Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gør det selv. For Preben Wilhjelm er det naturligt at reparere i stedet for at købe nyt. Både når en slidt flip på skjorten skal vendes, og når køkkenet har fået huller og skader efter udskiftning af vandrør.
Foto: Finn Frandsen

Gør det selv. For Preben Wilhjelm er det naturligt at reparere i stedet for at købe nyt. Både når en slidt flip på skjorten skal vendes, og når køkkenet har fået huller og skader efter udskiftning af vandrør.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Preben Wilhjelm: »Alle fortjener et nyt køkken - gu gør vi da ej!«

At eje ting gør ikke bogaktuelle Preben Wilhjelm lykkeligere.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her ses en mand, der bruger hjerne, hjerte og hænder. Han er uddannet atomfysiker og har en licentiatgrad i jura. Han var mangeårigt folketingsmedlem for Venstresocialisterne og engagerer sig vedholdende i samfundsdebatten. Han håndterer symaskine samt værktøj og beundrer møbelhåndværk. Men når det gælder indkøb, slukkes gløden. Som velbjærget 79-årig er Preben Wilhjelm stadig præget af den beskedne opvækst, han beskriver i en kommende selvbiografi.

LÆS ARTIKEL

»Jeg er en elendig forbruger. Bortset fra et par Clogs fra Føtex er det fem år siden, jeg købte sko. Det var nogle for mig ekstravagant dyre MBT-sko, men jeg var plaget af lægkramper, og det modvirker de faktisk«.

Hvad bruger du på tøj per måned?

»Ikke meget, jeg har haft færre habitter hele mit liv, end Lars Løkke købte på halvanden måned. Jeg kan ikke lide at smide ud, så jeg reparerer selv mit tøj – skifter en lynlås eller erstatter den med velcro. Og da flippen på en rar hørskjorte blev slidt, vendte jeg den, som man gjorde i min barndom«.

Men du har da råd til at købe nyt?

»Man ser tit, at folk, der er vokset op i små kår, kompenserer som voksne, men det behov har jeg aldrig følt. Ved korrekturlæsningen på min bog blev det afsløret, at jeg ikke kunne stave til Gucci-taske. Det er ikke noget tilfælde«.

Hvad mener du?

»Mit hjem skal ikke ligne en møbeludstilling, og jeg stejler, når jeg ser reklamen: ’Alle fortjener et nyt køkken’. Gu gør vi da ej! Her i landet er vi forkælede fra fødslen, så det skyldes ikke egen fortjeneste. Det burde i stedet kalde på lidt ydmyghed og rundhåndethed over for mindre heldige«.

Stopper moral din glæde over ting?

»Nej, men at eje ting gør mig ikke lykkeligere. Jeg sætter stor pris på håndværksmæssig kvalitet og dansk møbeldesign. Børge Mogensen er min favorit, og Ole Wanschers Colonial Chair er så smuk, at jeg – når jeg så den i et butiksvindue – sprang af cyklen for at nyde den i et par minutter. Siden jeg for nogle år siden købte den fra et dødsbo, har jeg kunnet se på den hele tiden, men det gør man jo ikke. Jeg tror næsten, jeg havde mere glæde af den før«.

Så pungen ligger tungt i lommen?

»Jeg er ikke nærig, jeg tænder bare ikke på forbrug og ærgrer mig over spild. Da vi skulle have nye faldstammer og vandrør i køkkenet, ville det måske have været rationelt at sætte et nyt ind, men jeg byggede det eksisterende lidt om og fiksede det op med nye låger, og det fungerer lige så godt«.

Præger det dine madindkøb?

»I høj grad. Længe inden der kom fokus på madspild, gjorde det ondt på mig at se, hvor meget der blev kastet i affaldscontainere. Sidste salgsdato er ikke nødvendigvis sidste brugsdato, hvilket butikkerne heldigvis har fået øje for med deres ’sidste dag’ til nedsat pris. Det vælger jeg hellere end gerne. Ikke for at spare, men så har jeg da reddet de der schnitzler fra destruktion«.

Du kender både trængte og gode kår?

»Ja, jeg voksede op i en kvistlejlighed med min mor – min far døde, da jeg var 5 år. Min værelse i studietiden var uden indlagt vand, i en træbarak på Amager. Det blev hovedsagelig finansieret ved løsarbejde som arbejdsmand, for lån var noget helt uoverskueligt, hvor jeg kommer fra. Budgettet var meget, meget lavt, så jo, jeg synes, ungdommen er røvforkælet, når de regner med egen lejlighed med køkken og bad, fra de er 20 år. Men så må jeg tage mig selv i nakken og sige: Jamen, det var jo det, vi kæmpede for: at folk ikke skulle suge på labben, når de tog lange uddannelser, men have mulighed for at leve et normalt liv«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden