Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Korrekt. Sådan her skal det ifølge loven se ud, når man skyder på hinanden med softguns: På sikkerhedsgodkendte baner og med deltagere over 18 år. Folk under 18 ser imidlertid ikke ud til at overholde loven ret godt. Softguns er nemlig den hyppigste årsag til øjenskader blandt børn og unge.
Foto: STORMLY HANSEN JESPER

Korrekt. Sådan her skal det ifølge loven se ud, når man skyder på hinanden med softguns: På sikkerhedsgodkendte baner og med deltagere over 18 år. Folk under 18 ser imidlertid ikke ud til at overholde loven ret godt. Softguns er nemlig den hyppigste årsag til øjenskader blandt børn og unge.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øjenlæge: Softguns er den hyppigste årsag til alvorlige øjenskader blandt børn og unge

20 ud af 20 netbutikker bryder våbenloven med salg af softguns uden tjek af ID.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At man skal passe på med at skyde plastickugler i øjnene på hinanden kommer næppe som en overraskelse for ret mange.

Men på Rigshospitalets øjenklinik i Glostrup må man alligevel ofte behandle børn og unge, der er kommet ud for netop skader i øjnene som følge af uforsigtig leg med en softgun.

Faktisk er våbnene den hyppigste årsag til alvorlige øjenskader blandt børn og unge i Danmark.

OVERBLIK:

Det har nu fået overlæge Jon Peiter Saunte til kontakte DR om problemet i et forsøg på at advare børn og forældre om, at leg med skydevåben - selv den 'blide' slags med plastickugler - er noget, man skal være særdeles varsom med.

»Skader i øjet er jo slemme, fordi øjet er en del af hjernen. Hvis der kommer en infektion, kan det i værste fald true ens helbred og liv«, fortæller Jon Peiter Saunte til DR's forbrugerprogram Kontant.

»Børnene bliver synshandicappet, og det betyder, at de måske ikke engang kan få det karrierevalg de ønsker. Hvis du ikke kan læse, kan du ikke gennemføre en boglig uddannelse, og hvis du ikke kan se ordentligt, er der mange erhverv, du er udelukket fra. Så det er alvorlige skader«.

Giver i bedste fald handicap, i værste fald blindhed

Mens nogen slipper med svære synshandicap, mister de mest uheldige børn helt synet på deres øje, og må få et glasøje i stedet.

»Vi har holdt øje med de her skader gennem mange år. Vi har undersøgt 28 børn med den samme type skade og fandt desværre, at rigtig mange børn havde mén efter den her øjenskade«, siger Jon Peiter Saunte.

Han har blandt andet oplevet børn, der i en usædvanligt ung alder må opereres for grå stær, får problemer med at læse, får smerter i øjnene og begynder at lide af hovedpine. Alt sammen helt eller delvist på grund af deres øjenskade.

20 ud af 20 butikker bryder loven

Man skal være fyldt 18 år for at købe og bruge softguns, og alt spil med dem skal finde sted på baner, der er sikkerhedsgodkendt af politiet.

På banerne skal man også skal være over 18 for at spille, selv om børn ned til 16 år kan få adgang med en skriftlig tilladelse fra deres forældre.

LÆS ARTIKEL:

Alligevel er der igennem de sidste 20 år kommet børn ind på øjenklinikken med alvorlige skader fra netop softguns. Det er nemlig ganske nemt for børn under 18 at få fingrene i de slagkraftige plastikvåben.

I en undersøgelse lavet af DR Kontant, hvor to drenge under 18 forsøgte at købe en softgun i 20 forskellige online butikker, viste samtlige 20 butikker sig at sælge våbnene uden først at få indsendt gyldig billedlegitimation.

Det er en overtrædelse af våbenloven, og det bekymrer justitsminister Søren Pind, der dog lægger sagen på politiets bord.

»Det er selvsagt ikke i orden, hvis netbutikker ikke overholder lovgivningen. Hvis der er tale om systematisk brud på lovgivningen ved salg af softguns i netbutikkerne, vil jeg bede politiet om at se nærmere på sagen«, fortæller han til Kontant.

Justitsminister: Ingen lovændringer på vej

Jon Peiter Saunte ærgrer sig over, at så mange unge får mulighed for at komme i besiddelse af softguns, når lovgivningen egentlig ikke tillader det.

»Det er sørgeligt, at børn og unge - typisk drenge mellem 12-14 år - kommer til skade med de her våben, når det kunne have været undgået«, siger han.

Det er typisk uforsigtig leg i hjemmet, der fører til skaderne.

LÆS ARTIKEL:

»Vi kunne godt tænke os, at forældrene er klar over, hvor alvorlige eller hvor farlige de her våben er, så man ikke giver de unge adgang til de her softguns. Enten kunne man gøre som i andre lande, hvor man forbyder det helt, eller faktisk overholder den lovgivning der hedder 18 års grænse for at bruge våbnet, som vi har i Danmark«, fortæller Jon Peiter Saunte.

Justitsminister Søren Pind afviser imidlertid at stramme loven, så softguns forbydes helt.

»I forhold til aldersgrænsen for brug af softguns har jeg ingen aktuelle planer om ændringer«, fortæller han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden