARTIKEL

Forskere fra Syddansk Universitet påviste blandt andet, hvordan de kvinder, der havde flest fluorstoffer i blodet, havde op til 16 gange så stor risiko for spontan abort. .

Men her kom Urtekram på banen med sine popcorn, som hverken Coop eller Forbrugerrådet Tænk indtil da havde været opmærksomme på. Urtekram reklamerede med, at deres mikrobølgepopcorn var aldeles fri for problematiske perfluorerede stoffer. Og COOP tog på den baggrund popcornene fra Urtekram ind i deres sortiment som et alternativ til mikrobølgepopcorn med problematiske stoffer i emballagen.

Det fik så Forbrugerrådet Tænk Kemi til at teste også dette produkt, og testen viste indhold af stofferne – også i Urtekrams poser.

Det beklager Urtekram nu og siger, at firmaet er blevet fejlinformeret af sin leverandør:

»Forbrugerrådet Tænk Kemi har konstateret, at der er perfluorerede stoffer i Urtekrams mikroovnspopcorn, hvilket er i uoverensstemmelse med den information, som vi har modtaget fra vores leverandør. Grundet uoverensstemmelsen har vi taget konsekvensen og stoppet salget af den pågældende vare«, siger Lene Iversen, innovations- og kvalitetschef i Urtekram.

Urtekram vil dog ifølge Lene Iversen ikke foretage en tilbagekaldelse af de varer, der allerede er solgt til forbrugerne:

»Da varen overholder fødevarelovgivningen trods uoverensstemmende resultater, udsætter den ikke forbrugeren for nogen sundhedsmæssig fare. Derfor trækkes den solgte vare ikke tilbage fra markedet«, siger hun.

Projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, forklarer, at fundene af fluorstoffer i poserne fra Urtekram lå i den lavere ende i forhold til resten af de testede produkter. Ikke desto mindre var der fund af flere problematiske perfluorerede stoffer i varen.

»Urtekram skriver, at deres popcorn er uden fedt. Det kan godt have betydning for, i hvor høj grad fluorstofferne vandrer fra posen over i popcornene under tilberedning, da både fedt og varme er væsentlige. Men uanset er det ikke rigtigt, når de fremhæver sig selv som det fluorfri alternativ«, siger Stine Müller.

Udover at fluorstofferne er mistænkt for en lang røkke skadelige effekter er de også problematiske, fordi de spredes i miljøet og ophobes i fødekæden og kun nedbrydes meget langsomt.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har netop fastsat en vejledende grænseværdi for indholdet af fluorstoffer i emballage. Det sker ud fra et ønske om, at der ikke skal anvendes perfluorerede stoffer i materialerne.

Du kan læse hele Forbrugerrådets test af fluorstoffer i popcorn her

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce