Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

stødt. Har æblerne fået et slag for meget under transporten eller er blevet lidt for runkne til at ligge på hylden i et af de almindelige supermarkeder, vil du kunne købe dem med rabat i Folkekirkens Nødhjælps nye supermarked på Nørrebro. (arkivfoto)

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt supermarked åbner med varer, der ikke kan sælges i andre butikker

Ekspert i madspild advarer mod fattigdoms-supermarkeder.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Appelsinen har en brun plet, pakken med havregryn er trykket skæv, og varedeklarationen på tandpastaen er vendt på hovedet.

Til gengæld sælges varerne 50 til 70 procent billigere.

Folkekirkens Nødhjælp åbner i løbet af 2015 landets første sociale supermarked i København, hvor kunderne kan købe mad og andre dagligvarer, der ikke længere kan sælges i de gængse butikker.

»Vi begynder med et pilotprojekt, og bliver det en succes, så vil vi åbne andre steder i landet«, siger Kenneth Kamp Butzback, national chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Bag idéen ligger et ønske om på samme tid at begrænse madspild og hjælpe mennesker, som har svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen.

»Men butikken kan forhåbentlig også give et lille overskud, som vi skal bruge i vores arbejde blandt fattige ude i verden«, siger Kenneth Kamp Butzback.

Åbner på Nørrebro

Butikken, som får navnet WeFood, skal blandt andet samarbejde med Dansk Supermarked, hvor CSR-chef Helene Regnell siger, at det både af økonomiske, men især af moralske hensyn giver god mening for koncernen.

»Det koster os penge at smide maden ud. Samtidig er det ærgerligt, når den i stedet kan komme mennesker til glæde med en lille pengepung«, siger Helene Regnell.

Supermarkedet skal ligge på Nørrebro, sandsynligvis ved Nørrebro Station.

Modsat samme typer supermarkeder i Wien og London, hvor kun kunder med en lav indkomst kan handle, bliver det danske for alle.

»Men med den beliggenhed, vi har valgt, giver det sig selv, at mange af kunderne vil handle der af økonomiske grunde«, siger Kenneth Kamp Butzback.

Madspildsekspert: Maden bør være gratis

Fokus på madspild glæder Selina Juul, som er leder af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, men hun forudser, at en del af madspildet blot rykker fra supermarkedet til forbrugerne.

»I stedet for at supermarkederne smider maden ud, risikerer den at ende i skraldespanden hos forbrugerne«, siger Selina Juul.

»De køber maden billigt, men når de kommer hjem, bliver mange i tvivl om holdbarhedsdatoen, og så ender den alligevel med at ryge ud«.

Hun mener desuden, at overskudsmad skal være gratis og advarer mod at indføre supermarkeder for mindre bemidlede.

»Det bliver jo ikke fruen fra Nordsjælland, der handler der, og på den måde får vi en stigmatisering, der leder tanken hen på fattigdoms-supermarkeder. Den udvikling tror jeg, de færreste ønsker«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden