Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Genbrug. Synnøve Søe har lige købt en trøje til 2 kr. og en sofa til 50 kr.
Foto: Fenella Overgaard/Lindhardt og Ringhof

Genbrug. Synnøve Søe har lige købt en trøje til 2 kr. og en sofa til 50 kr.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Synnøve Søe: Jeg har lige købt en sofa til 50 kroner

Forfatterens største luksus er fem hvide liljer hver uge. Ellers køber hun sofa til 50 kroner og bluse til 2 kroner.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den irske forfatter Colm lever som eneboer i et afsidesliggende hus ved havet uden for Dublin. Han er hovedpersonen i Synnøve Søes nye bog, der udkommer på torsdag.

Hvis man udskifter Dublin med Aarsdale på Bornholm, kunne det også være en beskrivelse af forfatteren selv. Synnøve Søe er netop flyttet fra en lille lejlighed i Svaneke til et hus i det »lillebitte« fiskerleje Aarsdale.

»Mit hus ligger lige ud til vandet og er simpelthen så skønt. Jeg er så glad for at få nogle værelser, for nu kan min søn, Romeo, få sit eget værelse«, fortæller den 50-årige forfatter.

LÆS OGSÅ Hun har boet på Bornholm i 15 år og elsker det. Men Synnøve Søe drømmer også om at få råd til at bosætte sig i Aarhus. »Der er jo både Musikhuset og ARoS. Men det har jeg slet ikke råd til. Min økonomi kalder jeg ønskeøkonomi: Jeg er nødt til at tænke: Når jeg får en helikopter, så skal jeg ...’. Jeg kører ikke bil«. Hvordan lever du til hverdag?»Jeg er meget økonomisk, for det er jeg nødt til. I dag gik jeg bag om genbrugsen i Svaneke for at finde en trøje at male i. Jeg fandt en meget grim trøje, som jeg kun kunne give 2 kroner for. Jeg har også lige købt en sofa til 50 kroner. Den er lilla. Jeg kan ikke fordrage lilla, men det er der ikke noget at gøre ved. Det var et impulskøb. Bum, der røg 50 kroner«. Køber du altid tøj i genbrugsbutikken?»Når man er så gammel som mig, køber man ikke meget tøj. Herovre bliver man ikke fristet af forretninger, for der er kun én tøjforretning i Svaneke, som har åbent hele året. Folk har ikke råd til tøj, for de er alle arbejdsløse«.Hvordan er din husholdning?

»I Aarsdale er der kun én butik, Høkeren, som drives af de fastboende. Den har åbent et par timer om dagen om vinteren med det mest nødvendige. Hver torsdag drager jeg med bussen til Nexø og handler for 700 kroner. Jeg skriver alt ned«.

Er det alt, hvad du bruger?

»Jeg køber også fem hvide liljer i Maries blomsterforretning Stokrosen hver onsdag. De koster 100 kroner, og det er min største luksus. Så bruger jeg også et kæmpe beløb på telefon. Jeg har 500 timers taletid om måneden, og de bliver brugt. Jeg taler meget med min veninde Ingrid i Aalborg, og vi ender altid med at tale om alt det, vi drømmer om ... som guldsko og hatte syet i Paris. Det går der hurtigt 500 timer med«.

Dine bøger har ikke givet dig lidt på kistebunden?

»Det er bare en tid, man kan leve af det, og så må man skrive en ny. Min økonomi er så lille, at jeg altid frygter tandlægen, eller at cyklen går i stykker. Derfor er jeg også lige holdt op med at ryge. Selv om jeg elsker at ryge. Men, når jeg får en helikopter ...«.Hvad med mad?

»Jeg spiser mest hos min nabo, som har boet 25 år i Italien og laver masser af italiensk mad. Uden hvidløg, er det ikke mærkeligt? Jeg kan rigtig godt lide at lave mad, men mit budget er ikke til det. Min anden nabo klipper mig, så jeg er rigtig heldig«.

Så ingen restaurantbesøg til dig?

»Min mor fylder 70 og har inviteret mig på Noma i februar. Jeg har købt de flotteste gummistøvler, og dem skal jeg have på. Jeg har glædet mig et helt år, og jeg skal spise for en hel måneds budget. Vildt mand! Jeg vil så gerne prøve de myrer, men jeg tør ikke. Man kan vel ikke få en doggybag med fire myrer?«. »Jeg har prøvet at sige til min mor, at hun hellere skal stikke mig pengene, men det vil hun ikke«.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden