Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN/ ARKIV
Foto: RUNE PEDERSEN/ ARKIV
Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny test afslører pizzabakker med fluorstoffer op til 50 gange grænseværdien

Miljøminister Eva Kjer Hansens (V) vejledende grænseværdi overskrides mellem 25 og 50 gange i dagens pizzabakker.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pizzabakker indeholder stadig fluorstoffer og i mængder, der er mellem 25 og 50 gange den vejledende grænseværdi, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen meldte ud i august i år.

Det viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Pizzabakkerne i den nye test var fra Domino's, Linea Ecobox og én fra et lokalt pizzeria og er alle indsamlet, fra før grænseværdien blev sat ned. Domino's siger dog, at firmaet siden har ændret produktionen hos deres danske leverandører, så den del af pizzabakken, som berører maden, nu overholder grænseværdierne.

»Vi gik ind til undersøgelsen velvidende, at vi nok ville finde fluorstoffer, tidligere undersøgelser taget i betragtning, men det var alligevel overraskende, når man så sort på hvidt, hvor høje tallene var«, siger Stine Müller, projektleder fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det er den seneste debat om fluorstoffer i blandt andet pizzabakker og madpapir, der har fået Forbrugerrådet Tænk Kemi til at foretage testen for at se, om debatten har fået producenterne til at sadle om.

Uegnet til fødevareemballage

Pizzabakkerne er alle lavet af genbrugspap. Forbrugerrådet Tænk Kemi har da heller ikke kunne specificere præcist hvor i pizzabakken fluorstofferne findes, men blot konkludere, at de er der, når man analyserer sammensætningen af bakken.

»Vi ved ikke hvor de kommer fra. Vi har målt dem i materialet og intet tyder på, at det stammer fra en overfladebehandling. Da det er genbrugsmateriale fra tidligere produkter, kan det være der, det stammer fra«, siger Stine Müller

Forbrugerorganisationen mener generelt, at man ikke bør bruge genbrugspap til fødevareemballage, netop fordi der blandt andet kan være rester af fluorstoffer i det materiale, der genbruges, og som så senere kommer i kontakt med fødevarer. Og selvom de hilste de sænkede grænseværdier for fluorstoffer velkommen, så de helst, at fluorstofferne helt blev udfaset.

»Vores udgangspunkt er, at stofferne slet ikke skal være i pizzabakker eller andre varer. Det er den bedste måde at sikre sig på, at vi ikke bliver udsatte for det. Det er jo ikke fordi du dør, af at spise en pizza, der har rørt en pizzabakke, men det er mange bække små - selv en lille afgivelse kan bidrage til den samlede eksponering«, siger Stine Müller

Ifølge Stine Müller er det problematisk, at fluorstofferne også bliver ophobet i naturen. Så selvom vi måske selv går og tror, at vi ikke er i kontakt med fluorstoffer, er forureningen også i naturen omkring os.

De pizzabakker, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet, er blevet samlet ind, før grænseværdien blev sat ned. Men Stine Müller mener ikke, at der kan være sket de store ændringer i produktionen, siden bakkerne blev samlet ind til test.

Stine Müller mener heller ikke, at testen bare er et udtryk for et tilfælde.

»Indholdet af fluorstoffer er meget, meget ens i de tre bakker. Det er derfor nærliggende at tænke, at andre pizzabakker på markedet indeholder samme niveauer af hormonforstyrrende stoffer«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Sundhed eller Forbrug og Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden