Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LØSVÆGT. Fra juni kan økoglade københavnere købe mange forskellige varer i løsvægt i det nye øko-supermarked LØS Market.
Foto: Odile Astorga

LØSVÆGT. Fra juni kan økoglade københavnere købe mange forskellige varer i løsvægt i det nye øko-supermarked LØS Market.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øko-butik med varer i løsvægt er allerede populær inden åbningen

Allerede nu er kunderne klar til at købe økovarer i løsvægt, også selv om løssalgsupermarkedet LØS Market først åbner til juni.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig en butik med bland selv-slik, hvor alle de farverige bolsjer, lakridser og vingummer er skiftet ud med økoloigske linser, gryn og kaffebønner. Efter planen åbner sådan en forretning på Vesterbro i København inden sommerferien. LØS Market kommer den til at hedde.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at folk ville reagere så positivt på det

Allerede nu har manden bag konceptet oplevet »overvældende« interesse for økosupermarkedet.

»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at folk ville reagere så positivt på det«, siger Frédéric Hamburger, initiativtageren bag LØS Market.

På blot et par uger har butikkens Facebookside fået knap 2.600 likes. Han har ikke gjort andet end at dele på sin egen Facebook og med fællesskabet mod emballageforbrug og madspil Zero Waste Danmark.

Frédéric Hamburger er stadig ved at få de sidste detaljer til at falde på plads. Lige nu er planen, at økobutikken skal ligge på hjørnet af Oehlenschlægersgade og Matthæusgade på Vesterbro I København. Og den placering er ikke helt tilfældig.

»På Vesterbro er folk meget bevidste om økologi, og desuden bor der mange børnefamilier, som går op i den slags. Det er her, kernekunderne er«, forklarer han.

Emballagefrit

99,9 procent af dagligvarerne i butikken vil være økologiske og vil så vidt muligt komme fra lokale producenter. Planen er at sælge over 200 forskellige tørvarer - alt lige fra gryn, mel, bønner, sukker, pasta og linser. Desuden vil kunderne kunne fylde poserne med alskens frugt og grøntsager, rød- og hvidvin, olie, eddike, honning og sæber.

Det hele sælges fra store beholdere, så kunderne kan købe lige præcis den mængde, de vil.

»Butikken bliver emballagefri den forstand, at kunderne kan tage deres egne krukker og glas med, som de kan fylde op. Vi vil selvfølgelig også til at have papirposer og glasbeholdere i butikken, som kunderne kan købe. Vi kommer til at have vores eget interne pantsystem, hvor vi vasker eksempelvis vinflaskerne, så de kan bruges mange gange«, siger Frédéric Hamburger.

Han understreger, at LØS Market ikke kommer til at sælge kød- og mejerivarer, da det kræver en helt anden kapacitet.

Fødevarestyrelsen: Der findes ingen fortilfælde

Når man opbevarer tørvarer i store beholdere og tillader, at kunder kan have deres egne bøtter og krukker med hjemmefra, stiller det høje krav til hygiejnen.

Derfor har Frédéric Hamburger rådført sig med Fødevarestyrelsen. Men de har endnu ikke nogen regler for butikker som LØS Market, fordi der ingen ikke findes nogen fortilfælde i Danmark.

DANMARKSKORTET ER BLEVET GRØNT:

»Fødevarestyrelsen kender ikke til andre eksempler. Det, de er mest bange for, er, at folk rører ved varerne, når de hælder det over i en beholder. Men jeg er rimelig fortrøstningsfuld, for det kan jo lade sig gøre i bland selv-slikbutikkerne«, fortæller Frédéric Hamburger.

Fødevarestyrelsen kender ikke til andre eksempler. Det, de er mest bange for, er, at folk rører ved varerne, når de hælder det over i en beholder

For at sikre hygiejnen bedst muligt bliver alle varerne opbevaret i specialdesignede beholdere - såkaldte siloer. Ved hjælp af tyngdekraften og et håndtag kommer der kun en given mængde ud, derfor kommer forbrugeren ifølge Frédéric Hamburger ikke i direkte kontakt med varerne.

Konceptet med løsvægtssupermarkeder findes allerede i lande som Spanien, Italen, Tyskland, USA og Frankrig.

»I Frankrig har salget af økologiske varer udviklet sig eksplosivt ved siden af store kommercielle kæder som Carrefour. Rene økosupermarkeder har blomstret siden starten af 00'erne. En af dem er Biocoop 21, som jeg er i tæt dialog med for at udvikle den danske pendant«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden