Indkøb

Nye shoppe-vaner vil ændre Danmarks butikslandskab

Danskerne handler mere i udenlandske netbutikker og mindre i boghandleren på gågaden.

Indkøb

Hvorfor købe et køleskab i en dansk butik, når man kan få samme skab leveret billigere af en tysk netportal?

Flere forbrugere nøjes ikke længere med at sammenligne danske tilbudsaviser, men kigger også ud til udlandet.

Den ændring vil ikke blot give forbrugerne billigere varer – det vil også forandre Butiksdanmark, vurderer både butikker og økonomer.

Der er allerede blevet langt mellem boghandlerne

»Denne udvikling kommer til at lave den danske detailhandel om. Detailhandlen kommer ikke til at afgå ved døden, men den bliver forandret«, siger Philipp Schröder, der er professor i nationaløkonomi på Aarhus Universitet.

Mange små butikker vil lukke. Der er allerede blevet meget langt mellem boghandlerne i de danske byer. Men det vil også presse danske virksomheder til at finde på nye og helt anderledes koncepter og tiltag, så de kan konkurrere med udlandet, vurderer Philipp Schröder.

I butiksbranchen er man helt enig i, at de ændrede indkøbsvaner vil give store forandringer. Det er en helt naturlig udvikling, at forbrugerne handler mere på nettet, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. Men det er et sygdomstegn, at udenlandske udbydere tager markedsandele fra danske butikker.

De udenlandske konkurrenter har nemlig en række fordele, som danske butikker umuligt kan hamle op med.

»Den lille skohandler i Bjerringbro har ikke en chance mod Amazon (multinational netbutik, red.), som kan tilbyde lavere priser, fordi man placerer sine lagre i lande med lav løn«, siger Henrik Hyltoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Betalinger i udlandet er steget meget mere end i Danmark

Tal fra Nationalbanken viser, at betalinger med danske betalingskort er steget tre gange så meget i udlandet som i Danmark siden 2011. Hvis man antager, at hele stigningen i udlandet var endt i Danmark, ville det have hævet det private forbrug med 6,7 milliarder kroner siden 2011.

Det ville have givet arbejde til 5.000 personer, viser en beregning fra Nykredit.

Regnestykket skal tages med et forbehold, påpeger Nykredits chefanalytiker, Tore Stramer – en del af den store stigning i kortbetalinger til udlandet kan skyldes, at danskerne i højere grad bruger betalingskort frem for kontanter. Men regnestykket kan dog give et billede af, at det har stor betydning for dansk økonomi, når danskerne lægger deres penge i udlandet i stedet for i Danmark.

»Man vil få luget ud, hvor der ikke er brug for butikker mere. Andre vil overleve, fordi de finder måder at arbejde mere effektivt på. Men det bliver en smertefuld proces for de fleste«, siger Tore Stramer.

Danske butikker trænger til pres

Som medlem af Produktivitetskommissionen har Philipp Schröder været med til at kortlægge den danske detailsektor og fundet frem til, at den er mindre effektiv og konkurrencepræget end andre landes. Set i det lys er det godt, hvis konkurrence fra udlandet nu kan presse danske butikker til at blive mere effektive.

»Man kan sammenligne det med, da man opfandt hjulet. Masser af mennesker blev arbejdsløse, fordi man ikke længere havde brug for dem til at slæbe ting rundt, men det var alligevel et enormt fremskridt, fordi transport blev så meget mere effektivt, og man kunne bruge deres arbejdskraft på andre ting«.

Men mange butikker kan ikke effektivisere så meget, mener Dansk Erhverv.

»Vi kan specialisere os i bestemte ting, hvilket nogle få kan konkurrere på. Andre slår på, at man kan købe lokalt hos dem, hvilket er meget i tidens ånd. Men fokuserer forbrugeren ensidigt på pris, vil det være udlandet, der vinder på lavere moms og lavere lønninger«, siger Henrik Hyltoft.

Han opfordrer politikerne til at sørge for, at der betales dansk moms af det voksende indkøb i udlandet – et område, hvor det tilsyneladende kniber gevaldigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man kan vælge at holde liv i en ineffektiv lokal købmand

Philipp Schröder mener, at det er ganske rationelt for forbrugerne at gå efter den billigste pris på samme produkt.

»Man kan godt holde liv i en ineffektiv lokal købmand, hvis man gerne vil. Men det modsatte af at være effektiv er at spilde ressourcer«, siger Philipp Schröder.

Omvendt skal forbrugerne så ikke bagefter komme og klage over, at den lokale købmand er lukket, når de selv købte ind et andet sted, påpeger Philipp Schröder.

»Det hænger ikke sammen, når folk hidser sig op over rumænske jordbærplukkere og så lige bagefter køber de billigste jordbær ovre i supermarkedet. Det er forbrugeren selv, der vælger her«.

Professoren er dog ikke enig med Dansk Erhverv i, at danske butikker kæmper en ulige kamp om forbrugerne.

»Hvorfor skulle Danmark ikke kunne lave noget, som ligner Amazon? Vi ser allerede nu virksomheder, der har succes med at levere dagligvarer til døren i Danmark«, siger Philipp Schröder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden