Stjernestund. Forfatter Christina Hesselholdt elsker sit lille hus i den store have ved Roskilde Fjord. Det lægger hun mange penge i.
Foto: Maud Lervik

Stjernestund. Forfatter Christina Hesselholdt elsker sit lille hus i den store have ved Roskilde Fjord. Det lægger hun mange penge i.

Mit forbrug

Christina Hesselholdt: »Jeg er meget forelsket i min have«

Christina Hesselholdt, hvis nye roman udkom i går, er mestendels en mådeholden forbruger, men eksempelvis stauder og kjoler i stærke farver kan friste hende.

Mit forbrug

For ni år siden arvede Christina Hesselholdt et sommerhus efter sin mor. Et meget lille hus i en meget stor have, som den 54-årige forfatter selv beskriver det sorte træhus med stråtag, der ligger ud til Roskilde Fjord.

Det er her, store dele af hendes forfatterskab er blevet til – ikke mindst den nye roman ’Vivian’, der kom på gaden i går.

LÆS OGSÅ

»Jeg holder frygtelig meget af mit sommerhus, og jeg vil meget nødig se det rasle ned om ørerne på mig. Derfor har jeg de sidste år brugt mine penge på at sætte det i stand«, fortæller hun.

Projektet har betydet, at der er kommet nye døre og en ny garage; bygningen er sat i stand, terrassedøren skiftet, og så er der bygget et lille anneks i haven. Netop haver er et tema, som går igen i flere af Christina Hesselholdts bøger – og hun har også store drømme om sin egen:

»Jeg laver meget havearbejde, når jeg er her, og jeg kunne godt tænke mig, at haven blev fyldt med blomster. Men det er lidt svært, for jeg har mange fjender. Både hjorte, snegle og skvalderkål modarbejder mine projekter, men jeg er meget forelsket i min have og er næsten aldrig lykkeligere, end når jeg skriver og sidder i min have og kigger på mine træer«.

Hvad har du købt til din have?

»Jeg har sat en masse buske. Jeg har fået mange sommerfuglebuske, dronningebuske og klokkebuske. Og frugttræer og frugtbuske med stikkelsbær og solbær. Men jeg har ikke haft så stort held med dem. Desuden køber jeg mange stauder – gerne i klare, stærke farver – og planen er, at jeg skal have mange flere staudebede«.

Hvilken type forbruger er du?

»Jeg er en mådeholden forbruger. Jeg er forsigtig med pengene, for med mit arbejde ved jeg aldrig, hvor meget jeg kommer til at tjene. Det vigtigste for mig er at have ro i de perioder, hvor jeg skriver, så jeg ikke har for meget arbejde, der forstyrrer min skrivning. Så jeg sørger altid for at lægge penge til side«.

Hvordan er du mådeholden?

»Jeg er først og fremmest mådeholden, fordi jeg er ked af, at verden er ved at segne under alt vores forbrug. Jeg køber ikke ret meget tøj, og jeg bryder mig i det hele taget ikke om at købe for mange ting – jeg kunne heller aldrig drømme om at tage ud at shoppe. Jeg kan bedst lide små butikker, og når jeg er der, er jeg der kort tid ad gangen og tager hurtige beslutninger. Hvis jeg ser noget, jeg begærer og ikke kan styre mig, køber jeg det. For selv om jeg er mådeholden, er der fristelser på min vej«.

Hvad er det for nogle fristelser?

»Fristelser er ting, jeg ikke har brug for. Eller som koster for meget i forhold til, hvad jeg synes er i orden. Farver og smukke stoffer er dog noget, der kan lokke mig. Specielt når det er vinter og gråt, kan jeg blive fristet til at købe kjoler og frakker i stærke, klare farver«.

Hvad har sidst fristet dig?

»Jeg har lige købt en lille grøn fløjlstaske. Den var bestemt ikke nødvendig, men den fristede mig umådeligt. Den er simpelthen så smuk – lavet af grønt og hvidt fløjl og med et fantastisk stort spænde. Jeg har hængt den op i mit arbejdsværelse«.

Hvad med kulturforbruget?

»Jeg går sjældent i biografen eller i teatret, men nogle gange på museum, og så streamer jeg film på min computer. Min primære interesse er læsning. Jeg tror sammenlagt, jeg bruger seks-syv timer om dagen på at læse«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mit forbrug, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce