Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

nedsivning. Risikoen for at forurene grundvandet fra sprøjtemidler, der bruges i private haver, er relativt større, end når de anvendes på landbrugsarealer.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop stopper salg af Roundup og plænerens

Sidste år var det buræg. Fra i dag kan kunderne heller ikke købe sprøjtemidler.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I august sidste år besluttede supermarkedskæden Kvickly at stoppe salget af buræg i butikkerne.

Nu kommer endnu et tiltag på kundernes vegne: Salget af ukrudtsmidler til kundernes haver stoppes fra i dag, meddeler Coop.

I virkeligheden har det ikke været muligt at købe dem siden den 1. marts, men Coop har villet vente med den officielle udmelding til FN’s Verdens Vanddag, som markeres i dag for at sætte fokus på grundvandet som en livsnødvendig ressource.

LÆS ARTIKEL

Og risikoen for at forurene grundvandet fra sprøjtemidler, der bruges i private haver er da også relativt større, end når de anvendes på landbrugsarealer.

Overvågning af grundvandet viser nemlig, at der er meget høje koncentrationer af sprøjtegift under byerne. Årsagen er, at private ikke er uddannede til at anvende pesticider og derfor overdoserer, og at sprøjtemidlerne bliver brugt i indkørsler og havegange, hvor der er ringe nedbrydning af pesticiderne, før de siver ned i jorden.

Særligt om sommeren, hvor der er kraftig regn, og jorden er hård og fyldt med dybe sprækker, kan der være en forøget risiko for nedsivning af pesticider til grundvandet.

»I Coop vil vi gerne påvirke til, at private husstande ikke bruger gift for at få en smuk have. Der findes mange gode og effektive grønne haveråd, som gør brug af sprøjtemidler overflødige. Vi går derfor nu hele vejen og stopper salget af alle produkter, der bruges mod ukrudt. Det gælder også Roundup og plænerens,” siger Anna Lise Mortensen Grandjean, ansvarlighedsdirektør i Coop.

Men hvorfor skal i bestemme, at jeg for eksempel ikke må købe plænerens i min Coop-butik?

»Fordi vi ikke vil sælge kemikalier til uprofessionelle. Vores kunder har jo ikke noget kemikaliekørekort, og når man kan se, at problemet med nedsivning til grundvandet er alvorligt i byerne, vil vi gerne gå i spidsen på vegne af vores kunder«, siger Anna Lise Mortensen.

Coop begyndte allerede for fem år siden at indskrænke salget af sprøjtemidlerne. Det skete ved at forbyde salget af de koncentrerede ukrudtsmidler, som kunderne selv kunne blande op med vand, og Coop solgte herefter kun færdigblandede produkter. Og for tre år siden holdt kæden simpelthen op med at indkøbe produkter som Roundup.

Vandværkerne brancheforening DANVA er ikke overraskende glade for initiativet.

»Der er gennem en årrække i gennemsnit lukket 100 drikkevandsboringer om året med indhold af blandt andet sprøjtemidler. Der er for mig at se intet, der kan forsvare, at haveejere skal belaste grundvandet med gift«, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Også miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er begejstret og bebuder et samlet indgreb mod de koncentrerede sprøjtemidler i alle landets butikker.

»Jeg er meget opsat på, at vi minimerer brugen af sprøjtemidler, at vi bruger de midler, der belaster miljøet mindst muligt, og ikke mindst at de bliver brugt korrekt. Derfor er jeg på vej med nye regler, der skal få bland-selv sprøjtemidler om bag disken, så det på sigt kun er de færdigblandede udgaver, man som kunde kan finde på hylderne«, siger Kirsten Brosbøl.

Algefjerner og belægningsrens er også meget tæt på at være udfaset i Coop. Koncernens 1.200 butikker sælger dog indtil videre gift mod myrer, flyvende insekter og mus, ud fra devisen, at der ikke er grund til at bruge pesticider for pryd, mens gift kan være et nødvendigt onde mod visse skadedyr.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden