Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FLUORSTOFFER. Friluftstøj og blandt andet regntøj kan være vanskeligt at finde, men det er muligt. Ingen butikker kan dog love, at de slet ikke sælger tøj imprægneret med de problematiske stoffer.
Foto: FRANDSEN FINN

FLUORSTOFFER. Friluftstøj og blandt andet regntøj kan være vanskeligt at finde, men det er muligt. Ingen butikker kan dog love, at de slet ikke sælger tøj imprægneret med de problematiske stoffer.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Det er svært at finde frilufttøj uden fluor-stoffer

Det er ikke lige til at sikre sig mod fluorpræpareret tøj.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du køber friluftstøj til dig selv eller regntøj og vintertøj til ungerne, så er sandsynligheden for, at tøjet er imprægneret med de problematiske fluorstoffer til stede.

I brancheforeningen Dansk Mode og Tekstil fortæller teknik- og miljøchef Aage K. Feddersen, at det er svært at få overblik over, hvad der findes af alternativer til de problematiske fluorstoffer i imprægneringen af friluftstøjet og tøjet til børnene. Men de findes.

Aage K. Feddersen råder forbrugerne til at spørge i butikkerne, om der er anvendt fluorstoffer i imprægneringen.

»Jeg vil opfordre forbrugerne til at stille krav, når de er ude i butikkerne. Det er i hvert fald den måde, jeg selv ville gøre det på«, siger Aage K. Feddersen

Men forbrugerne har dog ikke krav på at få et svar i butikkerne med det samme. Butikkerne har en frist på 45 dage til at finde et svar på, hvad der findes af stoffer i de produkter, der spørges til.

LÆS ARTIKEL

Men ifølge miljøchefen er især de danske virksomheder i fuld gang med at finde alternativer. Og for eksempel har H&M ploklameret, at de har fundet et alternativ til fluorstofferne.

Men ellers er det svært at finde butikker, der helt vil love, at de ikke sælger fluor-imprægneret tøj.

Alternativ findes på hylderne - nogle steder

Discountkæden Lidl giver indtryk af på sin hjemmeside, at tekstiler købt i Lidl er fri for fluorstoffer, og i stedet er der anvendt en metode som kaldes Bionic Finish® Eco.

»Derudover gennemgår det velrenommerede Bureau Veritas vores tøj og boligtekstiler og gennemfører forskellige tests for skadelige kemiske stoffer«, skriver Lidl på sin hjemmeside.

Men spørger man ind til sagen, fortæller Rikke Brandes fra kædens kommunikationsafdeling, at det kan man alligevel ikke være helt sikker på.

»Flere af vores tekstil-varer er lavet med Bionic Finish® Eco, og de varer som bærer dette logo er fluorfri. Ikke alle vores tekstiler bærer dette mærke pt«, siger hun.

I Coops butikker, som tidligere har fjernet alle fødevareemballager med indhold af fluorstoffer, anvender man stadig et fluorstof i imprægneringen af tekstiler. Men der er tale om stoffet teflon, som også kendes fra belægningen på stegepander, og det er ifølge afdelingschef for Nonfood og Kemi i COOP Danmark, Malene Teller Blume, ikke farligt for mennesker. Men:

»Teflon er ufarligt for mennesker i selve produktet, men vi arbejder alligevel på at finde alternativer, fordi det forurener nærmiljøet, der hvor det produceres«, siger hun.

Hvis man vil være sikker på at undgå stofferne, kan man gå efter varer, som markedsføres som fri for fluorstoffer eller PFC-kemikalier, som de også kaldes.

Ellers skal man lede efter de alternative imprægneringsmetoder, som alle har deres egne mærkater påført på tøjet, men ofte oplyses det ikke, at de netop er et alternativ til imprægneringen med fluorstoffer.

Fluorfri kollektioner

Følgende tøjmærker reklamerer med, at de sælger en del af deres kollektioner uden fluorstoffer:

Abeko regntøj til børn, Fjällräven fluorfri produkter, Green Cotton regntøj til børn, H&M, Troll regntøj og flyverdragt, Traktor regntøj til børn.

Også firmaerne Paramo og PYUA har fluorfri kollektioner, og det svenske firma Haglöfs har også udfaset en del fluorstoffer fra sine produkter, men for eksempel ikke til produkter som rygsække.

Informationsmedarbejder i Greenpeace, Oliver de Mylius siger, at alternativer til PFC-imprægnering blandt andet kan kendes på navne som ecorepel, purtex, Bionic Finish Eco og silikone.

Tøj der er imprægneret med Bionic Finish Eco bliver solgt hos forhandlere som Lidl, Aldi, H&M, og det italienske firma Kaikialla forhandler det via seks europæiske sportsbutikskæder og på nettet.

På længere sigt er der imidlertid mange virksomheder, der gerne vil imødekomme kravet om imprægnering uden fluorstoffer. De lover at have udfaset stofferne inden 2020. Her er en liste over dem.

1 United Colors of Benetton

2 C&A

3 COOP (i Schweiz)

4 Esprit

5 G-Star

6 H&M

7 Inditex (Zara)

8 Levis

9 Limited Brands (Victoria’s secret)

10 Mango

11 Marks & Spencer

12 Puma

13 Fast Retailing (Uniqlo)

14 Valentino

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

15 Adidas

16 Li Ning

17 Nike

18 Primark

19 Burberry

20 Canepa

21 Tchibo

22 Lidl

23 Rewe

24 Aldi

25-30 seks italienske butikskæder

31 Gritti Group

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden