Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DÅSEMAD. Man skal både holde øje med mængden af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer, når man køber tun på dåse.
Foto: THOMAS BORBERG

DÅSEMAD. Man skal både holde øje med mængden af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer, når man køber tun på dåse.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En type dåsetun indeholder mere kviksølv end de andre

Det er ikke ligegyldigt, hvilken dåse med tun du vælger, hvis du vil skåne din krop mest muligt mod tungmetaller og skadelig kemi.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være en udfordring at navigere i de mange valgmuligheder, når man står foran supermarkedets hylder med dåsetun. For hvilken dåse skal man vælge, hvis man vil undgå at skade sin krop med tungmetaller og uønsket kemi?

Det har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt i en test af 14 forskellige typer dåsetun (eksternt link), som kan købes i de danske supermarkeder.

Testen undersøger tunens indhold af tungmetaller, som kan være skadelige for hjernens udvikling hos fostre og små børn. Derudover skal man som forbruger være opmærksom på at undgå de dåser, der indeholder stoffet bisphenol A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Testen tjekker både tundåserne for bisphenoler og stoffet BADGE, som bisphenol A indgår i.

Én dåsetun skiller sig dårligt udDer kan spores tungmetaller i alle testens dåsetun, som dog alle holder sig på den gode side af den anbefalede grænseværdi.

Men én type dåsetun i testen indeholder en markant større mængde af tungmetallet kviksølv sammenlignet med de andre dåser. Det er Tun i vand fra mærket Havets Fristelser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi derfor ikke anbefaler forbrugere at købe. Mængden af kviksølv er stadig under den gældende grænseværdi for tun, men over grænseværdien for kvivsølv i andre fisk end rovfisk, fremgår det af testen.

Blandt de øvrige dåsetun, hvor der spores enkelte problematiske stoffer, er Albacore Hvid Tun fra Irmas Udvalgte. Dåsetunen indeholder en lidt mindre grad af tungmetaller end tunen fra Havets Fristelser - men til gengæld spores der stoffet BADGE i både dåsen og tunen.

En af de seks dåser med tun, som Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, er Levevis Tun i vand, der ligesom Levevis Tun i olie hverken indeholder betydelige mængder af tungmetaller eller bisphenol A.

Smagen og bæredygtighed er en anden sag

Mængden af tungmetaller og kemi i dåsetun afgør dog ikke, hvilken tun der giver den bedste smagsoplevelse. Politiken har tidligere udført en test af dåsetun hvor tunens smag og konsistens, der var i fokus.

TEST:

Her rangerer eksempelvis Irmas Udvalgte Albacore hvid tun, som testens næstbedste smagsoplevelse.

Er man derimod optaget af bæredygtighed, er det MSC-mærket, man skal holde øje med. MSC-mærket viser nemlig, at tunen er certifikeret bæredygtig. Er der ikke MSC-mærket tun på hylderne, er det næstbedste valg at gå efter skipjack eller albacore tun. Det fremgår normalt på tundåsen, hvilken tun der er tale om.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden