Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Oliver Berg/dpa/AP Images/Oliver Berg/picture-alliance/dpa
Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Dahlager: De fleste danskere er digitale idioter

I den analoge verden kan vi godt finde ud af at låse bilen og smøre børnene ind i litervis af faktor 40-solcreme. Men i den digitale gør vi intet for at sikre os selv mod trusler.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et af de mildest talt uventede elementer i moderniteten, at almindelige kontorassistenter i Højbjerg og dynehandlere i Stege kan få deres pc'er overtaget af koreanske it-kriminelle, der kræver tusindvis af kroner i bitcoins i løsesum for at fjerne kryptolåsen på de seneste 10 års billeder fra børnefødselsdage, begravelser og barnets første vaklende skridt.

Det er som at befinde sig i en dårligt skrevet science fiction-novelle.

Skal man tro en rapport fra sikkerhedsorganisationen DKcert (læs her), har 8 procent af danskerne været udsat for digital afpresning, hvad der i sig selv er ret utroligt.

Det drejer sig ifølge en artikel i Ekstra Bladet fra 2015 om ganske almindelige mennesker som f. eks. teltudlejer i Roskilde Tom Rasmussen og 73-årige Ole Petersen i Skovlunde, der åbnede en mail fra Post Danmark, fik låst alle sine private filer og besked på at betale 3.300 kroner i bitcoins.

Læg dertil, at man kan miste uerstattelige data ved virusangreb, harddisk-crashes, idiotiske brugerfejl eller fordi man taber sin smartphone ned i en vandpyt, og man skulle tro, at folk ville have lært at foretage backup af deres computere og telefoner. Backup virker mod ethvert datatab og foregår i dag helt automatisk, når man har fået det sat op.

Det gør 6 ud af 10 danskere bare ikke.

Jeg kan bare mærke, at jeg har en stor indre modstand mod det

»Jeg kan bare mærke, at jeg har en stor indre modstand mod det«, fortalte en god kollega, efter at jeg endelig havde presset hende til at få taget en backup af sin smadrede telefon, inden den endegyldigt stillede træskoene. Hun er ellers en på alle måder intelligent kvinde med høj grad af digital kompetence, men hun gad hverken sætte sig ind i det eller bruge penge på det. Også selvom iPhonen indeholder 4.037 billeder fra halvandet års levet liv.

Det er svært at forstå, hvorfor vi er så uforsigtige med det digitale. Sådan er vi jo ikke i den analoge verden. Vi låser dørene i vores huse og sætter alarmen til, vi lader være med at dække elradiatoren med viskestykker eller opbevare mineralsk terpentin oven på brændeovnen, vi skifter bildækkene, når mønsterdybden er under 1,6 mm, vi sprayer børnene ind i så meget faktor 30-solcreme, at de stadig er ligblege i august.

Den mest komiske indvending er, at det er for dyrt: Jeg giver selv 7 kroner pr. måned for, at min iPhone automatisk backes op til iCloud. Jeg lægger 30 kroner pr. måned for at få automatisk backup af min pc til onlinetjenesten Backblaze.

Det inkluderer op til 30 dage gamle versioner af alle mine filer, så jeg også kan finde filer, jeg selv har slettet eller ændret i ved et uheld.

Det er sgu da småpenge - mindre end det koster at købe økologisk hakket oksekød i Kvickly eller en pakke smøger på tanken.

Når vi ikke gør det, skyldes det hverken besværet eller pengene. Det er, fordi vi stadig er digitalt umodne - glade turister på sightseeing blandt tricktyve og brandstiftere.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden