Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er problematiske stoffer i alle testede gummistøvler til børn

En gummistøvle er anmeldt til Miljøstyrelsen og trukket tilbage fra markedet efter Forbrugerrådet Tænk Kemis nye test.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterår er hoppe-i- vandpytter-tid og for mange børnefamilier tiden for indkøb af gummistøvler, der skal bringe familiens små fødder sikkert gennem sæsonens sjask og sjap.

Men det kniber både med kvaliteten og med kemien, viser to nye test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi og Forbrugerrådet Tænk. 13 ud af 13 testede gummistøvler til børn indeholder varierende mængder af PAH’er, som er tjærestoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

»Der er tjærestoffer i faktisk alle gummistøvlerne, og det så vi gerne, at man slet ikke fandt. Ingen af vores testede gummistøvler går helt fri, men der er heldigvis en del, hvor der kun er fundet små mængder, fortæller Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Værst står det til med et par mørkeblå støvler med stjerner, som kan skifte farve ved kontakt med vand. 'Print Marine Etoile', som de hedder, er fra mærket Aigle, og indeholder både problematiske PAH’er og de såkaldt kortkædede klorparafiner - sidstnævnte i større mængder, end loven tillader.

»Det er rent ud sagt et rigtigt lortestof, som er mistænkt for både at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Man kan bruge det som blødgører, og stoffet bliver ikke nedbrudt. Det optræder på den liste i kemikalielovgivningen, som kaldes 'Det beskidte dusin', så det er virkelig et uønsket fund«, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Testens resultat har fået Forbrugerrådet Tænk Kemi til at melde fundet til Miljøstyrelsen, og producenten har trukket gummistøvlen tilbage fra markedet. Har man købt modellen, kan man få pengene retur ved henvendelse til butikken.

Ikke en eneste gummistøvle opnår kemitestens bedste bedømmelse, A, som indikerer, at produktet er fri for uønsket kemi. Fem af de testede støvler opnår den næstbedste bedømmelse, B.

Det gælder blandt andet flere supermarkedsgummistøvler, og der er ifølge testen ingen klar sammenhæng mellem pris og mængden af skadelig kemi. Man får altså ikke nødvendigvis, hvad man betaler for, når det gælder gummistøvler.

Otte gummistøvler får bedømmelsen C, fordi de indeholder PAH'er, ftalater eller klorparaffiner. Hvis man ønsker at undgå problematisk kemi, er det ikke støvler Forbrugerrådet Tænk Kemi vil anbefale.

Gummistøvlerne holder vand

Samme 13 gummistøvler er blevet kvalitetstestet hos Forbrugerrådet Tænk for at finde ud af, om de er vandtætte, skridsikre og slidstærke. Under testen er gummistøvlerne bevæget rundt nedsænket i vand i hver 240 minutter. Samtlige 13 magter en gummistøvles væsentligste opgave: De holder vandet ude.

Til gengæld kniber det med slidstyrken, viser det sig.

»Resultaterne er på det jævne. Selv den bedste gummistøvle har et middelresultat, så det er ikke imponerende. Nogle af dem er meget glatte på våde fliser, nogle får revner i sål eller overdel når de bøjes mange gange som ved gang, eller foret er for skrøbeligt og går i stykker«, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

En enkelt støvle flækker helt i sålen, når den bøjes mange gange - på samme måde, som når man går i støvlerne. Det er model 8417500211 fra Skofus, som også kun får C i kemitesten på grund af indhold af PAH.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sammenholder man kemitesten og funktionalitetstesten, skiller en enkelt gummistøvle sig positivt ud. Det er Viking Jolly fra producenten Viking, som både er af relativt god kvalitet og kun indeholder få problematiske stoffer.

Andre klarede sig markant dårligere. En gummistøvle indeholdt det kræftfremkaldende tjærestof, naftalin, i større mængder end producentens eget mål for indhold af stoffet.

En anden støvle lavet af PVC, indeholdt ftalaten DINP, som er er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Hormonforstyrrende stoffer frygtes at medvirke til tidlig pubertet for piger og lav sædkvalitet for drenge.

DINP er forbudt i mængder over 0,1 procent i legetøj, der kan komme i munden. Stoffet er ikke forbudt i gummistøvler, og støvlen indeholdt hele 40 procent af stoffet.

Gå bare i gummistøvler

Jeg sendte mine egne børn afsted i morges iført gummistøvler. Skal jeg holde op med det? Eller hvad anbefaler I, vi gør som forbrugere, hvis vi vil gøre det bedste for vores børn?

»Den eneste gummistøvle, jeg direkte ville holde op med at bruge, er den fra Aigle, som er trukket tilbage. Alle de andre gummistøvler ville jeg fortsætte med at bruge; jeg ville ikke smide dem ud, hvis jeg havde et par, der er endt i kategori C. Men jeg ville vælge nogle af dem fra vores test, som havde færrest skadelige stoffer, når jeg skal købe nye. Støvlerne i kategori B er et fint valg«, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun understreger, at det kun er de testede modeller, man kender kemiindholdet på. Forskellige modeller fra samme producent kan være produceret forskelligt og indeholde forskellige stoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om gummistøvler sjældent er noget, børn direkte putter i munden, og 12 ud af 13 testede gummistøvler holder sig inden for lovens rammer, så er brugen af de kemiske stoffer ikke helt uden betydning, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

»Det her er ikke et problem i sig selv. Du får jo ikke kræft at gå i gummistøvler. Men flere af de her stoffer er mistænkt for at være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende, og hen over et helt liv får det en betydning, hvor meget du er blevet udsat for. Og der er gummistøvler bare ét blandt rigtig mange steder, ligesom vores kost og vores indeklima«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden