Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsyninger. Når Jarl Friis-Mikkelsen skal købe sine ingredienser, går han tit i Asien Market på Østerbrogade og henter inspiration.
Foto: Jacob Ehrban

Forsyninger. Når Jarl Friis-Mikkelsen skal købe sine ingredienser, går han tit i Asien Market på Østerbrogade og henter inspiration.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jarlen: »Jeg laver orientalsk mad, når det skal være lækkert«

Jarl Friis-Mikkelsen går hver dag i køkkenet og laver mad til familien.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jarl Friis-Mikkelsen har en lang karriere som tv-vært bag sig og er igen aktuel som vært på quizprogrammet ’Stjerner på stribe’ på TV 2 Charlie.

LÆS ARTIKEL

Når kameraet slukker, kobler han af i sit køkken, hvor menuen meget ofte står på orientalske retter, som Jarl Friis-Mikkelsen har en forkærlighed for.

En forkærlighed, der opstod, da han boede i Los Angeles 1990 til 1993, hvor han blev meget inspireret af en kinesisk restaurant, der hed Mr. Chow. Dengang var ingefær og chili ikke var hverdagsingredienser i det danske køkken. For Jarl Friis-Mikkelsen var det et frisk pust.

»Det var lidt, ligesom når folk spiser sushi i dag. Det var rent, fedtfattigt og lavet med gode råvarer, friske grøntsager og en hel masse forskellige krydderier. Orientalsk mad mætter på en hel anden måde end traditionel dansk mad og giver slet ikke det der efterskælv i maven, som hvis man spiser en flæskesteg«, fortæller Jarl Friis-Mikkelsen, som lige siden har eksperimenteret med retter og ingredienser fra det asiatiske køkken.

Hvilke retter laver du?

»Jeg laver rigtig mange forskellige retter, især med kylling og rejer. Jeg har ikke nogle bestemte retter, som jeg altid laver, for jeg kan godt lide at opfinde dem selv og gøre dem til mine egne. Men jeg har ikke et køleskab uden hoisinsauce, østerssauce og ingefær«.

Bruger du lang tid på at lave mad?

»Nej, ikke til hverdag. Når man har børn på to og otte, skal det tit gå stærkt. Så de får også tit spaghetti og kødsovs eller hjemmelavet pizza. Det er ikke altid, at jeg laver tingene fra bunden, jeg kan sagtens finde på at købe en færdig pizzadej, hvis det skal gå lidt hurtigt«.

Hvad kan du lide ved at lave mad?

»Jeg kan godt lide det meditative i det. Jeg slår hjernen fra, når jeg laver mad og glemmer alle de ting, jeg går og tænker over, og så tænker jeg alligevel over dem, uden jeg opdager det«.

Er der noget særligt, du spiser, når du skal synde lidt?

»Nej, egentlig ikke. Jeg spiser meget sjældent junkfood eller takeaway. Der er jeg nok mere til russisk kaviar, men det er jeg stoppet med at spise. Det blev alligevel for dyrt«.

Hvad bruger du ellers penge på?

»Jeg går meget op i ure. Jeg går ikke med smykker, så ure er ligesom det eneste, jeg kan købe i den retning. Mit Rolex-ur er jeg for eksempel rigtig glad for«.

Går du op i indretning?

»Jeg går meget op i kunst og særligt litografier, kan jeg godt lide. Det er dejligt at se på noget andet end virkeligheden nogle gange. Jeg har selv prøvet at lave litografier, så jeg har fået en forståelse for, hvor svært det egentlig er. Jeg går meget op i, at vores hjem skal afspejle flere forskellige stilarter, så vi blander meget moderne og klassisk kunst«.

Hvorfor?

»Ens hjem er ligesom ens sindstilstand, den er ikke på én bestemt måde hele tiden. Jeg ser ikke mig selv som én bestemt person med én bestemt stil, og det vil jeg gerne have, at mit hjem afspejler. Derfor kan jeg godt lide at blande både klassisk og moderne kunst, men også nye og gamle møbler«.

Hvilket stykke kunst drømmer du om at købe?

»Jeg har mange Kvium-malerier, som jeg drømmer om at købe, og så et særligt maleri af Salvador Dalí, der forestiller ure, der er smeltet i solen. Der findes kun tre af dem i verden, så det er stadig kun en drøm«.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden