Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ADVARSELSLAMPER. Jo flere advarselslamper, der blinker, desto mere anledning er der til at tænke sig om en ekstra gang, inden man handler i en netbutik. I tilfældet her er priserne skæve, og sproget er en sær sammenblanding af dansk og engelsk.

ADVARSELSLAMPER. Jo flere advarselslamper, der blinker, desto mere anledning er der til at tænke sig om en ekstra gang, inden man handler i en netbutik. I tilfældet her er priserne skæve, og sproget er en sær sammenblanding af dansk og engelsk.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Styr uden om svindlerbutikkerne, når du shopper med mobilen

Det er nemt at handle på nettet med en smartphone, men på en lille skærm kræver det ekstra opmærksomhed at styre uden om fupmagere.

Indkøb
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mobilen fortrænger langsomt, men sikkert pc’en, når vi handler på nettet. De små skærme bliver både brugt til at lede efter varerne og til at gennemføre køb. Men selv om smartphonen er lige ved hånden og let at gå til, er der flere potentielle faldgruber, når man handler på en skærmstørrelse på cirka 5 tommer.

»Begrænset plads betyder mindre overblik og begrænset information om, hvem man handler med«, konstaterer Matilde Lindstrøm, jurist hos certificeringsordningen e-mærket.

Vi ser en kæmpe opblomstring i antallet af svindelsider

Det øger risikoen for at blive snydt eller udsat for identitetstyveri, for mange it-kriminelle har også opdaget, at nethandel i stigende grad foregår på mobiltelefonen.

»Vi ser en kæmpe opblomstring i antallet af svindelsider«, siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket.

Fupbutikkerne sælger bl.a. falske mærkevarer, hæver betalingen uden at sende varerne eller sælger kundens personlige oplysninger og betalingsinformationer videre til andre kriminelle.

»Websiderne ser mere troværdige ud, og sproget er blevet mere korrekt end de ofte komiske google-oversættelser, vi tidligere så rigtig mange af. Det gør det sværere at gennemskue, om der er tale om reelle netbutikker eller ej«, konstaterer Toke Mølgaard.

Små billeder – mindre mistanke

Kunderne finder ofte frem til varerne på svindlersiderne via google-søgninger på mobilen. Man kommer direkte til varen og har derfor ikke mulighed for at studse over eventuelle sære logoer og tekster på forsiden. Og på en gnidret mobilskærm ser et dårligt skannet billede mindre mistænkeligt ud, end det gør på en stor computerskærm, uddyber han.

»Fuphjemmesidernes navne er ofte stjålet eller købt hos andre firmaer. Det kan også være sider, der ikke længere er i brug. Derfor risikerer man at havne på hjemmesider fra skiltefabrikanter og revisionsfirmaer, som sælger sko. Hvis en netbutiks navn virker underligt i forhold til varesortimentet, bør man være ekstra på vagt«, råder Toke Mølgaard.

E-mærket samarbejder med politiet om at indkredse fupbutikker på nettet. Med en særlig webcrawler har de indkredset over 1.000 internationale fupbutikker på nettet. Nogle af de danske fupbutikker er efterfølgende blevet forsynet med et politiskilt, der forkynder, at der er tale om svindel.

Forventer mere udbredt nethandel

I USA har smartphones i årets første kvartal overtaget pc’ens førerposition, når det gælder nethandelstrafik. Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Herhjemme lå andelen af netkøb med smartphone sidste år på 7 procent – en stigning fra 5 procent året før. Især voksne i alderen 26 til 50 år med hjemmeboende børn søger og shopper flittigt med smartphonen og køber bl.a. dagligvarer, tøj, sko, bøger, spil og legetøj, viser tal fra Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).

»Vi forventer, at nethandel via smartphones vil blive mere udbredt de kommende år, bl.a. i takt med udbredelsen af mobile betalingsløsninger«, siger Henrik Theil, chef for kommunikation og pr i FDIH.

Den udvikling er også i fuld gang: For eksempel har knap 4.400 danske netbutikker i øjeblikket MobilePay-betalingsmulighed, og op mod 200 nye kommer til hver måned, oplyser Peter Kjærgaard, pressechef i Danske Bank.

»Vi har månedlige vækstrater for antallet af transaktioner på 10-25 procent og ser også en konstant stigning i antallet af brugere, som får deres dankort eller andre kort gjort klar til e-handel med MobilePay«, uddyber han i en mail.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden