Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ADVARSEL. De europæiske lande er alle blevet advaret om et bestemt mærke hoverboard med navnet Misuta, som kan bryde i brand. Modellen på billedet er så vidrt vides ikke en Misuta.
Foto: Stephen Brashear/AP

ADVARSEL. De europæiske lande er alle blevet advaret om et bestemt mærke hoverboard med navnet Misuta, som kan bryde i brand. Modellen på billedet er så vidrt vides ikke en Misuta.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon og engelske butikskæder stopper salg af hoverboards

De populære emner for mange børns julegaveønske kan bryde i brand under opladning.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den store netbutik Amazon har stoppet salget af de populære hoverboards, som er en selvkørende og selvbalancerende slags skateboard, som mange børn og unge ønsker at finde under juletræet i år.

Det fortæller BBC.

Køretøjerne går også under andre navne som for eksempel U-runner, Segboard, Airboard og Airwheel og kaldes af nogle for en selvbalancerende scooter.

Årsagen til at Amazon trækker produkterne væk fra sine hylder er, at boardet kan bryde i brand og har gjort det i flere tilfælde blandt andet, når det lades op.

Amazon er gået så vidt som til at skrive til sine kunder, der har købt legetøjet og bedt dem om ikke at bruge det.

LÆS ARTIKEL

Også de to store butikskæder i Storbritannien, Argos og John Lewis har stoppet salget af legetøjet.

Den engelske pendent til Sikkerhedsstyrelsen, Trading Standards, som arbejder for, at forbrugerprodukter og andet er sikre, når man køber dem, opfordrer forbrugerne til at læse deres sikkerhedstjekliste grundigt for at vlære sikre på, at de ikke køber er farligt produkt.

I Danmark fortæller Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen, at det ikke er alle hoverboards, der er brandfarlige, men et bestemt mærke med navnet Misuta GT.

»Og det mærke har vi ikke hidtil kunnet finde på det danske marked, men vi har alligevel udsendt en advarsel, for det kan tænkes at folk har købt det selv på en udenlandsk hjemmeside«, siger Mette Cramon.

»Og da vi går ud fra, at der ligger et hoverboard under mange juletræer i år, har vi desuden lagt nogle gode råd ud på vores hjemmeside om, hvad man skal passe på, når man køber og bruger et hoverboard«, siger hun.

Her er nogle råd fra Sikkerhedsstyrelsen, før du køber et hoverboard, og når du tager det i brug.

  • Tjek at hoverboardet er CE-mærket. Det er producentens erklæring om, at produktet overholder fælles EU-krav til sikkerheden, og der er krav om, at bl.a. legetøj og elprodukter er CE-mærkede for lovligt at kunne sælges inden for EU.
  • Tjek, at der er en dansk brugsvejledning. Brugsvejledningen skal være på dansk, hvis det er nødvendigt, for at produktet kan anvendes sikkert .
  • Læs brugsvejledningen, der kan indeholde vigtig information fra producenten om, hvordan du bruger hoverboardet.
  • Læg ikke opladeren på et brandbart underlag, når et hoverboard skal lades op. Lad være med at oplade om natten, hvor opladeren ikke er under opsyn.

Udover at der er risiko for, at et hoverboard åbenbart kan bryde i brand, advarer Trafik- og Byggestyrelsen om, at det er ulovligt at køre på på offentlige steder som veje, cykelstier og fortove, der er omfattet af færdselsloven.

Det skyldes, at de ikke opfylder de krav, som andre køretøjer som for eksempel cykler skal opfylde. Det er kun lovligt at køre på dem på privat grund - for eksempel i en baggård eller en skaterpark.

Trafik-og Byggestyrelsen fortæller, at da der er sket en stigning i antallet af hoverboards, har styrelsen igangsat en undersøgelse af, hvordan de er reguleret i andre lande og hvilke sikkerhedsmæssige forhold, der skal overvejes ved brugen.

Undersøgelsen skal afgøre, om de nuværende regler er tidssvarende. Indtil da er det ikke lovligt at køre på dem på offentlige steder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden