DÅSEMAD. Man skal både holde øje med mængden af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer, når man køber tun på dåse.
Foto: THOMAS BORBERG

DÅSEMAD. Man skal både holde øje med mængden af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer, når man køber tun på dåse.

Forbrugersikkerhed

En type dåsetun indeholder mere kviksølv end de andre

Det er ikke ligegyldigt, hvilken dåse med tun du vælger, hvis du vil skåne din krop mest muligt mod tungmetaller og skadelig kemi.

Forbrugersikkerhed

Det kan være en udfordring at navigere i de mange valgmuligheder, når man står foran supermarkedets hylder med dåsetun. For hvilken dåse skal man vælge, hvis man vil undgå at skade sin krop med tungmetaller og uønsket kemi?

Det har Forbrugerrådet Tænk Kemi undersøgt i en test af 14 forskellige typer dåsetun (eksternt link), som kan købes i de danske supermarkeder.

Testen undersøger tunens indhold af tungmetaller, som kan være skadelige for hjernens udvikling hos fostre og små børn. Derudover skal man som forbruger være opmærksom på at undgå de dåser, der indeholder stoffet bisphenol A, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Testen tjekker både tundåserne for bisphenoler og stoffet BADGE, som bisphenol A indgår i.

Én dåsetun skiller sig dårligt udDer kan spores tungmetaller i alle testens dåsetun, som dog alle holder sig på den gode side af den anbefalede grænseværdi.

Men én type dåsetun i testen indeholder en markant større mængde af tungmetallet kviksølv sammenlignet med de andre dåser. Det er Tun i vand fra mærket Havets Fristelser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi derfor ikke anbefaler forbrugere at købe. Mængden af kviksølv er stadig under den gældende grænseværdi for tun, men over grænseværdien for kvivsølv i andre fisk end rovfisk, fremgår det af testen.

Blandt de øvrige dåsetun, hvor der spores enkelte problematiske stoffer, er Albacore Hvid Tun fra Irmas Udvalgte. Dåsetunen indeholder en lidt mindre grad af tungmetaller end tunen fra Havets Fristelser - men til gengæld spores der stoffet BADGE i både dåsen og tunen.

En af de seks dåser med tun, som Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, er Levevis Tun i vand, der ligesom Levevis Tun i olie hverken indeholder betydelige mængder af tungmetaller eller bisphenol A.

Smagen og bæredygtighed er en anden sag

Mængden af tungmetaller og kemi i dåsetun afgør dog ikke, hvilken tun der giver den bedste smagsoplevelse. Politiken har tidligere udført en test af dåsetun hvor tunens smag og konsistens, der var i fokus.

TEST:

Her rangerer eksempelvis Irmas Udvalgte Albacore hvid tun, som testens næstbedste smagsoplevelse.

Er man derimod optaget af bæredygtighed, er det MSC-mærket, man skal holde øje med. MSC-mærket viser nemlig, at tunen er certifikeret bæredygtig. Er der ikke MSC-mærket tun på hylderne, er det næstbedste valg at gå efter skipjack eller albacore tun. Det fremgår normalt på tundåsen, hvilken tun der er tale om.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce