Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN (arkiv)
Foto: RUNE PEDERSEN (arkiv)
Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

COOP: Vi er i gang med at fjerne kemi fra dåsetomaterne

COOP sælger dåsetomater i store mængder, men indtil videre er kun mærket Änglamark uden bisphenol A.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hakkede og flåede tomater på dåse er blandt de mest solgte produkter i Danmark, og blandt konservesdåserne er tomaterne kun overgået i antal solgte dåser af fiskekonserves som makrel og tun.

Det fortæller COOP, der har været nede og kigge i salgsstatistikken.

De fleste af Coops dåser er imidlertid belagt indvendigt med en lak, der skal forhindre tomaterne og metallet i at komme i kontakt med hinanden, og i den lak er der brugt et stof, bisphenol A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

LÆS ARTIKEL

Det vil sige, at det måske er årsag til misdannelser af kønsorganerne hos fostre, dårlig sædkvalitet og tidlig pubertet, og siden 2009 har det været forbudt at anvende stoffet i sutteflasker og materialer, der er i kontakt med mad til spædbørn.

Og problemet berører stort set alle danskere, fordi flåede og hakkede tomater på dåse er en storsælger i supermarkederne.

»Det er kæmpestort. Vi sælger hakkede og flåede tomater på dåse for et to cifret millionbeløb om året«, fortæller Malene Teller Blume, der er afdelingschef for nonfood og kemi i Coop Danmark.

Og COOP er da også på vej til at udskifte det problematiske stof og har allerede gjort det i koncernens eget mærke Änglamark. Men resten af vejen er stadig lang, lyder det fra Malene Teller Blume.

»Erstatning af bisphenol A i dåser er en kæmpe udfordring, og vi i Coop har stor fokus på at få udfaset stoffet fra vores emballager. Vi er startet med vores Änglamark konserves, hvor vi er meget stolte over, at vi nu kan erklære Änglamark helt fri for bisphenol A«, siger hun.

Malene Teller Blume understreger, at selv om der er fundet bisphenol A i Coops andet mærke, Coop Flåede tomater, i Forbrugerrådet Tænk Kemis test, er indholdet langt under de nuværende grænseværdier.

»Selvom vi endnu ikke er i mål med alle vores dåser, er det meget vigtigt, at eksponeringen fra bisphenol A er lavest mulig. De fundne værdier i Coop Flåede tomater er 100 gange under EU´s nuværende grænseværdi og vil også være mere end 10 gange under de nye skærpede krav«, siger hun.

De nye grænseværdier vil EU indføre i begyndelsen af 2017, og det vil sænke værdierne med en faktor ti.

»En af de store udfordringer i forbindelse med at erstatte stoffet i dåserne er, at vi blandt andet for denne kategori af fødevarer laver aftaler med leverandørerne, der rækker flere år ud i fremtiden«, siger Malene Teller Blume.

Det problematiske stof blev også fundet i dåser med tomat fra flere andre supermarkedskæder herunder Dansk Supermarkeds Netto, Bilka og Føtex.

Dansk Supermarked vil ikke udfase for enhver pris

Men landets næststørste dagligvarekæde er ikke forhippet på at fjerne bisphenol A helt fra dåsernes inderside.

»Emballagernes indhold er hverken lig med eller retvisende for fødevarens indhold, da Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke har udført en decideret analyse, der præcist beskriver, om stofferne overføres til fødevaren og i så fald i hvor høj grad«, siger Carina Jensen, kvalitetschef i Dansk Supermarked Group.

»Vi mener, det risikerer at være mere vildledende end vejledende at anvende scenarier, der ikke er genkendelige fra virkeligheden, og dermed risikerer man at komme til at skræmme forbrugerne unødigt. Eksempelvis ville en forbruger skulle spise emballagen af 53 kg dåsetomater - svarende til 132 dåser om dagen - for at opnå grænseværdien. Og selv hvis alt indhold fra emballagen skulle migrere over i fødevaren, ville indholdet fortsat ligge på et minimalt niveau og langt under de gældende grænseværdier«, siger hun.

Carina Jensen tilføjer, at bisphenol A i visse tilfælde kan erstattes med andre kemiske stoffer, som i de fleste tilfælde dog ikke er lige så velundersøgt og sikkerhedsvurderet som bisphenol A.

»Det er derfor ikke så enkelt blot at fjerne bisphenol A, hvis man ikke har et bedre alternativ, og vi er ikke interesseret i at udfase bisphenol A for enhver pris«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden