Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

Udbredelse. Mange ser gerne, at apotekernes eneret på at sælge receptpligtige lægemidler ophæves. (arkivfoto)

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knap hver anden vil gerne købe receptmedicin i Føtex

Mange danskere siger ja til at lade supermarkeder sælge receptpligtig medicin.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste danskere er rigtig godt tilfredse med deres apotek.

Men en overraskende stor del af danskerne, næsten hver anden, har ikke noget mod, at salget af receptpligtig medicin også foregår i supermarkeder og butikskæder som Kvickly, Føtex eller Matas, når bare de bliver betjent af farmaceuter og andet sundhedsfagligt personale.

Vil have eneret ophævet
Det er konklusionen i en ny meningsmåling gennemført af analyseinstituttet Megafon for Politiken og TV 2.

Den viser, at godt 40 procent af danskeren gerne så, at apotekernes eneret på at sælge receptpligtige lægemidler ophæves.

Lige så mange ser gerne, at supermarkeder og andre butikskæder også får lov at indrette deres helt egne apoteker, hvor kunderne blev betjent af farmaceuter eller andet sundhedsfaglige personale.

Og det var netop en af de anbefalinger, Produktivitetskommissionen lagde frem i forrige uge: at regeringen og Folketinget på den ene side slår hul i apotekernes monopol og lader andre butikskæder få lov at indrette apoteker – men at det samtidig er et krav, at kunderne får en faglig betjening på samme måde som på de nuværende apoteker.

Anbefalingen er blevet modtaget med kyshånd i detailhandelen, hvor både Coop og Dansk Supermarked er klar til at indrette egne apoteker efter kommissionens forskrifter i flere hundrede butikker landet over. Men apotekerne jubler ikke. De køber slet ikke præmissen om, at det er muligt at få en høj sundhedsfaglig standard i et apotek indrettet i en butik eller et supermarked.

Fagligheden bliver mindre

»Det er naivt at tro, at man bare lige kan flytte apotekernes farmaceuter og personale over i et supermarked. Hvis man giver grønt lys for den type butiksapoteker, vil vi få mange flere enheder, der skal tjene penge på medicin – og hvad sker der så? Så bliver fagligheden mindre, for den bliver smurt tyndt ud over en masse butikker, der udelukkende går efter fortjeneste«, siger apotekernes formand, Niels Kristensen:

»Folk tror, at de får nøjagtig den samme service i de her supermarkedsapoteker som på de apoteker, de kender i forvejen. Men det kan ikke lade sig gøre. Vi tror ikke på det«, siger han.

I Dansk Supermarked og Coop er meldingen samstemmende: En ophævelse af apotekernes monopol vil gøre det nemmere for forbrugerne at få den medicin, de har behov for, samtidig med at patientsikkerheden sikres i de nye supermarkedsapoteker, der bliver indrettet som selvstændige butikker i de supermarkeder, hvor danskerne i forvejen køber ind.

Coops koncerndirektør, Gregers Wedell-Wedellsborg, sagde det på denne måde, da Produktivitetskommissionen havde fremlagt sin rapport:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mens der i dag er langt mellem apotekerne, er der ikke langt mellem dagligvarebutikkerne.Vi har 1.200 butikker over hele landet, mange beliggende i Udkantsdanmark, hvor der i dag er langt til nærmeste apotek. Det vil gøre dagligdagen nemmere for mange danskere, og det vil give fornyet styrke til hårdt pressede små samfund og lokale butikker«.

»Det er afgørende for os at fastholde den høje grad af sikkerhed og tryghed for forbrugerne, der er i det nuværende apotekervæsen. Vi er åbne over for at udvikle samarbejde med apoteker eller gøre det hele selv, naturligvis med uddannede, fagligt kompetente medarbejdere. Det afgørende er, at vi får øget tilgængeligheden, forbedret servicen for danskerne og givet en hånd til Udkantsdanmark«, sagde koncerndirektøren.

Apotekerne køber ikke den udlægning. Men efter mange års slagsmål om en mulig liberalisering af det statsregulerede apoteksvæsen, lægger Niels Kristensen ikke skjul på, at tålmodigheden er tyndslidt, og at apotekerne gerne så en snarlig afklaring af branchens fremtid.

Apoteker vil i dialog med butikker

Han er ikke afvisende over for et egentligt samarbejde med supermarkedskæderne:

»Vi vil gerne gå i dialog med supermarkederne og finde en model, alle parter kunne være tilfredse med. Man kunne jo eksempelvis åbne nogle af vore apoteker som selvstændige butikker uden for de store varehuse. På den måde vil der være en ekstra grund til at købe ind i supermarkedet. Det giver flere kunder til dem og til os, samtidig med at vi holder fast i apotekerne, som de er i dag. For alle undersøgelser viser jo, at borgerne er godt tilfredse med deres nuværende apoteker«, siger Niels Kristensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden