Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

ANMELDT. Flere af de produkter, som er blevet anmeldt til Miljøstyrelsen, er blevet trukket tilbage.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kædebutikker fjerner L'Oreal-produkter fra hylderne

Producenter afviser at trække plejeprodukter med muligt kræftfremkaldende stof tilbage trods forbud.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Make-up fjernere, renseservietter og cremer.

Det er nogle af de produkter, hvori man kan finde det ulovlige stof polyaminopropyl biguanide, PHMB, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Selvom stoffet PHMB for næsten et år siden blev forbudt i plejeprodukter i hele EU, er stoffet stadig at finde i produkter til salg i Danmark.

Forbrugerrådet Tænk Kemis afsløring får nu Matas og Coop til at fjerne produkter indeholdende stoffet PHMB deres hylder.

Miljøstyrelsen kalder sagen ’foruroligende’, og efter at Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt en række produkter, som indeholder det ulovlige stof til Kemikalieinspektionen Miljøstyrelsen, går Miljøstyrelsen nu ind i sagen og vil kontakte de pågældende producenter. Styrelsens sanktionsmuligheder er at give producenterne et påbud eller melde dem til politiet, hvis de derefter bliver ved med sælge produkter indeholdende PHMB.

Muligvis kræftfremkaldende

Stoffet PHMB er et konserveringsmiddel, som bruges i plejeprodukter. I januar 2015 blev stoffet klassificeret af EU som et såkaldt CMR-stof, hvilket gør det forbudt at bruge i personlige plejeprodukter, ifølge Miljøstyrelsen. PHMB er mistænkt for at fremkalde kræft.

»Efter Miljøstyrelsens vurdering er der ikke tvivl om, at det er forbudt at anvende PHMB i kosmetiske produkter i Danmark og i EU i det hele taget«, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Dorte Balle Hermansen.

LÆS OGSÅ:

Alligevel bliver produkter med stoffet i stadig solgt, og Forbrugerrådet Tænk har siden forbuddet trådte i kraft anmeldt 36 produkter til Kemikalieinspektionen Miljøstyrelsen.

Blandt de 36 anmeldte produkter er flere siden trukket tilbage af virksomhederne. Men det gælder ikke alle. For eksempel sender L'Oreal stadig produkter indeholdende PHMB ud i butikkerne, som efter reglerne skal underrettes af producenterne selv, når produkter bryder gældende lovgivning og derfor skal trækkes tilbage.

»Når myndighederne siger, at det er forbudt at sælge produkter med stoffet, bør virksomhederne komme ind i kampen og få fjernet deres produkter. Der er jo en grund til, at man vælger at forbyde det«, siger Claus Jørgensen, som er projektchef i Forbrugerådet Tænk Kemi.

Brancheforening uenig med tolkning

Ifølge brancheforeningen SPT, som er en interesseorganisation for producenter af blandt andet kosmetiske produkter, er grunden til, at nogle af produkterne stadig er at finde på hylderne, at både foreningen selv og flere virksomheder ikke mener, at stoffet er ulovligt.

»Vi deler ikke den fortolkning, at PHMB har været forbudt i kosmetiske produkter siden januar 2015, hvor PHMBs klassificering som CMR-stof fandt anvendelse. CMR-stoffer må gerne anvendes i kosmetiske produkter, hvis en risikovurdering viser, at anvendelsen er sikker«, skriver Hanna Løyche i en mail.

Direktøren henviser derefter til, at den seneste vurdering af PHMB foretaget af EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed konkluderer, at man er åben for, at et sikkert niveau af PHMB kan findes under 0,3 procent.

»Vi er i fuld gang med at lave nye data til EU for at bekræfte, at en lav mængde af stoffet er sikkert at anvende i kosmetik og skal være tilladt i produkterne «, siger Hanna Løyche. Hun uddyber, at virksomhederne har lavet deres egen lovpligtige risikovurdering af stoffet, og har valgt at sælge produkter med det i, fordi de mener, at det er sikkert.

Men skal man ikke følge loven, selvom man ikke er enig i den?

»Selvfølgelig skal man følge loven. Men her er vi netop uenige om, hvad loven egentlig siger, og det er op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvordan de forholder sig til Miljøstyrelsens holdning«, siger Hanna Løyche.

SPT’s vurdering af, at PHMB ikke er ulovligt sker på trods af, at der på Miljøstyrelsens hjemmeside står: »Stoffets klassificering som kræftfremkaldende i kategori 2 fandt anvendelse 1. januar 2015. Stoffet har derfor været forbudt at anvende i kosmetiske produkter fra den dato«.

L'Oreal producerer fortsat

L’Oréal står bag 14 af de produkter, som er blevet anmeldt til Kemikalieinspektionen, og forbrugerne kan stadig møde stoffet i produkter af mærkerne Garnier, Vichy og La Roche-Posay, der alle er ejet af L’Oréal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

PR-chef i L’Oréal, Sonja Christensen, vil ikke selv at udtale sig om indholdet af PHMB i virksomhedens produkter og henviser i stedet til kosmetikbrancheforeningen SPT. Dog understreger hun, at virksomheden ikke vurderer, at produkter med PHMB udgør et sikkerhedsproblem.

»Vi har en dialog med de danske myndigheder. Men vi ser det ikke som et problem, fordi vi ved, at produkterne er sikre at bruge. Hvis myndighederne efter vores dialog med dem kræver, at vi fjerner produkterne, vil vi naturligvis gøre det«, siger Sonja Christensen.

Miljøstyrelsen vil gribe ind

Hos Miljøstyrelsen er man forbløffet over virksomhedernes reaktioner på det ulovlige stof.

»Lovgivningen er nu sådan, at man ikke må bruge stoffet i kosmetiske produkter. Det skal kosmetikproducenterne rette ind efter. Det er der en række virksomheder, der har gjort – og det skal øvrige virksomheder også gøre«, siger Dorte Balle Hermansen.

Miljøstyrelsen går nu ind i sagen for at få virksomhederne til at stoppe med at sælge produkter med PHMB.

»Vi er ved at finde ud, hvor stort problemet er, og vurdere, hvordan vi skal skride ind, når vi nu har måttet konstatere, at det ikke bliver ad frivillighedens vej, at alle virksomheder stopper salget af produkter med PHBM«, siger Dorte Balle Hermansen.

Hun uddyber, at hvis virksomhederne skulle fortsætte med at overtræde loven på trods af et eventuelt påbud fra Miljøstyrelsen om at stoppe salget, så vil en politianmeldelse kunne komme på tale.

Butikker fjerner produkter

Før jul fjernede Coop 27.000 produkter indeholdende stoffet. Marlene Teller Blume, non-food kvalitetschef hos supermarkedskæden, var forbløffet over, at de ikke var blevet informeret af virksomhederne om det ulovlige stof.

»Vi forventede, at branchen havde fulgt lovgivning og informeret os om stoffet og lovgivningen. Vi vidste ikke, at vi har solgt produkter med PHMB fra blandt andet fra L’óreal, som miljøstyrelsen siger, er et ulovligt stof. Derfor har vi kasseret produkterne«, siger Marlene Teller Blume.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Matas har netop valgt at fjerne produkterne fra både deres fysiske butikker og webshop efter at være blevet gjort opmærksom på, at stoffet er ulovligt. Informations- og miljøchef i Matas, Henrik Engberg Johannsen, informerer om, at de har fjernet otte forskellige typer af varer fra mærkerne L'óreal og Garnier. Det specifikke antal varer, kender han dog ikke.

»Om det så var 100.000 varer, så havde vi trukket dem fra hylderne alligevel. Når Miljøstyrelsen vurderer, at de er ulovlige, så vil vi ikke sælge produkterne, selv om nogen i branchen vurderer noget andet«, siger Henrik Engberg Johannsen.

Danmarks Apotekerforening oplyser, at de har henstillet til, at apoteker, som måtte have disse produkter på hylderne, øjeblikkeligt fjerner dem.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Maria Skjødt eller Forbrug&liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden