Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forbrugerpioner. Længe før hun blev forfatter til bøger og tv-serier, skrev Lise Nørgaard blandt meget andet kvinde- og forbrugerjournalistik i Politiken og Berlingske. Foto: Lærke Posselt

forbrugerpioner. Længe før hun blev forfatter til bøger og tv-serier, skrev Lise Nørgaard blandt meget andet kvinde- og forbrugerjournalistik i Politiken og Berlingske. Foto: Lærke Posselt

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lise Nørgaard: »Når man er gammel, er det meget vigtigt ikke at blive sjusket og gå i kedeligt tøj«

På mange måder minder 95-årige Lise Nørgaards forbrug om en teenagepiges.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens ’Matador’ atter ruller over skærmen og mere end en million danskere hver lørdag følger trofast med, har tv-seriens 95-årige mor travlt med andre kulturelle eventyr.

Teaterbilletter, klassiske koncerter og operature til udlandet er noget af det, Lise Nørgaard bruger mange penge på.

Forfatteren til serien om Korsbæks driftige manufakturhandler elsker at købe nyt tøj, men selv om hun »overhovedet ikke« betragter sig som en fornuftig forbruger, har hun aldrig gæld.

»Jeg har orden i min økonomi, men jeg er ikke bange for at bruge penge og sidder ikke og tænker, at det skal jeg have med i graven«.

LÆS OGSÅ Hvad bruger du flest penge på?»På at køre i taxa og på at købe tøj og sko. For jeg elsker tøj, og det kommer måske af, at jeg ikke fik overvældende mængder af tøj som barn. Vi så ordentlige ud, men da jeg voksede op i 1920’erne og 30’erne var det ikke fint at være flot. Man pralede ikke med sit tøj«. Hvor køber du tøj?»Noget af det er skræddersyet, og så køber jeg ellers bestemte mærker i gode butikker. Jeg har et lille walk in-closet, og det kan jo nemt komme til at ligne et genbrugsmuseum, så jeg har også lært at sortere ud. Når man er så gammel som jeg, er det meget vigtigt ikke at blive sjusket og gå i kedeligt tøj«.

Hvordan holder du dig ’ved lige’?

»Jeg skal hele tiden klippes, for mit hår gror som en jungle, og så ser man yngre ud med kort hår. Det frygteligste, jeg ved, er damer, der ikke længere er helt unge, som har langt affarvet havfruehår, der hænger ned om ørerne på dem. De ligner jo ikke havfruer, men nærmere strandvaskere«.Hvad med makeup?

»Det bruger jeg ikke mange penge på. Når jeg kommer et sted og ser alt det skidt og ragelse, som folk har stående på badeværelset, tænker jeg, at det kan umuligt være sundt for huden. Ud over rensecreme er den eneste creme, jeg bruger – nu dør du af grin – norsk spenefedt, som herhjemme hedder mild hudsalve. Og så en let makeup med gode produkter«.

Hvordan har du det med rynker?

»Jeg tror altså ikke på, at man kan manipulere sit ansigt op. Man må tage de rynker, der kommer. Og alle dem, der får sprøjtet huden og ligner sårede krigere i længere tid, bliver jo meget lidt kønnere, men ser derimod så sure ud. Smilet er faktisk den bedste ansigtsløftning, synes jeg«.

Hvordan har du det med rygning?

»Jeg røg ikke, før jeg var 30 år, men da jeg kom på Politiken, begyndte jeg at ryge i selvforsvar, for der røg alle. På et tidspunkt skiftede jeg til cerutter, der smagte så grimt, at jeg troede, de ville få mig til at holde op. Pludselig smagte de dog så aldeles glimrende, at jeg en overgang nærmest trak vejret gennem en cerut. Men for 2-3 år siden brækkede jeg låret og kom på hospital i længere tid, hvor jeg slet ikke røg. Så besluttede jeg at holde op og har ikke røget siden«.Hvordan har dit forbrug ændret sig med alderen?

»Jeg har ikke haft bil, siden min mand døde. Til gengæld kører jeg i taxa for en formue, men dog ikke for mere, end det ville koste at have en pæn, stor, velopvarmet bil, som jeg både skulle parkere, have til eftersyn og andet besværligt«.

Hvordan med computere?

»Da de i sin tid kom brasende ind på mit kontor på Berlingske med et stort lokum af en computer, en af de første modeller, råbte jeg: Ud! Jeg havde været så smart at få skrevet i min kontrakt, at jeg aldrig skulle skrive elektrisk. Jeg ville blive idiot af at have åben tilgang gennem Facebook eller Twitter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden