Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Selvforsynende. Frank Ladegaard Erichsen laver sit eget kødpålæg, han »har rigeligt med kød«. Han begynder også dagen med at valse en portion havre til morgenbordet, så familien kan få ordentlige havregryn i morgenmadsskålene.
Foto: Jan Dagø (arkivfoto)

Selvforsynende. Frank Ladegaard Erichsen laver sit eget kødpålæg, han »har rigeligt med kød«. Han begynder også dagen med at valse en portion havre til morgenbordet, så familien kan få ordentlige havregryn i morgenmadsskålene.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bonderøven: »Jeg ser det ikke som et nederlag at handle ind«

Frank Ladegaard Erichsen sparer i husholdningsbudgettet ved at være selvforsynende.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi gør normalt vores forbrug op i penge. Frank Ladegaard Erichsen gør det op i tid. På gården kan han ryge bacon og høvle hoveddøren med sine egne hænder og på den måde spare i husholdningen. Det viser han for åben skærm som vært på DR 1-programmet ’Bonderøven’.

LÆS ARTIKEL

»Det er en drøm for mig at kunne komme nærmere at blive selvforsynende. 1) fordi jeg elsker at fylde min hverdag med det, men også fordi det er fantastisk at vide – 100 procent – hvor tingene kommer fra. Og så kan man jo spare på det. Det mærker vi tydeligt på vores husholdningsbudget«, siger Frank Ladegaard Erichsen.

»Det rykker for alvor, når jeg får taget mig sammen til at lave en spegepølse, skinker, bacon og sådan. Kødpålæg er jo bare så dyrt, hvis man vil købe godt og økologisk. Nej, altså, det er jo ikke dyrt, men det koster nogle penge i forhold til, at der er lagt nogle timers arbejde i det hos slagteren. Det er vigtigt at skelne mellem, om noget har kostet mange penge, eller om det er dyrt. Er det dyrt, så er det en urimelig pris«.

Hvad gør du, hvis du ikke kan skaffe det selv?

»Så køber jeg det, værre er det jo ikke. Det er jo ikke sådan et selvpinerprojekt, så jeg betragter det heller ikke som et nederlag at handle ind. Tændstikker og toiletpapir er basisting, vi ikke kan lave selv. Jeg ville da heller ikke drømme om at leve uden kaffe – løber jeg tør, så skal jeg sgu nok køre ind og handle i Grenaa 5-6 kilometer herfra. Vi køber 100 procent økologisk, ellers køber vi det ikke. At nogle rent faktisk kan leve af discountprodukter, synes jeg er frygteligt. Jeg ville ønske, at økologi var alle beskåret. I forhold til indkøb har min bedre halvdel, Theresa, et helt andet overblik. Er hun væk nogle dage, og løber vi tør for noget herhjemme – ja, så løber vi bare tør. Jeg kan sagtens klare mig med de ting, jeg har. Jeg køber et par bukser en gang om året, resten af mit tøj er mere eller mindre aflagt genbrugstøj. Jeg spiser efter årstiderne, for det er også økonomisk – jeg mener også, det bliver en fattigere kost af, at man ikke gør det. Man får heller ikke fornemmelsen af, at sæsonen skifter eller når at længes efter noget, når fødevarerne er tilgængelige året rundt«.

Hvornår er det en udfordring at være selvforsynende?

»Min ko giver ikke mælk i øjeblikket. Bristen har varet et års tid, og det gør en verden til forskel i forhold til, at vi før havde det frit tilgængeligt. Dengang stoppede vi jo stort set med at handle. Har man mælk, kan man lave smør, og det vil jeg nødig undvære. Jeg laver også egne oste, her kan man virkelig spare, for det er der meget forædlingsarbejde i. Og så er det helt vildt spændende at prøve at lave. Og svært. Jeg har da lavet mange oste, som grisene har fået, fordi de ikke var så rare at spise«.

Hvad bruger du penge på?

»At bygge vores nye stuehus trækker på husholdningsbudgettet. Jeg bruger meget krudt på at bygge. Så kører jeg i tømmerhandlen og køber søm og skruer. Men jeg bruger genbrugsmaterialer, i det omfang jeg kan – og det gør, at jeg f.eks. ikke har taget lån til byggeriet endnu.

Den største pengesluger, som vi lidt ufrivilligt kaster en hel del penge efter, er vores bil. Den er et stort pengehul. Er det ikke brændstof, så er det tændspoler eller periodisk syn eller hva’ fa’n det nu må være! Når man bor på landet, så langt ude som vi gør og med to små børn, så er det svært at undvære«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden