Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MARIASZONE.dk er en af de typiske sider, som er opkøbt og nu anvendes til at sælge mærkevarefodtøj fra. Et blik rundt på siden afslører blandt andet sætninger som »Helt nye områder såsom spundet vores team til at komme igennem til champions eller øvre del svømmere«.

MARIASZONE.dk er en af de typiske sider, som er opkøbt og nu anvendes til at sælge mærkevarefodtøj fra. Et blik rundt på siden afslører blandt andet sætninger som »Helt nye områder såsom spundet vores team til at komme igennem til champions eller øvre del svømmere«.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byretten lukker over 400 fuphjemmesider

E-mærket, som har anmeldt kopivaresvindlere, er begejstrerede over bagmandspolitiet.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en dansk netbutik - eller som det skete for noget tid siden: Lene Espersens personlige hjemmeside - bliver ledig, opkøbes de ofte af udenlandske personer, som omdanner dem til fupsider, hvor der sælges falske mærkevarer som Nike-sko, eller hvor varerne kan bestilles, men aldrig bliver sendt til kunderne.

Nu har byretten på Frederiksberg via bagmandspolitiet og efter en anmeldelse fra E-mærket lukket 423 af dem.

De udenlandske personer, der har opkøbt de ledige danske domæner, er ifølge Statsadvokaten for særlig økonomisk Kriminalitet (SØIK) ofte personer med rødder i Kina, og de står står bag hundredvis af webbutikker, der mistænkes for at narre penge fra forbrugerne eller sælge ulovlige kopivarer af kendte produkter.

LÆS ARTIKEL

Over halvdelen af hjemmesiderne er registreret til kinesere, og SØIK har konstateret, at bare en enkelt person står bag 73 af de beslaglagte domæner.

Efterforskningen mod bagmændene og netværkene bag denne netsvindel fortsætter. Men i SØIK glæder man sig foreløbig over, at adgangen til de mange hjemmesider er blevet blokeret.

»Det betyder, at der i hvert fald ikke er danske forbrugere, der bliver lokket i fælden dér«, siger Dorte Frandsen, senioranklager og fagansvarlig for IPR (Intellectual Property Rights) og Cybercrime i SØIK.

Sagen er den foreløbigt største af sin art, og den udspringer af en politianmeldelse, som organisationen E-mærket indgav 14. december sidste år.

E-mærket er en dansk certificeringsordning, som blandt andet skanner internettet for hjemmesider, der er rettet mod det danske marked.

Organisationen havde mistanke om, at flere end 500 .dk-domæner reelt fungerede som falske web-butikker, der lokkede forbrugerne med discountpriser på eksempelvis sko fra Nike, briller fra Rayban eller dunjakker fra Canada Goose.

Og i E-mærket er man begejstret over, at de mange hjemmesider nu er lukket.

»De har været rimeligt effektive - bagmandspolitiet«, siger Toke Mølgaard, der er kommunikationschef i E-mærket.

»Vi har en mistanke om, at gerningsmændenes via robotter løbende skanner nettet og køber domænenavne umiddelbart efter, at registreringen er udløbet. Det kan være hjemmesider, der har haft mange besøgende, som bagmændene herefter bruger til at udbyde kopivarerne«, siger Dorte Frandsen fra SØIK.

»I nogle tilfælde er det helt oplagt, at der er foregået noget ulovligt. Eksempelvis er der en hjemmeside, der oprindeligt tilhørte et gospelkor i en landsby, der nu sælger sko af mærket Supra«, fortæller hun.

Fra E-mærket fortæller kommunikationschef Toke Mølgaard om andre eksempler, for eksempel Lene Espersens hjemmeside, hvorfra der blev solgt billige kopivarer, eller Mariaszone.dk, som var en privat helseside, men som nu er købt op og stadig sælger fodtøj.

»Den er ikke blandt de politianmeldte, men vi holder øje med den«, siger Toke Mølgaard, der også peger på en anden dansk side, der anvendes til at sælge Nike-sko fra, men som en dansker oprettede for år tilbage under navnet dynepusheren.dk

Der er også penge at tjene for bagmændene på de bannerreklamer, der dukker op, når man åbner en hjemmeside.

»Ejeren af en hjemmeside får et mindre beløb for hver reklame, der vises på en hjemmeside. En undersøgelse fra EU’s observatorium for ophavsrettighedskrænkelser viser, at mange af disse hjemmesider formår at stable annoncer, så en enkelt reklame dækker over andre reklamer. De forbrugere, der går ind på hjemmesiden, ser kun den ene annonce, men indehaveren af hjemmesiden får penge for alle annoncerne«, fortæller Dorte Frandsen fra SØIK.

Byrettens kendelser om at beslaglægge hjemmesiderne pålægger DK Hostmaster A/S at overdrage domænenavnene til SØIK. DK Hostmaster orienterer hver enkelt registrant om beslaglæggelsen. Forbrugerne kan herefter ikke komme ind på de mistænkelige hjemmesider.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden