Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Jeg er blevet pensionist og troede, at man fik 6.000 kr. om måneden. Jeg får 3.200 kr.«, fortæller Dick Kaysø.
Foto: DITTE VALENTE

»Jeg er blevet pensionist og troede, at man fik 6.000 kr. om måneden. Jeg får 3.200 kr.«, fortæller Dick Kaysø.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dick Kaysø køber mælk til en femmer: »Jeg har ikke råd til økologi«

Skuespiller Dick Kaysø er blevet pensionist og en betænksom forbruger.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klima står lige nu øverst hjemme hos Dick Kaysø.

Han er netop blevet en del af Verdensnaturfondens (WWF) klimakampagne Earth Hour, hvor han skal forsøge at få 2.443 personer til at støtte ham i, at offentlig transport til og fra store danske byer skal være gratis.

Dick Kaysø hæver stemmen:

»Vi har masser af tog, der kører halvtomme, fordi folk sidder ude på motorvejene – jeg er rystet over, hvor mange tomme pladser der er i togvognene«.

Tomme tog og kilometerlange køer af biler, der holder i tomgang med kun en person i hver kasse i myldretiden på sjællandske motorveje, gør ham vred. Og han håber, at politikerne vil gøre det lettere for danskerne at vælge tog og busser frem for de miljøsvinende biler.

Hvordan tager dit forbrug hensyn til klimaet?

»I perioder med daglige ture fra Nordsjælland til København har jeg fyldt bilen med kolleger. Det kostede os mindre end at tage toget. Der var omkring 50 km frem og tilbage, så det var 100 km pr. dag, og benzin kostede på det tidspunkt 10 kr. literen, så det kostede 50 kr. for den tur. Havde vi taget toget, var det blevet 300 kr. for os fire. Danskerne har jo ikke råd til at stille bilen«.

LÆS ARTIKEL Hvilken type forbruger er du? »Når jeg går ud af et rum, slukker jeg lyset. Om natten er computeren slukket. I det daglige bliver det til så lidt transport som muligt til de store byer. Når jeg endelig skal ind, har jeg et netværk, hvor vi kan køre sammen og være fire i bilen. Når jeg har arbejde, prøver jeg at samle opgaverne, så jeg kan nøjes med at tage fra mit hjem i Nordsjælland ind til København to dage og ikke bare have 20 minutters arbejde at køre efter alle ugens dage«. Hvad bruger du penge på? »Jeg er blevet pensionist og troede, at man fik 6.000 kr. om måneden. Jeg får 3.200 kr. Gudskelov bor jeg billigt. Jeg køber sko, bukser og trøjer i genbrugsforretninger. Jeg går i teateret og til koncerter, og det koster jo let 500-600 kr., men nogle steder får jeg heldigvis rabat eller kommer gratis ind, fordi jeg har skuespillerkort«.Hvilke store ting har du brugt penge på de seneste år?

»Jeg har ikke nogen bil, så det er ikke der. De største ting er, når jeg rejser. Jeg har i flere år været 4-5 uger i Tyrkiet. Ud over det er farver til mine malerier nok det, jeg bruger flest penge på – og så på store lærreder«.

Skal du så rejse igen i år?

»Jeg tror ikke, jeg skal af sted i år. Jeg prøver at spare sammen til en rejse til Amerika, hvor jeg skal køre med sporvogn i San Francisco. Lige nu står der kun 1.000 kr. på opsparingen, så det bliver i hvert fald ikke før til efteråret, at jeg kommer derover«.

Hvad har du dårlig samvittighed over, når det gælder dit forbrug?

»Når jeg skal til byen og er nødt til at tage en bil, fordi jeg skal nå noget. Og så har jeg dårlig samvittighed over, når jeg må smide madvarer ud. Hver gang jeg skal smide en halv porre ud, synes jeg, det er sørgeligt. Det sker jo, at jeg blive inviteret ud og glemmer, at jeg havde noget i køleskabet, der skulle bruges. Men det er jo let lige at skylle kyllingestykker af, lægge dem i en plastikbeholder og i fryseren. Desværre er det ikke alle rå grøntsager, der kan fryses, uden at de skvatter sammen«.Hvordan har dit forbrug ændret sig med årene?

»Tidligere købte jeg meget økologisk, men nu har jeg ikke råd til at betale det, hvor gerne jeg end vil. Jeg køber den mælk til 5 kr., de har i Brugsen. Kommer der børn, der skal spise med, køber jeg økologisk, for så har jeg da gjort mit til, at de ikke bliver syge – jeg er selv 65 år, og får jeg lidt pesticider i mig, gør det ikke så meget«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden