Lavpris. Flora Galtt Frydendal fyldte 13 år i lørdags og var med sin far i Lidl i Dyssegård nord for København for at købe billigt fødselsdagsbagværk.
Foto: Joachim Adrian

Lavpris. Flora Galtt Frydendal fyldte 13 år i lørdags og var med sin far i Lidl i Dyssegård nord for København for at købe billigt fødselsdagsbagværk.

Indkøb

Lunt brød til skarpe priser hitter

Stadig flere discountsupermarkeder hopper med på brødbølgen, og der ryger nemt lidt ekstra i posen, når kunderne køber nybagt bagværk og lunt bakeoff-brød til lavpris.

Indkøb

Hylder og kurve med brød og kager drager kunderne hos Lidl på Amager Strandvej. Jette Jacobsen tager en engangshandske på og putter et lyst grovbrød til 16 kroner i en pose. Efter en kort tøven tager hun endnu en pose og fylder et par croissanter og nogle boller i.

»Med de priser kan man godt blive fristet til at købe lidt ekstra«, siger hun om de små brødstykker til henholdsvis 4 og 2,50 kroner.

LÆS ARTIKLEN

Jette Jacobsen synes, det er »dejlig nemt« at kunne købe frisk brød i samme ombæring som de øvrige indkøb i supermarkedet.

»Så skal jeg kun stå i kø én gang. Og brødet smager godt – ellers ville jeg ikke købe det«, fremhæver hun.

Lidl er ikke det eneste discountsupermarked, hvor kunderne kan købe ovnfriske brød og kager. Den seneste tid har bagværket bredt sig i stadig flere butikskæder. Netto og mange Aldi- og Fakta-butikker er allerede med i kampen om brødkundernes gunst, og Rema 1000 indfører frem mod sommer friskbagt brød i kædens 250 butikker.

Hos Lidl og Fakta er brødet fremstillet efter bakeoff-metoden, hvor dybfrossent og delvis bagt brød og kager bliver bagt færdigt i butikken i løbet af dagen. I Nettos butikker ankommer der hver morgen nybagt brød fra firmaet Kohberg. Samme firma står bag brødet i Døgn-Netto, men her er det i form af bakeoff-brød, som bliver bagt færdigt i butikkerne.

Rema 1000 har valgt at lade cirka 40 lokale håndværksbagere stå for brød- og kageproduktionen.

»Vi vil gerne tilbyde vores kunder friskbagt håndværksbrød til lave priser og samtidig være med til at bevare håndværksbagerne i Danmark«, forklarer kategorichef Jonas Garly Sørensen fra Rema 1000.

Opskrifterne er udviklet specielt til Rema 1000, så brødet er ikke magen til det, som bagerne sælger selv. For at sikre en ensartet kvalitet bliver brød og kager til Rema 1000 fremstillet af ens melblandinger og råvarer hos alle bagerne.

Rema 1000 har i en periode testet brødkonceptet i udvalgte butikker.

»Kunderne køber bagværket som noget ekstra oven i deres almindelige indkøb. Og der har især været rift om kagerne«, konstaterer Jonas Garly Sørensen. Han tilføjer, at kæden fremover også satser på at blive et attraktivt sted at købe morgenbrød.

Brød som forkælelse
Lidl begyndte at sælge nybagt brød som et forsøg i udvalgte butikker i starten af 2011. Efterspørgslen var stor, så året efter blev det besluttet at indføre brødkonceptet i alle kædens butikker, som for tiden tæller 93.

»Vi har op mod 25 forskellige brødvarianter, som vi får fra forskellige leverandører, dels fra danske leverandører, men også franske, svenske og tyske leverandører. Så når kunden køber vores franske baguette, så kommer råvarerne faktisk fra Frankrig«, oplyser Rikke Brandes, kommunikationsansvarlig hos Lidl.

I Netto kan man købe durumstykker, snegle og andre brød og kager, der sælges under navnet Brødhuset.



De første Brødhuse i Netto blev rullet ud i Vestdanmark sidste forår, og de sidste butikker i øst, bortset fra to, fik Brødhuset omkring årsskiftet. Inden da var konceptet igennem en testfase i en håndfuld butikker, hvor kunderne viste begejstring for muligheden for at kunne købe det daglige brød i butikken, fortæller kommunikationsmedarbejder Ditte S. Dahl, Dansk Supermarked.

Netto oplyser aldrig direkte salgstal, men Brødhuset har vist sig stærkt og i god fremgang, lyder det.

Fakta og Fakta Q sælger bakeoff-brød i 66 butikker rundt omkring i landet.

»Kunderne bruger ofte bakeoff-brødet til forkælelse og som noget ekstra på toppen af de øvrige dagligvareindkøb«, fortæller Trine Mørkholt Meyer, sortimentschef for ferskvarer og nonfood hos Fakta.

Hun vil ikke afsløre noget om omsætningen, men fastslår, at kundernes modtagelse af bakeoff i butikkerne har været »meget positiv«.

Udfordrer bagerne
Bjarne Høvring fra Skælskør køber varme osteboller til 4 kroner stykket i Lidl på Amager Strandvej.

»Det er til mine børnebørn. De synes, de er rigtig gode«, siger han.

»Men det er problematisk med brødet i supermarkederne. Det går ud over bagerne. Vi har en god bager derhjemme, og jeg kan sagtens smage forskel på hans rundstykker og brødet her. Men priserne kan han ikke konkurrere med«, pointerer Bjarne Høvring og fylder endnu en pose med boller.

Brødet i supermarkederne er bestemt ikke de traditionelle håndværksbageres livret:

»Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi er glade for det. Men det er ikke brødsalget alene, der truer bagerbutikkerne. Lukkeloven er faktisk værre, for mange supermarkeder har også tidligt åbent nu«, siger Anders Grabow, som er kommunikationsansvarlig i brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Bagere lukker deres forretninger, og omsætningen falder«, oplyser han uden at ville sætte konkrete tal på tabet.
Der er dog bagere, som tager imod udfordringen og f.eks. åbner en drive-in-bager eller flytter forretningen til steder, hvor det er mere belejligt for kunderne at parkere og handle, fortæller Anders Grabow.

Bagere har tidligere klaget over discountsupermarkeders reklamer for ’friskbagt brød’, fordi bakeoff-brød er bagt i en opdelt proces. Det er ikke tilladt at anprise bakeoff-brød som ’friskbagt’ eller ’nybagt’ uden at præcisere, at der er tale om bakeoff-brød.

»Derimod må brød, som er bagt i en samlet proces, f.eks. om natten, gerne kaldes ’friskbagt’, når det sælges den følgende dag. Og brød, der er bagt på dej, der har været frosset, må også gerne anprises med ’friskbagt’«, forklarer jurist Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsen.

Sparsomt med økologi
Fødevareingeniør og lektor Michael René fra Professionshøjskolen Metropol og kok og produktudvikler Heidi Hansen fra Københavns Madhus har smagstestet rugbrød og baguetter fra fire discountsupermarkeder for Lørdagsliv.

Målt op mod supermarkedernes almindelige industribrød er det nybagte brød et kæmpe løft, mener de.

Heidi Hansen efterlyser dog flere økologiske brød i sortimenterne.

Den første økologiske variant er lige landet i Lidls bakeoff-sortiment i form af økologiske rugklapper, oplyser Rikke Brandes, kommunikationsansvarlig hos Lidl.

Netto vil ikke afvise, at der kommer økologiske produkter på hylderne i Brødhuset, men der var umiddelbart ikke salg nok i de økologiske varianter, da det i en periode blev testet, fortæller Ditte S. Dahl fra Dansk Supermarked.

Rema 1000 har heller ikke økologiske varianter på programmet i første omgang, men det kan måske komme.

»Til gengæld er halvdelen af vores brød Nøglehuls- og Fuldkornsmærkede«, fremhæver kategorichef Jonas Garly Sørensen.

Der er ingen økologi i Faktas bakeoff-sortiment.

»Kravene til mærkning og 100 procent adskillelse fra konventionelle varer kan ikke garanteres, når kunden betjener sig selv, og når varerne ikke er emballerede«, forklarer sortimentschef Trine Mørkholt Meyer.

Undgår madspild

For at undgå madspild tilstræber butikkerne at bage, så volumen passer med dagens salg.

»Har vi bagt for meget, reducerer vi prisen i timerne inden vi lukker. Vi gemmer ikke brød til næste dag, for friskhed og kvalitet er vigtigst for kunderne«, forklarer Trine Mørkholt Meyer.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Netto har endnu ikke fastlagt den endelige procedure for overskydende brød. Kæden arbejder på at finde balancen, så man undgår udsmidning af fødevarer samtidig med at der er et tilfredsstillende udvalg af brød til de kunder, der kommer sidst på dagen. Netto trækker bl.a. på erfaringer fra søster-kæderne Føtex og Bilka, hvor overskydende brød fra bagerne bl.a. bliver afhentet af landmænd og brugt som supplement til dyrefoder.

I Lidl bliver det brød, butikkerne ikke får solgt inden lukketid, genanvendt i foderindustrien til dyrefoder eller brugt til biogas.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce