Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arvegods. Martin Buch og hans kæreste køber bevidst ikke meget tøj til sønnen Julian på halvandet år. Han får det meste fra andre børn, og de ressourcebevidste forældre afleverer selv deres brugte tøj til et værested.
Foto: LARS JUST

Arvegods. Martin Buch og hans kæreste køber bevidst ikke meget tøj til sønnen Julian på halvandet år. Han får det meste fra andre børn, og de ressourcebevidste forældre afleverer selv deres brugte tøj til et værested.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Snobben' Martin Buch: »Jeg ser frem til en frygtelig periode i mit liv«

Skuespiller Martin Buch, hader store beslutninger og regner derfor med, det bliver et mareridt at købe ny bil.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diskret i et hjørne af supermarkedet står en lille køledisk med sjældne og derfor dyre varer: pålæg proppet med E-numre, fersk kød med resistente bakterier og penicillinrester samt mælkeprodukter fra dyr ’fodret’ med sprøjtegift og stråforkortere. Alt er som cigaretter mærket med diverse risikoadvarsler.

Billedet er en del af Martin Buchs vision for, at økologi bliver det normale i nær fremtid.

»Det kan sagtens ske, hvis folk gider tage stilling. For ti år siden ville ingen have troet, det blev forbudt at ryge på cafeer«, argumenterer han med en iver, der passer bedre til en vækkelsesprædikant end til en velbjærget snob.

At blive far og ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp har på det seneste fået ham til at føle alvoren i det med at passe på klodens ressourcer.

»Mange af os, også jeg, køber alt for meget nyt uden at tænke over det. Men det gør indtryk at se, hvordan folk lever i fattige lande. Verden har i den grad brug for, at vi ændrer livsstil, og så må man jo begynde med sig selv«.

LÆS ARTIKEL Hvordan gør du så det?»Vi har f.eks. bevidst undladt at købe en masse tøj til vores søn. Han arver næsten alt sit tøj fra sine fætre og kusiner«. Går du selv i genbrugstøj?»Altså, jeg kan godt arve noget fra en, jeg kender, men det kommer på en eller anden måde lidt for tæt på at gå i en fremmed mands T-shirt. Til gengæld smider vi aldrig brugbart tøj ud, men afleverer det til et værested«. Genbrug i øvrigt?»Alt det med at aflevere flasker, aviser, batterier og farligt affald de rigtige steder er jeg faktisk omhyggelig med«.Hvilken type forbruger er du?
»Jeg er meget lidt spontan og spilder en masse energi på at overveje et køb. Nok mere pga. vægelsind end idealisme. Er virkelig dårlig til at tage beslutningen og har derfor stadig ikke fået en vinterjakke. F.eks. var det en vild ting, da jeg under julegaveindkøb pludselig og spontant købte en trøje til 600 kroner til mig selv, bare fordi den var lækker«.

Dit næste store køb?
»Jeg har lige taget kørekort, så jeg står for at købe bil og ser derfor frem til en frygtelig periode i mit liv. For hvad skal det være for en? Skal den være ny eller en brugt, hvilket mærke, benzin, diesel eller hybrid. Den skal kunne køre langt på literen, men ellers er alt i spil, argh!«.

Hvorfor ikke en elbil?
»Udbuddet er stadig meget begrænset, og batteriet fylder så meget, at der ikke rigtig er plads til familien«.Fortæl om de daglige indkøb?
»Nogle ting får vi leveret via netkøb, det er ret genialt at skulle slæbe mindre, når man har en lille og bor på 2. sal. Men frugt, grønt og kød køber vi helst selv«.

Hvem står for indkøbene?
»Os begge, men hvis det er mig, gør jeg typisk bare, hvad jeg får besked på. Det er også min kæreste, der laver mad. Hun prøver forgæves at tvinge mig til at tage en ugentlig maddag, men det går ikke godt. Jeg synes, det er træls og vil hellere gøre nogle andre ting«.En fødevare du nødig vil undvære?
»Kaffe, hvis det er en fødevare«.

Slet ikke noget luksus-snobberi?
»Jeg har en iPhone 5, og den er jeg da glad for. Men jeg købte den kun, fordi min 4S blev stjålet«.Hvad kan få dig til at sige, at ’livet sgu er dejligt’?

»En tur på min stamcafé Dyrehaven på Sønder Boulevard. Og som det fremgår, har økologi høj prioritet. Jeg har absolut ingen problemer med at bruge flere penge, end man strengt taget behøver, på gode økologiske råvarer, især kød, kylling og sådan noget«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden