Indkøb

Tidlig fallit: Maria var ved at drukne i gæld

Pengene fossede ud af kassekreditten, men så greb mor og banken ind.

Indkøb

Umulige kviklån og gæld stiftet per sms får ofte skylden, når unge bliver gældsat.

Men for Maria Bøgsted Hvims var det et helt almindeligt boliglån og en kassekredit i banken, der endte med økonomisk kaos.

»Jeg var så langt ude, at jeg var røget i RKI sidst på ugen, hvis jeg ikke havde fået hjælp. Men det var tabu for mig. Jeg skjulte det for min far, mor og min stedfar«, siger den nu 24-årige unge kvinde fra Flauenskjold uden for Aalborg.

Hun har en handelsskoleeksamen i baghånden og er i lære som smørrebrødsjomfru. For også unge, der er i gang med uddannelse og job, kan få uoverskuelig gæld.

LÆS ARTIKEL

Maria Bøgsted Hvims tog sit første lån som 20-årig, da hun skulle flytte sammen med sin daværende kæreste. Året efter brugte hun børneopsparingen til at betale lånet ud. Men økonomien hang ikke sammen.

Sov ikke om natten

»Jeg havde en kassekredit i Spar Nord og brugte bare løs. De venner, jeg havde, mens jeg gik på handelsskolen i Aalborg, havde tilsyneladende masser af penge. Så jeg gik med på byture og impulskøbte desuden en masse ting og tøj, som jeg ikke havde brug for«, fortæller Maria Bøgsted Hvims, som snart fik til vane ikke at åbne postkassen og de ubehagelige breve.

I starten havde hun ikke øje for, at de småbeløb, hun hele tiden overtrak kontoen med, kunne blive et problem. Senere blev nye indkøb og nye byture brugt til at dulme bekymringen for den uoverskuelige økonomiske situation. Efterhånden skyldte hun 41.000 kroner væk. Penge, som hun ikke havde nogen udsigt til at kunne betale tilbage. Huslejen blev heller ikke betalt, så hun stod til snart at ryge ud af lejligheden, som hun nu boede i alene.

LÆS ARTIKEL

»Jeg sov ikke om natten til sidst. Det var meget ubehageligt«, siger hun. Trods det kraftige forbrug følte hun sig aldrig fristet til at låne penge via kviklån eller lån i butikkerne.

»Jeg har kammerater, som har talt om at tage kviklån, men der risikerer du jo at skulle betale 12 procent i rente. Jeg ved udmærket godt, at det ikke er en god idé med kviklån«, siger Maria Bøgsted Hvims.

Banken tog affære

Det var klogt af Maria at springe over de kortfristede dyre lån, for de er ofte med til at få unges gæld til at eksplodere. Men alene kassekreditten var nok til, at Marias og familiens bank forsøgte at få fat i hende. Spar Nord prøvede gennem fire måneder at komme i kontakt med Maria, men først da hendes mor opdagede et uafhentet brev i postkassen og begyndte at stille spørgsmål, kom der hul på bylden.

»Banken sagde ikke til min mor, hvad det handlede om, for det må de ikke. Men hun begyndte selvfølgelig at spørge mig, hvad pokker det gik ud på«, fortæller Maria Bøgsted Hvims.

Banken har tavshedspligt og må ikke selv dele oplysninger om myndige voksnes banksager med andre, så det var heldigt, at Marias mor opdagede, at hendes datter var i knibe. Kort efter sad Maria sammen med sin mor til et møde nede i banken. Her gjorde bankrådgiveren det klart, at Marias gæld ville ryge til inkasso ’på fredag’, hvis der ikke kom en aftale på plads.

»Jeg blev forskrækket og græd. Jeg havde nok ikke tænkt over, hvor mange penge det var. Men de sagde, at de var der for at hjælpe mig med at rette op på det«, siger Maria Bøgsted Hvims.

LÆS ARTIKEL

På det møde gav Maria Bøgsted Hvims sin mor fuldmagt til at styre pengene, og sammen med bankrådgiveren hjælper moderen nu med at få gælden afviklet. I en periode flyttede Maria hjem i sin mors hus, og senere er hun flyttet hen til sin nye kæreste, som bor i sin egen afdeling af svigerfamiliens hus. Hver uge får hun lommepenge, og hver måned afdrager hun 2.000 kroner på lånet, eller mere, hvis hun har penge tilovers. Til november er alle pengene betalt tilbage, og hun er gældfri.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu lægger Maria budget

Den økonomiske kolbøtte har ændret drastisk på den unge nordjydes tilgang til penge. Eventuelle nye indkøb bliver vendt og drejet, for er der nu brug for en ny trøje? De gamle gå-i-byen-venner er blevet erstattet af andre, som kan acceptere, at der ikke er råd. Også kæresten skal helst have styr på pengene. Marias mor har lært de to unge at lægge et budget og følge det.

»Jeg tror, at det er vigtigt i et forhold. Hvis der ikke er styr på økonomien, risikerer med at køre hinanden ned«, siger Maria Bøgsted Hvims.

LÆS ARTIKEL

Hun synes, det er alt for nemt for unge at komme i økonomiske problemer.

»Jeg ved godt, at det er mit eget ansvar. Men det kunne ske for alle, at de havnede i min situation, og som ung er man ekstremt god til at skjule det. Man vil gerne have, at folk tror, man har styr på sit liv«, siger Maria Bøgsted Hvims.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden