BETALINGSKORT: Mere end en million danskere har allerede fået udstedt et kontaktløst kort. Snart vil det gamle kort ikke længere være at finde.
Foto: JAN GRARUP

BETALINGSKORT: Mere end en million danskere har allerede fået udstedt et kontaktløst kort. Snart vil det gamle kort ikke længere være at finde.

Forbrugersikkerhed

Kontaktløse betalingskort: Hver femte kortholder kan nu betale uden pinkode

Der er omkring en millioner danskere, der har fået udstedt det nye betalingskort

Forbrugersikkerhed

En lille viftebevægelse med håndleddet og dagens indkøb er betalt. Snart vil alle danske betalingskort-brugere have det nye kontaktløse dankort i pungen. Kortet, der hverken kræver chip, magnetstribe eller pinkode.

Omkring 1,1 millioner danskere har allerede fået udstedt et Dankort eller et Visa Dankort med den kontaktløse funktion, og det gælder også for en stor del af de 2-3 millioner internationale debitkort, som Master Card Debit og Visa Debit, der er blevet udstedt, oplyser Nets.

De kontaktløse kort kan benyttes i en række af landets større supermarkedskæder, ligesom flere sandwichsteder og kaffebarer også har taget systemet til sig.

Stor tilfredshed med kortene

De nye betalingskort vil løbende erstatte de gamle, når de udløber, men der har allerede været stor interesse for at få fat i et af de nye kort, lyder det fra Danske Bank, der har udstedt kortene siden august sidste år.

»Vi havde en periode, hvor man omkostningsfrit kunne få udskiftet sit kort til det kontaktløse kort, og det var der rigtig mange kunder, der tog imod«, fortæller Claus Bunkenborg, afdelingsdirektør i forretningsudvikling i Danske Bank.

Også Nordeas kundekreds har taget imod kortene med åbne arme.

»Vi oplever, at kunderne tager rigtig godt imod de kontaktløse kort. Vi ser løbende en pæn stigning i antallet kontaktløse betalinger i takt med, at stadig flere kunder finder ud af, hvor nemt det er at bruge«, siger Laurits Lassen, seniorpressekonsulent hos Nordea.

Ingen indberetninger om snyd

Der har endnu ikke været nogen indberetninger om misbrug af kortene, oplyser både Nets og Forbrugerrådet Tænk. Og det på trods af at forbrugerne først udviste stor usikkerhed om, hvor sikre de pin-fri betalinger ville være.

»Hvis der sker flere små transsaktioner efter hinanden på samme kort, så foretager systemet en sikkerhedskontrol ved, at man løbende blive afkrævet en pinkode«

»Usikkerheden omkring kortene har overordnet set handlet om, hvorvidt det teknisk set er muligt at misbruge kortet, og hvordan forbrugeren juridisk er stillet, hvis de skulle blive misbrugt. Der kan man sige, at det teknisk set er muligt, men at forbrugeren er dækket ind af deres private bank, hvis det skulle ske«, siger seniorøkonom hos Tænk, Troels Hauer Holmberg og tilføjer, at det under alle omstændigheder er vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på deres kontobevægelser.

Men selv de små transsaktioner kan være svære at misbruge, lyder det fra Nets.

»Hvis der sker flere små transsaktioner efter hinanden på samme kort, så foretager systemet en sikkerhedskontrol ved, at man løbende blive afkrævet en pinkode«, fortæller Søren Winge, der er kommunikationschef hos Nets.

Ingen grund til frygt for trådløse lommetyve

En trådløs terminal, en proppet bus og kontaktløse kort i enhver baglomme. På Facebook er et billede af en mand med en trådløs terminal i en bus blevet delt over 14.100 gange.

Der er altså stadigvæk forvirring om, hvor nemt det er at blive udsat for trådløse lommetyve, når det ikke længere er nødvendigt at indtaste pinkoden.

Men det er meget usandsynligt, at du vil opleve, at din baglomme kan koste dig op mod 199 kroner, skulle en trådløs terminal komme i nærheden af din pung, fortæller Søren Winge.

»Det er praktisk muligt at aflæse kortdetaljer, hvis man kommer tæt nok på et kontaktløst kort med en terminal. Metoden er imidlertid ikke gangbar, fordi enhver terminal har et forretningsnummer og en ejer, der registrerer, hvor pengene havner. Det vil sige, at hvis det her sker flere gange, så vil vi hurtigt kunne spore det «, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce