Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Økologi. Jeg er rigtig glad for Torvehallerne. De sælger det, der hedder Hindsholmgris, som er økologisk og går ude hele året og roder i jorden.
Foto: JENS DRESLING

Økologi. Jeg er rigtig glad for Torvehallerne. De sælger det, der hedder Hindsholmgris, som er økologisk og går ude hele året og roder i jorden.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ritt Bjerregaard: »Jeg spiser måske fem-syv bakker bær på en dag i sæsonen«

Forfatter og tidligere politiker Ritt Bjerregaard er vild med at handle i Torvehallerne, og så er hun ved at lære at lave mad.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både æblemosten og marmeladerne var hjemmelavet af frugt og bær fra egen avl, da Lørdagsliv blev budt til bords på Ritt Bjerregaards landsted i Stestrup tæt på Hvalsø.

Her har hun og hendes mand en 16 tønder stor æbleplantage, hvor hun dyrker æbler, krydderier, te og bær. Især bær er hendes lidenskab og genstand for hendes nye bog 'Bær', der udkom i torsdags. Plantagens træer beskærer hun selv, ligesom hun selv høster æblerne. Ofte med hjælp fra gode venner. Høsten bliver til omkring 3.000 flasker most om året, som hun sælger til Irma, og resten af æblerne sælger hun til Aarstiderne.

»Man kan godt sige, at plantagen er mit hjertebarn. Det er også her, jeg har fået slappet af i mit travle liv«.

Hvorfor bær?

»Jeg elsker bær. Jeg er hæmningsløs, når det er bærsæson. Jeg spiser simpelthen den ene bakke efter den anden. Først jordbærrene, så hindbærrene. Hvide ribs kan jeg også bare spise løs af. Jeg tror i virkeligheden aldrig, at jeg får nok. Det kan være 5-7 bakker om dagen. Jeg spiser rigtig, rigtig mange. Jeg er også vild med grønne sure stikkelsbær«.

LÆS ARTIKEL

Hvor handler du helst ind?

»Jeg er rigtig glad for Torvehallerne. De sælger det, der hedder Hindsholmgris, som er økologisk og går ude hele året og roder i jorden. Det betyder meget for mig, at dyrene har det godt. Jeg tror også, at det smager bedre. Jeg kan ikke lide, at de bliver sprøjtet med alt muligt, når de er syge. Det siges at være væk nu, men det tror jeg ikke altid på. Jeg har selv været økologisk avler siden 1988, og intet er blevet sprøjtet her. Derfor er her masser af fugle og fasaner og agerhøns. Det synes jeg er vigtigt«.

Hvem laver mad hos jer?

»Før i tiden var det altid min mand. Han går højt op i det og er medlem af Det Gastronomiske Akademi. Jeg er begyndt at lave noget mere, fordi jeg har mere tid. Jeg synes bestemt ikke, at jeg er god til det, men jeg er blevet bedre. Jeg har det fint med at prøve mig frem. Jeg synes faktisk, det er helt fornøjeligt at være pensionist og have tid til den slags«.

LÆS ARTIKEL

Har pensionen ændret dit forbrug?

»Det har ændret sig med alderen, i retning af at jeg nu spiser mindre kød og flere grøntsager. Jeg er bare ikke lige så sulten, som da jeg var yngre. Jeg kan mærke det, når jeg har gæster. Når det er unge mennesker, skal jeg virkelig tænke over at få lavet nok. Og når det er folk, der er jævnaldrende med mig selv, er der stort set altid for meget. I gamle dage syntes Søren og jeg, at sådan en stor T-bone-steak var lækker, men det er der ingen af os, der kan spise i dag. Der er virkelig forskel. Jeg forbrænder heller ikke lige så meget længere, selv om jeg arbejder på livet løs hernede«.

Dyrker du anden motion?

»Jeg gik til yoga i 10-15 år. Nu dyrker jeg pilates en gang om ugen i stedet. Det gør, at jeg føler, min krop fungerer. At jeg kan lave en masse havearbejde her uden at få ondt i ryggen. Jeg kan kravle, bøje mig, jeg kan klippe, og jeg kan gøre ved. Og det generer mig ikke, selv om jeg snart fylder 72 år. Så svømmer jeg nogle gange, og så skal jeg helt op på 800 meter. Så går jeg også til den«.

Køber du mærketøj?

»Nej. Jeg kan slet ikke lide mærkevarer. Jeg kan ikke fordrage, at man kan se, at det er et bestemt mærke. Jeg forstår slet ikke de kvinder, der vil have bestemte tasker, hvor alle og enhver kan se, hvilket mærke det er. Det er ikke noget for mig. Jeg skal ikke være en reklamesøjle. Jeg har altid været meget omhyggelig, når jeg har været i tv med ikke at have noget på, hvor man kan genkende mærket. Så det er et princip.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden