Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Katinka Husted
Foto: Katinka Husted

Genbrugsdronning. Lin van Roes gule værelse er indrettet med møbler i upcyclede genbrugs-materialer.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lin van Roe er på udkig efter godt skrot: »Jeg er hardcore redesigner«

Den garvede containerrotte Lin van Roe skaber møbler, tøj og kunst af andres affald.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg har været gennem alle aspekter af genbrug. Der er ingen, der kan slå mig, hvad det angår. Jeg er toppen – en hardcore redesigner. Jeg begyndte at rode i skraldespande allerede som barn.

Jeg måtte ikke, men kunne ikke lade være. Der boede en fin dame i nærheden af os, og jeg fandt nogle af hendes sko, som jeg kunne passe, og nogle flotte Elizabeth Arden-æsker.

LÆS ARTIKEL

Min mor syede tøj til mig af bl.a. gamle sofapudebetræk. Hun var dygtig, men stilen var ikke lige min. Jeg følte, jeg lignede en frikadelle. Men så lærte jeg selv at sprætte tøj op og sy ind og sy om.

Jeg syede alt. Senere begyndte jeg også at male på genbrugstøj. Det ser flot ud, og malingen kan dække pletter på tøjet. Da jeg kom hjem til Danmark efter ti år i USA, var jeg nede med stress.

Så en dag kom jeg forbi en stor industrigenbrugsplads i Odense, og synet af store dynger af metaller og æggebakker gjorde mig glad. Der besluttede jeg, at jeg ville være ’the queen of trash’.

Gardisette er fantastisk

De første ting, jeg lavede til Redesign-butikken var genbrug af genbrug af genbrug. I butikken Roger, som lå i Pisserenden, lavede de nogle meget populære jakker af gamle tæpper fra Holland. Det gav en masse tæpperester i skæve formater, som jeg så syede jakker af. For mig er det voldtægt at købe et stort stykke stof og klippe i det.

Jeg gider ikke at være den, der køber en ting først. Smukke ting af god kvalitet bliver slidt smukt. Men det er sygt, at man syr nyt tøj og slider det på forhånd på fabrikken. Jeg elsker at bytte tøj og ting med andre. Mine guldstøvler fik jeg til en byttedag i Kvindehuset. Når der går hul i dem, reparerer jeg dem med gaffatape og gardisette – de gamle undergardiner, ingen gider have længere.

Gardisette er helt fantastisk. Det kan også bruges til at reparere kurvemøbler med. Man skal bare vikle det på og male bagefter. Og så er det eminent til brudetøj. Jeg laver gay wedding wear af genbrug til bøsser og lesbiske. Jeg skal i gang med noget festtøj til fire bøsser – det bliver nok Conchita Wurst-agtigt med kjoler og fuldskæg.

Jeg reparerer og lapper mine ting, før de går helt i stykker. Meget af mit tøj er mørt og fuld af lapper. Jeg bagflikker også selv mine sko med læderstykker. Men jeg har endnu ikke fundet ud af, hvordan man bedst lapper huller i gummistøvler.

Alle mine møbler er storskrald, som jeg har malet og bygget om og betrukket. Jeg tager gerne det affald, jeg møder på min vej. Og jeg spørger gerne folk, om jeg må få deres skrald. For nylig kom en mand gående med et nyt toilet. Jeg spurgte, hvor det skulle hen. Ud, svarede han. Så fik jeg det til Kvindehuset.

Jeg får udsmidte ting fra nogle af genbrugsbutikkerne, men bliver også afvist mange steder, hvor jeg har set, at de bare kasserer det. Det er åbenbart en del af janteloven: Du skal ikke tro, du kan få vores affald.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hegn med halve spader

Jeg lider dagligt under at se storskrald blive kvast og smidt ud. Men jeg prøver ikke at tage det for tungt, for jeg kan ikke redde alt. Men jeg er altid på udkig efter nogle gode metalstænger, for de holder så godt. Jeg kunne ikke drømme om at tage i byggemarkedet og købe nye materialer. Oppe ved mit sommerhus har jeg et hegn, som jeg har lavet af kosteskafter, halve spader og støvsugerstænger. Jeg har flettet afskårne grene ind i hegnet og lavet volde af ukrudt omkring det. Det er sjovt at lege med genbrug i naturen, for naturen leger med og udvikler det videre.

Jeg har stadig masser af genbrugsideer, jeg gerne vil ud med. Jeg har en drøm om at udgive en genbrugsdesignbog: ’149 måder at få dit affald til at se godt ud på’. Eller hvad med at lave ’Den store skrotdyst’ på tv, hvor folk kan konkurrere om at få det bedste ud af affald og genbrug?

Jeg har også en idé om en skrotbasar, hvor besværlige unge, der går og keder sig, kunne få deres egne små forretninger med genbrug af tøj, møbler og cykler. Genbrug har været motoren for det meste, som jeg har lavet. For mig har genbrug både politiske og åndelige dimensioner. Det modvirker udbytteri af natur og mennesker og er sund karma.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden