Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Krejler. Marie Røgilds lejlighed bugner af farverige genbrugskøb. Robotten nederst til højre er et af yndlingsfundene i hendes legetøjssamling.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mit genbrug: »Jeg ville aldrig købe noget mainstream«

Kollagekunstneren Marie Røgilds bruger flittigt genbrug på arbejde og i fritiden.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg bruger genbrug i min kunst og laver kollager af blandt andet gamle blomsterbøger, magasiner, postkort og Lademanns leksikon, som jeg typisk køber i Loppeshoppen på Frederiksberg.

Det startede allerede, da jeg var lille, hvor jeg havde en bog, som jeg klistrede glansbilleder ind i, og som jeg så tegnede videre efter. Jeg har altid været meget glad for at danne mig mine egne små eventyr.

LÆS ARTIKEL

Min interesse for genbrug startede, da jeg var 17 år og gjorde rent hjemme hos min venindes mor, som er kæmpe genbrugshaj. Jeg skulle blandt andet støve hendes samling af 90 gamle kaffedåser af, og så gav hun mig nogle gange en af dem med hjem. Men jeg har altid været meget glad for at samle ting.

Jeg finder typisk mit genbrug i Røde Kors’ butikker. Jeg prøver at undgå de smarte genbrugsbutikker, som er dyre. Så synes jeg, ideen går lidt af. Men hvis jeg skal noget særligt, køber jeg nogle gange en kjole i genbrugsbutikken Prag på Nørrebrogade. Men det er sjovere, hvis man kan finde ting til 30 eller 50 kroner. Så gør det heller ikke så meget, hvis man gør nogle fejlkøb og for eksempel alligevel ikke kan overskue de kæmpe skulderpuder, når man kommer hjem. Jeg benytter mig også af storskrald, og så er jeg kæmpe fan af loppemarkeder.

Jeg shopper genbrugstøj, fordi det i øjeblikket står lidt småt til med pengene. Men jeg kan også godt lide tanken om, at man støtter nogle gode formål som for eksempel Røde Kors. Jeg kan også godt lide historikken. Lige nu sidder jeg for eksempel i en rød maxikjole og tænker over, hvem der mon har gået i den før mig.

Jeg samler på gammelt legetøj og har blandt andet en del robotter. Jeg synes bare, de er sjove, og så er det fedt, at de kan alle mulige ting. Jeg er også rigtig glad for min E.T.-dukke og Hello Kitty, og så har jeg lige købt en Minnie Mouse-taske fra 60’erne i en lille genbrugsbiks i Nordjylland til en 50’er. Jeg har også en samling af gamle plastikorganer liggende. Jeg har blandt andet en halv hjerne – den anden halvdel kom jeg til at bumpe ind i med bagdelen, så den gik i stykker. Og så har jeg et hjerte og et stykke rygsøjle. Det er alt sammen noget, som jeg har fået af min far, som er læge.

Mine venner synes, det er sjovt, at jeg samler på legetøj. Mange i min omgangskreds er samlere, så de forstår det godt. Men de kan godt blive lidt overraskede over alle mine ting, hvis de ikke har været her før. Jeg har også oplevet en ven, som syntes, det var lidt makabert, at jeg har plastikorganer liggende.

Mit bedste genbrugskøber et Harlekin-kostume med tern, som jeg købte, da jeg lige var flyttet til København fra Jylland. Jeg har mest brugt det, mens jeg arbejdede som pædagog i en vuggestue, men det er meget dekorativt, så jeg kan også bare godt lide at have det hængende. Ved sidste folketingsvalg nåede jeg ikke ned for at stemme, så jeg tog det på og lagde et billede op på min Instagram, hvor jeg skrev, at jeg var en klovn.

Mit største genbrugsønskeer sådan et rigtig amerikansk prom dress. Jeg har hørt fra et par af mine veninder, at man kan købe dem i Los Angeles. Og så kunne jeg rigtig godt tænke mig sådan en hel menneskefigur, som man kan finde hos lægen, eller et skelet eller et ægte menneskekranie.

Min far har faktisk et kranie derhjemme, men det er desværre lovet ud til min storebror.

Jeg ville aldrig købe noget mainstream eller konet uden form i genbrug. Jeg vil nok også gå uden om en bred læderbuks. Men man ved sgu aldrig, så jeg er begyndt at gemme alt mit tøj nu, også til hvis jeg senere skal have børn, for jeg er selv så ærgerlig over, at min mor ikke har gemt noget af sit til mig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden