På fornavn. Skuespiller Lise Baastrup og hendes kæreste navngiver for sjov deres gamle møbler, som globusbaren Tom.
Foto: Lasse Kofod

På fornavn. Skuespiller Lise Baastrup og hendes kæreste navngiver for sjov deres gamle møbler, som globusbaren Tom.

Mit forbrug

Hjørdis-skuespiller: »Min globusbar hedder Tom, for det er den tit«

Skuespiller Lise Baastrup er ikke så idealistisk i sit forbrug som sin tv-figur Hjørdis. Men hun holder meget af antikke ting og møbler, som hun og kæresten navngiver.

Mit forbrug

Selv forestiller Lise Baastrup sig, at tv-figuren Hjørdis, først i serien ’Rita’ og nu i ’Hjørdis’, er sådan én, der står hjemme og sylter asier om søndagen. At hun koger sin egen fond og strikker sine egne sokker. Så selvforsynende og husmoragtig er Lise Baastrup langtfra. Men hun kan godt identificere sig med lidt af Hjørdis’ idealisme, for når hun handler tøj, møbler og æg, forsøger hun at tænke bæredygtigt:

»Jeg synes simpelthen, buræg smager dårligere end økologiske æg. Men jeg er også vokset op med æg, der lige er lagt i hønsehuset. Så jeg køber aldrig buræg. Jeg vil også rigtig gerne lade være med at købe tøj, der er produceret af små vietnameserbørn. Og undgå at drikke kaffe, hvor kaffebønderne ikke har fået en fair løn for deres hårde arbejde. Men jeg synes tit, det er svært at få overblik over produktionsforhold«.

LÆS ARTIKEL

Hvordan handler du ellers bæredygtigt?

»Jeg kan rigtig godt lide at gå på loppemarkeder og i antikvitetsforretninger. Jeg kan godt lide at tænke over, hvor tingene har stået, og hvem der har malet den grimme lerkrukke, der står der. Jeg holder af, at ting har historie og sjæl. Jeg går nok i antikforretning en gang om måneden. Ikke nødvendigvis for at købe noget, men bare for at se på sjove ting eller undre mig over, hvordan moden har været engang«.

Hvor mange antikmøbler har du?

»Jeg har en mahogniskænk i stuen. Og en gammel reol, jeg har fået af min veninde. Mit nyeste antikke indkøb er en globusbarpå ben, hvor man åbner den øverste halvdel, og så er der en bar indeni med glas og flasker. Rigtig ’Mad Men’-agtigt. Min kæreste og jeg har givet alle de møbler navne. Skænken hedder Don Draper (hovedrolleindehaver i tv-serien ’Mad Men’, red.). Det er bare sådan en mastodont af en skænk, og så kom vi til at tænke på ham. Min træreol hedder Bodil-Ulla. Globusbaren hedder Tom, for det er den tit. Når min kæreste spørger, hvor jeg har lagt saksen, er det bare sjovere at sige, at den ligger ovre i Bodil-Ulla end ovre i reolen. Men alle de nye møbler har ikke navne. Det har de ikke fortjent endnu«.

Hvilke fritidsinteresser bruger du penge på?

»Jeg var meget aktiv som barn og prøvede alt muligt. Gymnastik, ballet, ridning, håndbold, svømning. I dag er det kogt ned til, at jeg løber meget, svømmer indimellem og træner i Fitnessworld. Det bruger jeg penge på, men jeg er der så også halvanden time hver dag. Det giver mig et adrenalinkick og slipper endorfiner fri i mig. Det er jeg meget afhængig af. Derfor er jeg også glad for, at der er så meget bevægelse i mit arbejde som skuespiller. Jeg bliver gladere af at være fysisk«.

Hvor holder du og din kæreste ferie?

»Vi har været kærester ni år, og vi har været i Spanien cirka en gang om året. Hans familie har et hus lidt uden for Malaga. Vi er fuldstændig forelskede i Spanien. I maden, omgivelserne, havet, olivenmarkerne, duftene, varmen. Det er det, vi ser frem til efter hårdt slid. Ud over det tager vi ikke så meget på ferie, fordi vi arbejder meget. Det er ligesom det her, vi giver os selv – at sidde et stille, stjerneklart sted, hvor man kan høre bølgerne, læse en god bog og drikke et glas rødvin.

Hvor er du ellers rejst til i dit liv?

»Jeg gik et år i high school i Nevada i USA som 16-årig. Her oplevede jeg virkelig privatisering. Nogle af mine bekendte kunne ikke sende deres børn i high school, fordi de ikke havde råd. En mexicansk pige kunne ikke komme på skadestuen, selv om hun havde brækket armen, fordi røntgenbilleder kostede 5.000 kroner. Siden har jeg tænkt, at der godt må være et sikkerhedsnet i min privatøkonomi. Nu har vi jo folketingsvalg. Jeg håber dælme ikke for vores samfund, at vi går den vej«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce