Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
populært. Hele 10 procent af vores privatforbrug foregår på internettet, så vi nu formøbler omkring 80 milliarder årligt online.
Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)

populært. Hele 10 procent af vores privatforbrug foregår på internettet, så vi nu formøbler omkring 80 milliarder årligt online.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi handlede for 80 milliarder på nettet sidste år

Dansk Erhverv har opgjort endnu et rekordår for internethandlen, som nu udgør 10 procent af privatforbruget.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere og flere indkøb bliver foretaget over nettet frem for i fysiske butikker.

Dansk Erhverv har på baggrund af tal fra Nets opgjort danskernes samlede forbrug i webbutikker sidste år og er nået frem til et samlet beløb på 80 milliarder kroner.

Det er cirka 11 milliarder mere end sidste år, og dermed har e-handlen altså nået endnu et højdepunkt. Fraregner man udgifterne til boligen, udgør den nu 10 procent af privatforbruget.

Alligevel mener Henrik Hyltoft, der er markedsanalytiker hos Dansk Erhverv, at de fysiske butikker har deres berettigelse fremover.

»Selvom vi handler mere på nettet, skal vi ikke vinke farvel til de fysiske butikker. Fremtidens detailhandel vil derimod være præget af flere forskellige salgsplatforme, der understøtter hinanden«.

»De kendte fysiske butikker har nu for alvor kastet sig over e-handlen, mens e-butikkerne åbner fysiske butikker eller showrooms«, siger han.

Svært at konkurere med udlandet

Hos Dansk Erhverv ser man dog et problem i forhold til konkurrencen fra udlandet, hvor rammevilkårene for internethandel er meget bedre.

»De danske netbutikker er tynget af et højt moms- og afgiftsniveau og har svært ved at konkurrere med udenlandske netbutikker på prisen«.

»For forbrugeren gør det ikke det store, om varen er købt i en dansk eller udenlandsk netbutik, men for virksomhederne og statskassen betyder det rigtigt meget i tabt moms- og afgiftsprovenu samt arbejdspladser«, siger Henrik Hyltoft.

Præcis hvor stor en andel af internetomsætningen, der havner i udlandet, er der ingen, der ved.

Dansk Erhverv skønner ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at det svarer til 25 procent af omsætningen, mens Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) skønner, at det drejer sig om en tredjedel.

På samme måde anslår FDIH, at danske forbrugere importerer fem-seks gange så meget fra udlandet via internettet, som danske internetbutikker sender den anden vej.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden