ADVARSELSLAMPER. Jo flere advarselslamper, der blinker, desto mere anledning er der til at tænke sig om en ekstra gang, inden man handler i en netbutik. I tilfældet her er priserne skæve, og sproget er en sær sammenblanding af dansk og engelsk.

ADVARSELSLAMPER. Jo flere advarselslamper, der blinker, desto mere anledning er der til at tænke sig om en ekstra gang, inden man handler i en netbutik. I tilfældet her er priserne skæve, og sproget er en sær sammenblanding af dansk og engelsk.

Indkøb

Styr uden om svindlerbutikkerne, når du shopper med mobilen

Det er nemt at handle på nettet med en smartphone, men på en lille skærm kræver det ekstra opmærksomhed at styre uden om fupmagere.

Indkøb

Mobilen fortrænger langsomt, men sikkert pc’en, når vi handler på nettet. De små skærme bliver både brugt til at lede efter varerne og til at gennemføre køb. Men selv om smartphonen er lige ved hånden og let at gå til, er der flere potentielle faldgruber, når man handler på en skærmstørrelse på cirka 5 tommer.

»Begrænset plads betyder mindre overblik og begrænset information om, hvem man handler med«, konstaterer Matilde Lindstrøm, jurist hos certificeringsordningen e-mærket.

Vi ser en kæmpe opblomstring i antallet af svindelsider

Det øger risikoen for at blive snydt eller udsat for identitetstyveri, for mange it-kriminelle har også opdaget, at nethandel i stigende grad foregår på mobiltelefonen.

»Vi ser en kæmpe opblomstring i antallet af svindelsider«, siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket.

Fupbutikkerne sælger bl.a. falske mærkevarer, hæver betalingen uden at sende varerne eller sælger kundens personlige oplysninger og betalingsinformationer videre til andre kriminelle.

»Websiderne ser mere troværdige ud, og sproget er blevet mere korrekt end de ofte komiske google-oversættelser, vi tidligere så rigtig mange af. Det gør det sværere at gennemskue, om der er tale om reelle netbutikker eller ej«, konstaterer Toke Mølgaard.

Små billeder – mindre mistanke

Kunderne finder ofte frem til varerne på svindlersiderne via google-søgninger på mobilen. Man kommer direkte til varen og har derfor ikke mulighed for at studse over eventuelle sære logoer og tekster på forsiden. Og på en gnidret mobilskærm ser et dårligt skannet billede mindre mistænkeligt ud, end det gør på en stor computerskærm, uddyber han.

»Fuphjemmesidernes navne er ofte stjålet eller købt hos andre firmaer. Det kan også være sider, der ikke længere er i brug. Derfor risikerer man at havne på hjemmesider fra skiltefabrikanter og revisionsfirmaer, som sælger sko. Hvis en netbutiks navn virker underligt i forhold til varesortimentet, bør man være ekstra på vagt«, råder Toke Mølgaard.

E-mærket samarbejder med politiet om at indkredse fupbutikker på nettet. Med en særlig webcrawler har de indkredset over 1.000 internationale fupbutikker på nettet. Nogle af de danske fupbutikker er efterfølgende blevet forsynet med et politiskilt, der forkynder, at der er tale om svindel.

Forventer mere udbredt nethandel

I USA har smartphones i årets første kvartal overtaget pc’ens førerposition, når det gælder nethandelstrafik. Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Herhjemme lå andelen af netkøb med smartphone sidste år på 7 procent – en stigning fra 5 procent året før. Især voksne i alderen 26 til 50 år med hjemmeboende børn søger og shopper flittigt med smartphonen og køber bl.a. dagligvarer, tøj, sko, bøger, spil og legetøj, viser tal fra Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).

»Vi forventer, at nethandel via smartphones vil blive mere udbredt de kommende år, bl.a. i takt med udbredelsen af mobile betalingsløsninger«, siger Henrik Theil, chef for kommunikation og pr i FDIH.

Den udvikling er også i fuld gang: For eksempel har knap 4.400 danske netbutikker i øjeblikket MobilePay-betalingsmulighed, og op mod 200 nye kommer til hver måned, oplyser Peter Kjærgaard, pressechef i Danske Bank.

»Vi har månedlige vækstrater for antallet af transaktioner på 10-25 procent og ser også en konstant stigning i antallet af brugere, som får deres dankort eller andre kort gjort klar til e-handel med MobilePay«, uddyber han i en mail.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden